Bokhandlerprisen 2016 går til Vigdis Hjorth

Vinneren av prisen som utnevner bokhandlernes favoritt blant årets norske bøker, er kåret! Den høythengende prisen går til Vigdis Hjorth for hennes kritikerroste roman Arv og miljø.

Publisert: Skrevet av: ARK-bloggen

Arv og miljø er en skarp, klok og poetisk roman full av vrede og menneskelig innsikt – og ikke minst er den nå valgt til bokhandlernes favoritt blant årets norske bokutgivelser.

Bokhandlerprisen deles ut årlig etter avstemming blant alle som jobber i norsk bokhandel.  Prisen er en bronsestatuett utført av billedhugger Nils Aas. De nominerte bøkene må være av årets bøker og skrevet av en norsk forfatter innenfor skjønnlitteratur /generell litteratur, inkludert barne- og ungdomsbøker.

Om arveoppgjør, overgrep og fortielse

Arveoppgjør kan være smertefullt i selv de beste familier – men når familiehistorien er ispedd overgrep, fortielse, utfrysing, fornektelse og andre vonde mellommenneskelige faktorer, da blir prosessen en ren pine av angst og bitterhet.

Vigdis Hjorths nye roman Arv og miljø handler om Bergljot, en fraskilt kvinne på over femti med tre barn og en ny kjæreste. Hun brøt med familien sin for over tjue år siden etter at noe fra barndommen dukket opp. Faren forgrep seg på henne da hun var liten. Fortielse, fornektelse og taushet gjør at Bergljot ikke så noen annen løsning enn brudd med familien. Siden har hun kun hatt sporadisk kontakt med den ene av sine to søstre. Eldstebroren i søskenflokken brøt også med familien, men han og Bergljot gikk hver sin vei etter bruddet. Kontakten dem imellom smuldret opp.

Da foreldrene til Bergljot bestemmer seg for å gi de to yngste søstrene de to hyttene på Hvaler til spottpris, trekkes Bergljot inn i familiestrukturene igjen. Og årsaken til at hun brøt kontakten, åpnes som et gammelt, infisert sår – overgrepene hun ble utsatt for av faren i barndommen, moren som svek ved å lukke øynene og søstrene som fornektet Bergljots historie. Arvetvisten vekker til live spørsmålene om hvordan disse gjerningene kan være mulig. Hvordan klarer moren å snu ryggen til sannheten, hvordan makter søstrene ikke å tro på henne? Og incestspørsmålet lurer i dypet, under det hele.

Teksten og historien hamrer seg inn i deg mens du leser. Bitterheten, sinnet og sviket stiger opp fra boksidene. Hjorth evner å øke pulsen din med ordene sine, beretningen sin. Arv og miljø er interessant, forstyrrende, gripende og sanselig – Vigdis Hjorth har skrevet en glimrende roman. Og Bokhandlerprisen er vel fortjent – vi gratulerer!

Vigdis Hjorth om prisen

Dette er hva forfatteren selv har uttalt om å bli kåret til vinneren av årets Bokhandlerpris (utdraget er hentet fra bokhandlerforeningen.no): «Som forfatter er det en ære å få bokhandlernes pris. Jeg har alltid elsket bokhandelen – lukten av bøker og papir, pennene, blyantene, alle slags skriveredskaper. Bokhandelen er et stille og trygt sted for meditasjon og langsomme tanker. Jeg har tilbragt store deler av barndommen, ungdommen og voksenlivet i bokhandelens trygge atmosfære, selv om bøkenes innhold nok kunne ryste meg. Jeg vil gjerne benytte anledningen til å takke alle som arbeider i norsk bokhandel. Tenk at Arv og miljø er stemt fram som den boka de har likt aller best i år. Som forfatter er det utrolig verdifullt å få denne anerkjennelsen. Dette oppleves stort og jeg er svært takknemlig. Vi er heldige i Norge som har så kompetente og leseglade bokhandlere

Utdrag fra anmeldelser

terninger_6«Vigdis Hjorth gjør livet mindre ensomt med bøkene sine.» Silje M. Stavrum, Bergens Tidende

terninger_5«Bare Vigdis Hjorth klarer å behandle et tungt tema på en så stram, intelligent og poetisk måte.» Cathrine Krøger, Dagbladet

terninger_5«Som hun kan skrive, Vigdis Hjorth, rett inn i liv og livsvalg de fleste gjenkjenner rundt oss og i oss.» Guri Hjeltnes, VG

«Vekslingen mellom de kroppslige reaksjonene, sinnet, angsten og de mer reflekterende partiene gjør dette til en akutt roman. Fortellingen blir skjelvende og sylskarp, febril og analyserende. Ja, det merkes at Vigdis Hjorth er en dreven forfatter. Ja, det skal sies at «Arv og miljø» er en glitrende roman.» Anne Cathrine Straume, NRK.no

«Arv og miljø er blant de beste bøkene Vigdis Hjorth har utgitt.» Tom Egil Hverven, Klassekampen