Utfordrer fordommer med dikt

Victoria Dalsberget (25) skriver så godt at flere av leserne har tatovert diktene på kroppen.

Publisert: Skrevet av: Anne Iversen, Vigmostad & Bjørke

45000 følger henne på den populære instagramkontoen enkel_poesi der Victoria deler kloke tekster om dårlig selvbilde og manglende selvtillit. Nå debuterer hun som forfatter med diktsamlingen Du er nok. – Det er en fin tanke at følgerne bokstavelig talt går rundt med diktene mine i lomma. Nå popper tekstene opp mens de skroller på bussen, hjemme på rommet eller i pausene på jobb og skole. Det utfordrer fordommene mange kan ha til nettopp dikt – at de er høykulturelle, står skrevet i bøkene som står gjemt innerst i biblioteket og kun leses av eldre mennesker med tonnevis av livserfaring. Dikt er for alle.

Ungdomsskolelæreren er opptatt av at mange føler seg ensomme. Hun tror det gir håp å vite at man ikke er alene om tankene sine. – Selv om det kan virke klisjéfylt, håper jeg at det å lese et velskrevet dikt kan bidra til et positivt glimt – gi grobunn til et håp hos noen som trenger det. Jeg er overbevist om at det å lese, kan gjøre noen sterkere, fordi ord har makt. Dersom vi omgir oss med gode ord som underbygger vår verdi, tror jeg det vil ha en effekt. Akkurat som det å lese om og se bilder av noe uoppnåelig, perfekt, redigert og filtrert vil kunne påvirke, sier hun.

Treffer deg rett i fleisen

Victoria er sikker på at alle generasjoner har hatt  utfordringer tilknyttet sin egen oppvekst og samtid. Selv er hun opptatt av å fokusere på utfordringene som er aktuelle her og nå. – På grunn av sosiale medier har veien til å sammenligne seg selv med andre blitt kortere enn før. Skroller du i fem minutter på Instagram kan du ubevisst ha blitt påvirket av innhold fra alle verdens hjørner og kulturer. Uten mellommenn kan det være vanskelig å skjelne mellom virkelighet og rent lureri. Stadige flere unge mellom 10-18 år rapporter en økning i engstelighet, stressfølelse og depresjon. Det anser jeg som en stor utfordring for generasjon Z, og samfunnet for øvrig.

– Dikt har blitt populært igjen i de siste årene. Har du, som lærer, noen tanker om hvorfor?
– Det er ingen tvil om at det siste tiåret har utvidet tekstbegrepet i stor grad. Barn og unge utsettes for tekst omtrent hele døgnet, på TV-en og skoleiPaden, i spill, gjennom reklame, musikk, podcaster og på sosiale medier. Store deler av døgnet går til å bearbeide litterære inntrykk. Av egen klasseromserfaring ser jeg at barn fortere tyr til det digitale enn til de fysiske permene, fordi det digitale er så tilgjengelig og letthåndterlig. Det digitale krever dessuten mindre utholdenhet i leseprosessen enn større og tyngre bøker, selv om mange heldigvis trives med den typen litteratur også. Når det kommer til hvorfor dikt har blitt populære, tror jeg mye handler om det korte og konsise. Det kan treffe deg i fleisen på sekunder.

– Hva leser du selv nå, har du noen litterære forbilder?
– Jeg leser i første rekke barnelitteratur og er en håpløs samler av alt som er skrevet av Roald Dahl. Han er en kunstner på å skape personligheter, og har tidløse og viktige budskap i sine barnslige tekster, som også passer for voksne. Jeg elsker å lese ting jeg har lest før, fordi det stadig er nye lag å finne ut av, og leser gjerne et og samme dikt gjentatte ganger. Ellers er jeg glad i Ingvar Ambjørnsen og Erlend Loe.

Fikk frysninger av lydboken

Med seg på laget har hun Ulrikke Falch som har lest inn lydboka. – Som offentlig person er hun en viktig stemme jeg har latt meg inspirere av i årevis. Hun har vært sterk i debatter om kroppspress og feminisme, og vært et nødvendig ansikt utad for haugevis av mennesker. Jeg lar meg engasjere i mange av hennes saker, og vi tenker likt omkring viktigheten av å gi unge mennesker verktøy til å fremme god psykisk helse. Jeg vil kalle henne et sunt forbilde! sier Victoria. – Når det kommer til selve innlesingen og hennes evne til å formidle, tar jeg av meg hatten. Første gang jeg hørte henne lese et av diktene fra «du er nok», fikk jeg frysninger. Selv etter å ha lest det haugevis av ganger på forhånd. Ulrikke tilfører diktene en ekstra nerve som jeg setter stor pris på. Å høre henne fortelle blir en annen måte å oppleve diktene på.