Vinner av Bokhandlerprisen 2018

Leksikon om lys og mørke av Simon Stranger er vinner av Bokhandlerprisen 2018.

Publisert: Skrevet av: ARK-bloggen

Simon Stranger har mottatt Bokhandlerprisen for sin kritikerroste roman Leksikon om lys og mørke.

Leksikon om lys og mørke handler om det vakreste og det vondeste i livet. Dette er en roman om hvordan utenforskap, sinne og ydmykelser kan få frem det ondeste i et menneske. Samtidig er det en fortelling om samhold, overlevelse og evnen til å leve videre.

Da Stranger fikk vite at hans kones familie bodde i huset der Rinnan-banden holdt til under krigen, begynte han å grave i historien til den jødiske Komissar-familien – de som overlevde, og de som ble drept.

Bokhandlerprisen 2018, Leksikon om lys og mørke, Simon Stranger, Aschehoug, Henry Rinnan, andre verdenskrig, boktips, ARK anbefaler

Resultatet ble et dobbeltportrett av skomakersønnen Henry Rinnan – som ble torturist og en av norgeshistoriens mest forhatte menn – og en familie som aldri ville blitt den samme om ikke Norge hadde blitt invadert i 1940.

Simon Stranger er en unik forfatter. I denne romanen vever han en historie som fester seg i deg for alltid – en skulle nærmest tro blekket i boka var ispedd sjelelim.

Leksikon om lys og mørke er en storslått, sterk og briljant roman – som befester Simon Stranger som en av våre beste nålevende forfattere.

Vi gratulerer forfatteren med Bokhandlerprisen – en vel fortjent utmerkelse!

I den jødiske tradisjonen sier man at et menneske dør to ganger. Den første gangen når hjertet slutter å banke og synapsene i hjernen slukker, som i en by der strømmen går. Den andre gangen er når navnet til den døde sies, leses eller tenkes på siste gang, femti eller hundre eller fire hundre år senere.

Kjære Hirsch. Dette er et forsøk på å utsette den andre døden og skyve glemselen unna, for selv om jeg aldri kan fortelle hele historien om hva som hendte med deg, kan jeg løfte frem biter den, sette dem sammen og gi liv til det som er forsvunnet. Jeg er ikke jøde, men mine barn, dine tippoldebarn, har jødisk blod. Din historie er deres historie. Hvordan kan jeg, som far, forsøke å forklare dette hatet?

Formiddagen ved snublesteinen førte meg snart til småbyer og steder jeg aldri hadde vært i, til arkiver, til samtaler, til bøker og familiealbum. Mest av alt førte den likevel frem til fortellingen om en helt spesiell villa i utkanten av Trondheim. En historie så makaber og uhyrlig at jeg først ikke trodde det var mulig, for denne eneboligen blander vår felles familiehistorie med historien om Henry Oliver Rinnan, en ung mann som endte med å bli en av de verste nazistene i Norge.

Et hus med kallenavn på B.

«Bandeklosteret.»

Utdrag fra boken

Les om fjorårets vinner av Bokhandlerprisen her