Vinnerne av Brageprisen 2018

Her er årets stolte og verdige vinnere av Brageprisen.

Publisert: Skrevet av: ARK-bloggen

Brageprisen ble torsdag 22. november delt ut i klassene skjønnlitteratur, barne- og ungdomsbøker, sakprosa og åpen klasse. I tillegg ble hedersprisen delt ut.

Her er de verdige vinnerne:

 

Skjønnlitteratur

Når landet mørknar av Tore Kvæven
Det Norske Samlaget

Tore Kvæven vant Brageprisen for skjønnlitteratur med den historiske romanen Når landet mørknar. Boka er en av årets store anmelderfavoritter.

Les mer om boken i ARK-bloggen her

Juryen har i sin begrunnelse skrevet: «Gjennom et rikt og lekent språk maler Tore Kvæven fram en både dramatisk og magisk vakker fortelling fra vikingtidens Grønland.»

Når landet mørknar

Barne- og ungdomsbøker

Elven av Anna Fiske
Cappelen Damm

Anna Fiske mottok Brageprisen for sin ungdomsbok Elven, en lavmælt og vakker illustrert roman om de store og små tingene som gjør livet vanskelig for tenåringen Helena.

Juryen begrunner prisen slik: «Anna Fiske har skapt si eiga rås i det norske barnelitterære landskapet. Bøkene til Fiske har i fleire år lukkast med å gjere baksider til framsider og sjå under overflata der andre ser bølger eller trygg is. (…) Elven er nettopp ei slik forteljing

Elven

 

Sakprosa

Hvem sa hva? av Helene Uri
Gyldendal

Helene Uri har skrevet en bok som setter fokus på kjønn og språk. Det er en bok om hvordan språket speiler virkeligheten, men også om hvordan det former den.

I juryens begrunnelsen står det:«Helene Uri er en allsidig forfatter. Denne gangen briljerer hun på̊ sakprosafeltet med sin elegante kombinasjon av språklig fagkompetanse og evne til å spille på̊ alle tangenter –sakkunnskap, varm humor, spiss ironi og hjertelige og smertelige observasjoner. Alt formulert godt, i en stringent struktur. En språklig urkraft par excellence.»

Hvem sa hva?, Helene Uri, Gyldendal

 

Åpen klasse: Populærvitenskap for voksne og barn/ungdom

Menneskets grunnstoffer av Anja Røyne
Kagge Forlag

Anja Røyne fikk Brageprisen i Åpen klasse, og i begrunnelsen skriver juryen: «Anja Røyne har en original vri når hun skriver bok om selve byggeklossene som vi og hele verden er laget av. Med spørsmål som «kan vi gå tomme for jern?» og «finnes det nok sand?» ledes leseren inn i diskusjoner om verdens ressurser på mikro- og makronivå, og hvordan alt henger sammen i universet. (…) dette er blitt en bok som elegant forener de minste partiklene med de største spørsmålene.»

Menneskets grunnstoffer, Anja Røyne, Brageprisen 2018, Kagge forlag

 

Hedersprisen

Klaus Hagerup mottok hedersprisen. I juryens begrunnelse står det: «Årets hedersprisvinner er først og fremst en fremragende forteller, uansett sjanger, uavhengig av form og format. En intens fortellerglede – og formidabel formidlingsevne er gjenkjennelig i tekstene.»