Vinneren av Gyldendalprisen 2019

«Jubelen står til himmels og hele kroppen soler seg.» Øyvind Berg er tildelt den høythengende Gyldendalprisen 2019.

Publisert: Skrevet av: Jannicke Storm Glomsrød, ARK-bloggen

Gyldendalprisen 2019 går til Øyvind Berg for hans eminente forfatterskap gjennom snart førti år.

«Å få Gyldendalprisen minner meg om den sangen jeg likte best på småskolen: ‘Visa om Bakvendtland’. Nå kan alt gå an! Jubelen står til himmels og hele kroppen soler seg», sa den stolte prismottakeren da vi spurte om hvordan dette føles.

Forfatterskapet til Øyvind Berg er mangfoldig, stort og poetisk – og rommer blant annet mange viktige gjendiktninger, først og fremst av diktverkene til Paul Celan.

Prisen deles ut av Gyldendals legat for norsk litteratur og består av 500 000 skattefrie kroner. Legatstyret velger prisvinnere basert på litterær kvalitet og uavhengig av forlag. I dagens styre sitter forfatter og kritiker Kaja Schjerven Mollerin, professor og forfatter Tone Selboe, førsteamanuensis og forfatter Tonje Vold, mens Geir Mork er legatstyrets leder.

Velfortjent pris

Geir Mork hadde mange fine ord å si om prisvinneren i sin tale under utdelingen av litteraturprisen i Gyldendalhuset i dag:

«Fra første bokstav i offentligheten i 1982 har Berg vist oss at poesi og det poetiske kan være en fri og overlegen måte å tenke, erfare og kommunisere på – om det menneskelige og det umenneskelige. Med dette har Øyvind Berg suverent fylt kriteriene for å motta Gyldendalprisen.»

At forfatteren fortjener prisen, er det ingen tvil om.

Vittig, burlesk og våryr

Øyvind Berg ga i fjor ut den kritikerroste romanen Roseromanen, som både var vittig, burlesk, underlig og våryr. Med denne boka debuterte Berg som romanforfatter, og han mottok fantastiske anmeldelser for verket sitt.

Gyldendalprisen 2019 går til Øyvind Berg, forfatter av Roseromanen

Dette uttaler Geir Mork om Roseromanen i sin tale under utdelingen av Gyldendalprisen:

«Poeten Øyvind Berg har få begrensninger i hva han interesserer seg for. Sist høst skrev han overraskende en roman om noe av det retorisk mest ødelagte i poesien – en rose er en rose er en rose – skrev Gertrude Stein. Det vet Berg. Men hva han vet om rosenes historie og rosenes utvikling, er forbløffende. Berg har også skrevet innforstått om penger, pengefolk, skattefuter og annet som har en plass i kulturen. Det er derfor passende at med Gyldendalprisen følger 500 000 skattefrie kroner som nå tikker inn på poetens konto.»

Om ikke du kjenner Øyvind Bergs forfatterskap fra før, er Roseromanen et ypperlig sted å starte – før du tusler videre inn i hans eminente poetiske univers.

«Overraskelsene står i kø … Språket er direkte, med korte setninger som er poetiske uten å være svulmende» Aftenposten

«Den drevne poeten og essayisten har fylt sidene med duftende dypdykk i rosedyrkingens biologi, antropologi og historie, i en sånn grad at vi lar oss overbevise om at rosenes vesen kan si oss i alle fall ørlite mer om livet, og vår sivilisasjon enn, la oss si, brevduer eller surdeig … Røffheten vi kjenner fra Øyvind Bergs diktsamlinger får i romanen en klangbunn av både narrativ absurditet og livsvemod … I det hele tatt lyser det av språket … Romandyrkeren og hans roseforfatter går begge grundig til verks, med oppbrettede ermer, men det de åpner opp, er bare noe antydningsvis, en flik av naturen i mennesket, dens skjønnhet. Ingen utbroderte ideer, ingen skråsikker kulturkritikk. Slik likner Roseromanen selv et dikt – kanskje mest de viltreste og skjøreste av Øyvind Bergs egne» Klassekampen

«en historie om kjærlighet, tap og lengsel … folder seg elegant ut og blir til en praktfull helhet. Ikke ulikt rosen selv» Fædrelandsvennen

«Jeg må innrømme at jeg dro rett til et gartneri og kjøpte meg en rosebusk etter endt lesning» Vårt Land

 

Bøkene til Øyvind Berg finner du her

Tidligere vinnere av Gyldendalprisen:

2017: Tone Hødnebø
2015: Liv Køltzow
2014: Rune Christiansen
2013: Øyvind Rimbereid
2012: Per Petterson
2011: Karl Ove Knausgård
2010: Vigdis Hjorth
2009: Tomas Espedal
2008: Paal-Helge Haugen
2007: Ole Robert Sunde
2006: Einar Økland
2005: Roy Jacobsen
2004: Stein Mehren
2003: Inger Elisabeth Hansen
2002: Lars Amund Vaage
2001: Cecilie Løveid
2000: Jan Erik Vold
1999: Jon Fosse
1998: Kjartan Fløgstad
1997: Bjørn Aamodt
1996: Dag Solstad