– Vemodig og stort

Anmelderne har hentet frem superlativene om Jon Michelets siste roman, Krigerens hjemkomst.

Publisert: Skrevet av: BOK365

– Det er spesielt, sier forlagssjef i Oktober, Ingeri Engelstad, om lanseringen av siste bind av Michelets romanserie En sjøens helt, Krigerens hjemkomst. Anmelderne har allerede hentet frem superlativene.

– Det føles vemodig og stort på en og samme tid. Det er jo siste bind i livsverket til en mann som skrev helt til det siste, det er spesielt. Vi i forlaget er veldig spente nå, og gleder oss til boka skal ut i verden og møte leserne. Det er mange som har ventet på denne boka og som lurer på hvordan det går med Halvor.

En sjøens helt, Krigerens hjemkomst, et romanepos av Jon Michelet, Forlaget Oktober, gavetips

Nå lanseres siste bind i Jon Michelets storverk, En sjøens heltKrigerens hjemkomst starter der forrige bok slapp, og krigen går mot slutten. Når Halvor kommer hjem i september 1945 har han vært til sjøs i seks år. Han er hardt merket av krigsopplevelsene, og tror han returnerer til et land som vil takke ham. Nå starter en ny kamp, om de tilbakeholdte hyrepengene i Notraships hemmelige fond. Boken er i butikkene allerede på fredag.

– Jon var et kraftfelt

Med En sjøens helt har Michelet gitt krigsseilerne et minnesmerke. Serien har et samlet opplag på over 800 000 eksemplarer. Første opplaget på krigerens hjemkomst vil bli på 47 000 eksemplarer.

 

– Hvordan har det vært å være Michelets forlegger gjennom denne serien?

– Det har vært eventyrlig. Jon var et kraftfelt, kan man vel si. Han hadde en utrolig kunnskap og en sterk tilstedeværelse, og var viktig for Oktober på så mange måter. Og En sjøens helt-serien har det jo vært spesielt for oss å utgi også fordi den fikk en så sterk virkning ute i verden. Det er et verk som vil bli stående i litteraturhistorien, og med den reiste han en bauta over krigsseilerne og deres skjebne.

– Det er rart og vemodig å lansere den siste boken uten at Jon er til stede, sier Engelstad.

«For en finale!»

Anmelderne applauderer Jon Michelets aller siste bok:

«Det er et kjent faktum at Michelet skrev ferdig verket inntil en uke før han døde 14. april i år. Desto mer imponerende er det derfor at fortellingen er så stringent og variert. Gjennom et utall fantastiske romanskikkelser og dialoger, dramatiske hendelser og Halvors egne refleksjoner, dekker Michelet alt fra krigens store slag … Bak hver setning merker en forfatterens opprørthet over krigsseilernes skjebne, og hans kjærlighet til hver og en av dem. Det er det som er dette fabelaktige verkets virkelige drivkraft», skriver Dagbladets Cathrine Krøger og gir boken en femmer på terningen.

Der lander også terningen hos en begeistret VG-anmelder: «Faktum er at denne aller siste boken fra Michelets hånd er noe av det mest velfortalte, velopplagte og vesentlige han noen gang har levert fra seg. For en finale på dette enorme forfatterskapet!» skriver Sindre Hovdenakk.

Flere bokanmeldelser

«Jon Michelet brukte sine aller siste krefter på å fullføre ein formidabel roman» Fædrelandsvennen

«Jon Michelet (1944–2018) klarte mirakuløst nok å fullføre siste verk om krigsseilerne. Krigerens hjemkomst viser at engasjementet og fortellerevnen var intakt til det siste.» Turid Larsen, Dagsavisen