Ut i vannet med Hawkins

– Alle mennesker lyver, overdriver eller mørklegger ting til en viss grad, sier Paula Hawkins. Også i sin nye spenningsroman, Ut i vannet, lener hun seg på forskjellige fortellerperspektiver.

Publisert: Skrevet av: BOK365

Paula Hawkins kom som et skudd i 2015 med Piken på toget (Bazar). Debutboken ble umiddelbart en bestselger i stort sett alle land den ble utgitt – hele 47 nasjoner til sammen. Den er solgt i 20 millioner eksemplarer verden over, og i 2016 ble også boken filmatisert med Emily Blunt i hovedrollen. Nå er den britiske forfatteren klar med en ny intens leseropplevelse.

Ut i vannet, Paula Hawkins, thriller, Piken på toget, Cappelen Damm

Både Piken på toget og Ut i vannet er psykologiske spenningsromaner. Begge bøkene fokuserer primært på kvinner og deres forhold til hverandre og samfunnet rundt dem. Hukommelsens upålitelige natur spiller også en viktig rolle i begge bøkene, selv om den foregår på en annerledes og mer grunnleggende måte i Ut i vannet, sier forfatteren selv.

Ut i vannet handler om Jules Abbott, som i flere dager ignorerer alle oppringningene fra søsteren Nel. Da Nel plutselig dør, må Jules ikke bare finne ut hva som har skjedd med søsteren, men også hva som gjorde at de to fikk et så anstrengt forhold.

Nok en gang er historien fortalt fra flere forskjellige synsvinkler, selv om jeg denne gangen har med flere karakterers perspektiver – hele seks forskjellige førstepersons beretninger. Disse er nødvendigvis upålitelige. Alle førstepersons narrativer er det. Alle mennesker lyver, overdriver eller mørklegger ting til en viss grad, sier Paula Hawkins.

Jeg liker innsikten som skiftende perspektiv kan gi; måten man kan se på en hendelse gjennom forskjellige karakterers øyne forandrer oppfatningen av hendelsen, gir et større bilde av hva som skjedde eller sår tvil om hendelsen eller om karakterene selv.