Uten et eneste ord

Har du noen gang ventet på en melding som aldri kom?

Publisert: Skrevet av: Kjersti Herland Johnsen, redaktør i Gyldendal Norsk Forlag

Uten et eneste ord av Rosie Walsh

«Jeg elsket denne boken, og ønsket at den aldri skulle ta slutt.» Liane Moriarty

Da Sara møter Eddie, opplever hun at hun – totalt overraskende – har funnet sitt livs store kjærlighet. Og det synes å være gjensidig. Etter bare syv dager sammen snakker de allerede om et liv sammen. Så da Eddie plutselig forsvinner og slutter å svare på meldingene hennes, er Sara sikker på at noe er alvorlig galt. Noe må ha skjedd med Eddie. Hun klarer ikke tro på vennenes påstander om at han rett og slett har droppet henne, og starter en desperat jakt på sannheten. Men sannheten er kanskje hinsides det hun har kunnet forestille seg …Uten et eneste ord, Rosie Walsh, Lesetid, Gyldendal, boktips, lesetips

Uten et eneste ord er ikke bare en gripende kjærlighetsroman, den er også en fortelling om hvor usikker, flau og desperat man kan bli når man blir forlatt uten forklaring. Usikkerheten herjer: Er det meg det er noe galt med? Har jeg misforstått alt? Han er jo der – hvorfor svarer han ikke?

Walshs bok er i ferd med å bli et fenomen. Forfatteren sammenlignes med Jojo Moyes og David Nicholls, og boken gikk rett inn på bestselgerlistene både i USA og i Tyskland da den kom ut i 2018. Den er nå under utgivelse i en rekke land, og omtales på blogger og avisartikler, anbefales i lesesirkler og mellom venner. Og det er ikke så rart, for her er det mange som kjenner seg igjen i tematikken, men like mange som rives med av den uvanlige kjærlighetshistorien og spenningen.

Oversetteren gispet av forbauselse

«Boka fikk meg faktisk til å gispe høyt mens jeg oversatte!» sier oversetter Veronica Garten.

«Noen ganger er man så heldig å få oversette en historie med karakterer som blir hos en etterpå. Denne boka var sånn for meg. Sara og Eddie. Rosie Walsh har skrevet en spennende fortelling om hvordan det er å være forelsket og bli forlatt nå som Facebook-statuser og prikker som dukker opp på skjermen når vi skriver meldinger, er en del av forholdet. Men samtidig er dette også en vakker kjærlighetshistorie.»

Og oversetteren er langt fra alene. Liane Moriarty, Jane Green og Eve Chase er blant forfatterne som har øst ut sin beundring for Uten et eneste ord.

«Dette er definisjonen på en bok som er umulig å legge fra seg», skriver Jill Mansell, mens Jill Santopolo kaller den «hjerteskjærende og hjertevarm» og forteller at hun var «helt oppslukt» da hun leste boken.

Bokens tema sirkles inn av tittelen på forskjellig vis. I Storbritannia er Uten et eneste ord utgitt under tittelen The Man Who Didn’t Call, mens amerikanerne har forenklet den til Ghosted. Ghosting er blitt et mye omtalt fenomen de siste årene, også i norske medier. Catrin Sagen og Sidsel Gran har blant annet diskutert i Kjærlighetspodden hvor vanskelig det kan være å takle å bli ignorert av en mulig kjæreste.

Egen erfaring

«Du vil finne flere ekko av mitt eget liv i Uten et eneste ord», skriver Rosie Walsh på hjemmesiden sin. «De bortgjemte dalstrøkene rundt Stroud i Gloucestershire der jeg vokste opp; ståken og larmen fra storbyene der jeg har bodd og arbeidet. Og selvsagt den bedrøvelige erfaringen det var å møte en person som jeg følte jeg hadde en nærmest oversanselig kjemi med … bare for å tilbringe de neste to ukene med å stirre på (den tause) mobilen. Vi har alle vært der.»

Fem grunner til å lese

Avisen USA Today har gitt boken glødende omtale i artikkelen Ever been ‘Ghosted’? 5 reasons you must not miss this novel about disappearing boyfriends. Artikkelforfatteren mener det er minst fem grunner til å lese Uten et eneste ord:

  • Den problematiserer dating i de sosiale mediers tid på en smart måte.
  • Både hovedpersonene og bifigurene er troverdige og dynamiske.
  • Den har litt av alt (drama, mysterium, humor, romantikk, you name it)!
  • Når du tror du vet hvordan det går … så går det motsatt vei. (Du blir sittende oppe til klokken 4 fordi boken er umulig å legge fra seg.)
  • Den viser deg ting du ikke visste at du følte. Og den fungerer som en påminnelse om at i selv i disse SoMe-tider er verden mindre og henger tettere sammen enn du tror …

 Rosie Walsh (f. 1980) er forfatter og TV-produsent og bor i Bristol med mann og sønn. Uten et eneste ord er den første romanen hun utgir under eget navn. Rettighetene er solgt til over 30 land.

Veronica Garten (f. 1979) er utdannet fagoversetter i engelsk fra Høyskolen i Agder. Hun har oversatt romaner på heltid siden 2015, og bor i Trondheim.

«En vidunderlig kjærlighetshistorie. Sexy, moderne og hjerteskjærende – med en fantastisk vri på slutten.» Eve Chase

«Perfekt lesning om du elsket Et helt halvt år eller En dag.» Sarra Manning