Vegetar kosemat fra Outkitchenstories

Søstrene Lene og Linda Engelstad, som står bak bloggen Ourkitchenstories, har gitt ut kokeboken Vegetar kosemat. De deler en oppskrift fra den her!

Publisert: Skrevet av: Lene Engelstad og Linda Engelstad

Bloggen Ourkitchenstories ble opprettet oktober 2016 og startet litt som en tilfeldighet. Vi er to søstre som begge var hjemme i permisjon og når barna våre sov lagde vi lunsj, tok noen bilder med mobilen og la det ut på Instagram. Matinteresssen hadde vart i mange år, mens gleden over å ta matbilder begynte her.

Vi ble både overrasket og glade da en journalist fra et magasin tok kontakt og ønsket at vi skulle lage en matsak. Det ble mange timer med planlegging, matlaging og fotografering. Etter noen måneder kom vår aller første sak på trykk og med økende interesse fra omverdenen og med en raskt voksende Instagram konto skjønte vi at vi burde opprette en blogg. Bloggen ble altså Ourkitchenstories, en blogg der vi deler oppskrifter på vegetar kosemat; kjøttfri mat, søtt og bakst.

Vegetar kosemat, vegetarmat, middagstips, Ourkitchenstories, Lene Engelstad, Linda Engelstad, kokebok, Cappelen Damm

Så hvorfor vil to jenter, som selv ikke er vegetarianere, starte en vegetarblogg?

Det er flere gode grunner til å spise mer grønnsaker og mindre kjøtt – og vegetarmat er i vinden som aldri før. Det er meningsfullt å kutte ned på kjøttinntaket, både av hensyn til helse og miljø. Men for oss, som lenge har spist vegetarmat flere ganger i uka, er det også så mye mer enn det. Det er mat å kose seg med, mat å spise i helga, mat å dele med venner. Dette synet på vegetarmat ønsket vi å dele med andre!

Som med all annen mat er det de gode smakene som skal stå i sentrum også i vegetarisk kost. Grønnsaker kan varieres i det uendelige og de kan både stekes, bakes og syltes for å få frem mer av de gode smakene. Ved å bruke couscous, pasta og kikerter vil maten føles mettende og raus. Ferske urter og tørket krydder gir mye smak til alle slags retter. Det samme gjør deilige sauser, dressinger og dipper.

Vi ønsker at Ourkitchenstories skal være en blogg for alle, helt uavhengig om du er vegetarianer eller ikke. Nå er vi kjempestolte over å komme med vår første kokebok Vegetar kosemat, og i den finner du oppskrifter på alt fra varmende curryer og mac and cheese til hjemmelagde kokosboller og focaccia. Målet er å inspirere flere til å kose seg med vegetarmat.

 

Oppskrift på en av våre favoritter fra Vegetar kosemat:

Sheperd’s pie med søtpotet

Her kommer en annen variant av «Shepherd’s pie», denne gangen med søtpotet. Det er noe med den fantastiske fargen på søtpoteten som gjør at man får lyst til å hive seg over middagen med en gang denne settes på bordet.

Du trenger (4 porsjoner):

1 gul løk
½ rød chili
2 hvitløkfedd
2 gulrøtter
2 stilker stangselleri
litt olje til steking
2 bokser røde linser (à 290 ml)
1 ts koriander
1 ts gurkemeie
1 ts spisskummen
½ ts malt chili
½ ts ingefær
1 kanelstang
3 dl grønnsakkraft
1 ts hvitvinseddik

700 g søtpotet
40 g smør
1 dl crême fraîche
saften av ½ lime
salt og pepper

Slik gjør du:

Finhakk løk, chili og hvitløk. Skjær gulrot og stangselleri i terninger.

Varm olje i en kjele og stek løk, chili, hvitløk, gulrot og stangselleri i noen minutter. Skyll linsene i vann og la dem renne godt av. Tilsett deretter linsene, krydder, grønnsakkraft og hvitvinseddik, og kok til væsken har kokt inn. Ta ut kanelstangen og sett kjelen til side.

Mens grønnsaksblandingen koker, lager du søtpotetmos. Skrell søtpotetene og skjær dem i store terninger. Kok søtpotetterningene til de er møre og hell av vannet. Mos søtpotetene og rør inn terninger av smør og crème fraîche. Smak til med limesaft, salt og pepper.

Smør en ildfast form, 20 x 25 cm. Hell linsesausen i formen og topp med søtpotetmos. Stek ved 225 °C i cirka 20 minutter.

Tips! Bytt helt eller delvis grønnsaksbuljongen/-kraften med øl. Det tilfører en fin aroma til retten.