Vær din beste venn

«Det ingenting som har gitt meg mer lidelse enn meg selv.»

Publisert: Skrevet av: Marianne Magelssen, forfatter

Livet har overrasket og forskrekket meg. Jeg trodde det skulle være godt. I dag må jeg erkjenne at til tross for tap, sorg og smerte, er det ingenting som har gitt meg mer lidelse enn meg selv.

Det ingenting som har gitt meg mer lidelse enn meg selv.

Det er så lett å identifisere seg med de fordømmende og kritiske tankene i hodet. Vi lytter til dem og tror på det de forteller. Vi identifiserer oss med følelsene våre, jeg har i min uvitenhet trodd at jeg var mine egne følelser og tanker. I mange år skjulte jeg tungsinnet jeg bar på, jeg ville skåne de rundt meg, barn og ektemann, søsken og venner.

kjøp boka her Vær din beste venn av Marianne Magelssen her

Jeg følte meg skamfull og utakknemlig, for det var ingen opplagt årsak til tristheten min. Det var en lettelse da fokuset på positiv tenkning bredte seg over landet for noen år siden, og i en lang periode forsøkte jeg å skyve bort de negative tankene og erstatte de med positive. Det ble katastrofalt, for når vi skyver vekk, avviser vi oss selv, og det er omsorgssvikt.

Det er ingenting som heter gode og dårlige følelser

I vårt samfunn har vi definert følelser som gode og dårlige, akseptable og uakseptable det skaper enormt mye fordømmelse, ensomhet og lidelse i et menneskets liv. Det er ingenting som heter gode og dårlige følelser. Det er følelser, og de er helt nødvendig for oss å ha slik at vi kan vokse, utvikle oss og lære hva det vil si å være menneske. Jeg vet mye om det å ikke være sin egen beste venn, og nå vet jeg etter hvert en del om det å være sin egen beste venn. Det har endret livet mitt.

Det har vært veldig fint for meg å samarbeide med tvillingsøsteren min, Janine Magelssen i denne boken, bildene hennes gir åpenhet og rom for refleksjon.

 I boken har jeg også gitt ordet til andre, både små sitater, dikt og sangstrofer fra mennesker som har berørt meg.

Vi alle bærer noe dyrebart inni oss som bare er vårt. Det er et kompass som ingen kan ta fra oss – og som rommer vår medmenneskelighet. Kong Harald V

Noen innledende tanker fra boken

Jeg har stått parkert i mange busslommer dette året, ordene som kom til meg ville huskes, de måtte skrives ned. I dyp søvn om natten har de trukket meg etter håret ut av sengen og ned til tastaturet. Jeg liker ikke å bli vekket om natten, men det har ikke ordene tatt hensyn til. De har ustanselig forstyrret meg i meditasjon og i yogaklasser, de ville bli tatt på alvor.

Det går en rød tråd gjennom alle bøkene mine. Jeg skal erfare noe, og så skal jeg dele det. Det er ikke alltid lystbetont. Denne gangen har jeg gått mange runder med meg selv. Jeg har vært usikker på om jeg var den rette. Hvorfor skulle akkurat jeg skrive en bok om det å være sin egen beste venn– være vennlig mot seg selv– tåle hele seg?

Mange av oss leter etter mening i livet, vi leter etter et spesielt talent, en oppgave, eller noe å produsere fordi vi tror, og kanskje håper, at det er en spesiell mening med akkurat vårt liv, men tenk om det eneste livet ønsker av oss er at vi skal vikle oss ut, og romme hele oss.

Vi har alle sammen blitt viklet inn i egoets strategier. Som små barn er vi mottakelige og vi tror på det som blir fortalt om oss, denne informasjonen blir til indre kritiske stemmer, som vi lytter til og tror på. Det er vanskelig å være sin egen beste venn når vi identifiserer oss med det kritiske egoet.

Du trenger bare å vennlig bli kjent med det du egentlig er

Du trenger ikke pianofingre, et talent for skrivning, en kropp bygd for fart eller en vakker sangstemme for å finne mening i livet ditt. Du trenger bare å vennlig bli kjent med det du egentlig er.

Tenk om tilværelsen kun består av øyeblikk, og at det ikke ligger en spesiell mening i øyeblikket? Jeg kan kjenne at egoet mitt har problemer med å godta en slik påstand, det stritter imot, og det er kanskje ikke så rart for det er programmert til å mene noe om alt. Det liker og misliker, det vurderer, legger til og trekker fra, det fordømmer og avviser. Det forholder seg til fortid og fremtid. Det vet ikke hva et øyeblikk er.

Når jeg klarer å være helt til stede i øyeblikket, glemmer jeg meg selv, det er de beste øyeblikkene i livet mitt.

Vær din beste venn er ment som en påminnelse: Det viktigste vi kan gjøre i livene våre er å hjelpe hverandre slik at hver og en blir i stand til å omfavne, tåle og uttrykke hele seg.

 

Marianne Magelssen