Unni Lindell er vinner av Rivertonprisen!

Rivertonprisen 2018 går til Unni Lindell for krimromanen Dronen.

Publisert: Skrevet av: ARK-bloggen

Rivertonprisen tildeles det beste verket innen norsk kriminallitteratur utgitt i det foregående året.

Prisen for fjorårets beste krimroman går til Unni Lindell for Dronen, andre bok i serien om politiførstebetjent Marian Dahle.

En stolt og ydmyk prismottaker

– Hva betyr det for deg å motta en pris som Rivertonprisen?

– Det betyr enormt mye. Rivertonprisen er en høythengende pris. «Årets beste kriminalroman», det sier sitt. Det kom over 50 nye norske krimmer i 2018. Og så får Dronen denne prisen. Jeg er både stolt og ydmyk. Og overrasket, sier en lykkelig Unni Lindell til ARK-bloggen.

Det er ikke første gang Lindell får Rivertonprisen og Den gylne revolver for en av sine krimromaner. Hun mottok prisen for tjue år siden også, for romanen Drømmefangeren, noe som er litt ekstra stas for årets Riverton-vinner.

Dronen av Unni Lindell, Rivertonprisen 2018, pris for beste kriminalroman, Den gylne revolver

– Helt fantastisk! Og de to bøkene er på mange måter litt like. I Drømmefangeren handlet det om en kikker som bodde i blokka overfor de unge jentene. I Dronen er det en drone som overvåker noen. Jeg tror jeg klarer å få frem de uhyggelige følelsene fordi jeg er så redd selv. Og det at noen «ser deg», skaper stor uhygge i meg og tydeligvis også i leserne.

At leserne er viktig for en forfatter, er en selvfølge. Men det kan virke som om Unni Lindell har et ekstra godt forhold til sine lesere, noe som også gjør henne til en forfatter mange setter høyt.

– Jeg får så mange henvendelser fra leserne mine, spesielt nå som jeg har kommet meg på instagram, @unni_lindell. Det er alltid like fint å prate med leserne. Og jeg er vel den forfatteren som er mest rundt og signerer. Fordi jeg elsker disse møtene. Og da blir jeg kjent med mange. Kan bare si TAKK, UENDELIG TAKK FOR FINE SAMTALER OG GODE ORD.

Juryens begrunnelse

I juryen for Rivertonprisen sitter litteraturprofessor Hans H. Skei (leder) og forfatterne Trude Teige og Elin Bjørhei. Dette skriver juryen om romanen som er kåret til årets beste krimroman:

«Den har særegne språklige kvaliteter, den har skikkelser med avvikende og farlige særegenheter, den tar oss dypt ned i Marian Dahles kamp med demoner både utenfor og inne i henne selv. Årets vinnerbok er ifølge forfatteren et eventyr for voksne som samtidig er en kriminalroman, eller, slik juryen ser det, den beste kriminalromanen i 2018 i et sterkt tetfelt av gode romaner.»

– Det skal en mester til, både språklig og når det gjelder intrigens oppbygning, for å holde leseren i ånde når man vet så mye. Årets prisvinner-roman gjør dette elegant, uten å nøle, for forfatteren har gjort lignende før, og etter hvert blitt en mester i faget, sier juryleder, Hans H. Skei.

Bokens handling

En mann står inne i en nedlagt militærleir og sender en drone utover et mørkt skogområde. Han filmer. Klokka er 21.35, fredag den 16. juni, sytten grader og straks solefall. Grantoppene er brannfarget av de siste solstrålene, en skarp strek skiller det oransje fra det svartgrønne.

«På sitt beste! Dronen byr på alt det som har gjort Unni Lindell til Norges krimdronning. Her er krypende uhygge, skumle scener, en spennende krimgåte og godt utviklede karakterer som er mer enn det fasaden viser.» VG

Dronen kommer til en åpen plass ved et rapsjorde. Et telt viser seg plutselig på droneskjermen. Det står akkurat der Evie Thorn ble knivdrept fem år tidligere. Og nå kommer en ny kvinne til syne. Har hun virkelig slått opp telt på samme sted? Sola synker og blir borte. Fuglene har sluttet å kvitre. Mannens hjerte slår som en hammer mot brystbeinet. Han har aldri hatt kjæreste. Kvinner burde ikke telte alene, ikke i mørke skoger.

«Etterforsker i særklasse. Dette er blant Unni Lindells mest originale og beste krimbøker.» Adresseavisen

Etter en brannulykke for halvannet år siden, er politiførstebetjent Marian Dahle tilbake. Hun bor fortsatt i dragehuset på Frogner med den gamle hunden sin. Cato Isaksen kobler henne på et drap som har skjedd i et telt oppe i Maridalen. Marian dras inn i noe hun ikke kan kontrollere. I forbindelse med saken møter hun seksten år gamle Agnes. Marian vet ikke at jenta av en helt spesiell grunn planlegger å slå opp et telt den dagen insektene svermer, nøyaktig der de to tidligere drapene har skjedd.