En moderne familie – vinneren av Bokhandlerprisen 2017

Helga Flatland tildeles Bokhandlerprisen 2017 for sin strålende og kritikerroste roman En moderne familie.

Publisert: Skrevet av: ARK-bloggen

En moderne familie har blitt hyllet av leserne og kritikerne siden utgivelsen i høst. Nå har også bokhandlene avgitt sin dom, og romanen er tildelt den gjeve Bokhandlerprisen.

Det er vel fortjent. En moderne familie er en klok og innsiktsfull beretning om hva som skjer i en familie da et eldre ektepar bestemmer seg for å forlate hverandre etter 40 års ekteskap.

Les om de nominerte til Bokhandlerprisen 2017 her

De tre voksne barna i romanen takler nyheten på forskjellig vis, og Flatland manøvrerer historien elegant og belevent mellom de forskjellige perspektivene.

En moderne familie, Helga Flatland, Aschehoug, lesetips, gavetips, norsk roman

Selv i voksen alder er foreldrenes ekteskap det solide fundamentet som har holdt familien samlet gjennom alle år.

Det er først når skilsmissen er et faktum, at de alle innser hvor skjør en familie kan være i møte med oppbrudd, bitterhet og sorg.

Vinneren av Bokhandlerprisen 2016 var Arv og miljø av Vigdis Hjorth

Helga Flatland legger den norske kjernefamilien under lupen, plukker på den og tar den fra hverandre – hun viser oss den fra alle kanter, også de delene mange av oss lukker øynene for, eller skyver inn i skyggene.

På kløktig vis tar Flatland for seg hvor subjektive og navlebeskuende minnene våre kan være – hvordan vi konstruerer dem slik at de sømløst passer vår egen selvoppfattelse og selvrettferdighet, og hvordan dette påvirker måten vi behandler hverandre på når relasjonene mellom oss bryter sammen.

Boken nærmest tvinger deg til å skue både innover i deg selv og utover på menneskene rundt deg. Og det er virkelig et tegn på kvalitet – når en roman både lærer deg om deg selv og gir deg lyst til å bli et bedre menneske.

En moderne familie er en bok du ikke rister av deg med det første. Trolig vil du sluke historien i ett strekk, før du holder boken i været og roper til alle rundt deg at de lese den. Dette er årets bokgave til alle romanelskere.

Snart 70 år gammel pris

Bokhandlerprisen er en litteraturpris der juryen består av alle som arbeider i norsk bokhandel. Prisen ble utdelt for første gang i 1948, og prisvinneren mottar en bronsestatuett: «Takk for boken», utført av billedhugger Nils Aas.

Vinnerboka må være av årets utgitte bøker innenfor skjønnlitteratur eller generell litteratur, inkludert barne- og ungdomsbøker, skrevet av en norsk forfatter.

 

Skrevet om En moderne familie

«Bravo Flatland (…) denne boka sitter som et blinkskudd.» Cathrine Krøger, Dagbladet

«Det er et sus av Ingmar Bergman i dette portrettet av en helt vanlig familie; det loddes i dybden og rives i hjerterota.» Maria Årolilja Rø, Adressa

«Helga Flatland beviser på ny at hun er en usedvanlig skarp og klok observatør av mennesker.» Gerd Elin Stava Sandve, Dagsavisen