Snart sover du – trolig årets vakreste barnebok

Snart sover du av søstrene Lisa Aisato og Haddy N’jie er sannsynligvis årets vakreste barnebok. Det er i hvert fall den vakreste barneboken som har kommet ut hittil i år, og anmelderne skryter den velfortjent opp i skyene. Det skal godt gjøres å overgå den. Boken er en visuell fryd og et ytterst kjærkomment tilskudd til nattaboksjangeren.

Publisert: Skrevet av: ARK-bloggen

Snart sover du er en nattabok om årstidene. Akkurat som alle oss andre, sover også årstidene. Når sommeren er våken, sover de andre tre. Når sommeren sovner, våkner høsten.

Snart sover du
Andre bøker av Lisa Aisato

Versene er skrevet av Haddy N’jie. De er tradisjonelt bygget opp, både når det kommer til rim og til rytme. Illustrasjonene til Lisa Aisato er, som alltid, iøynefallende vakre og detaljrike. Her finner man realisme og surrealisme i en deilig mikstur som evner å gi deg et regelrett måpende uttrykk mens du leser. Igjen befester hun sin rolle som enestående illustratør og barnebokskaper.

Vi stilte søstrene noen spørsmål om blant annet skaperprosessen bak denne vakre boken. Her er hva de svarte:

Hvordan begynte dette prosjektet – å gå sammen om å lage en barnebok? 

Haddy: Da Aisato fikk en datter i 2010, skrev jeg en voggesang til henne i fødselsgave. Den sang de mye, og det var så hyggelig for meg å være litt til stede hver kveld ved leggetid. Da sønnen hennes ble født to år senere, ville jeg gjøre det samme. Men da jeg hadde fått ferdig den første versjonen, følte jeg at dette var noe annet. Noe som krevde illustrasjoner. En større fortelling. Så jeg sendte teksten til den beste barnebokforfatteren jeg vet om, nemlig søsteren min. Hun falt for ideen, og så var vi i gang!

Lisa: Her kan jeg vel egentlig vise til det Haddy sier. Jeg fikk en lang sms med en fantastisk tekst som passet perfekt til en billedbok. Jeg hadde liten tid til å lage noe da, men satte av plass i kalenderen og nesten to år senere var vi gang.

Hvor mye påvirker dere hverandres skaperprosess når den ene tegner og den andre skriver?

Haddy: Denne prosessen har vært helt unik for meg. Nettopp fordi vi er søstre, har det vært så trygt å prøve seg fram, leke helt fritt. Hver gang jeg fikk nye bilder, satte det i gang nye tanker hos meg. På slutten, da bildene var nesten ferdige, men jeg fremdeles pusset på tekst, satt jeg rett og slett og stirret på dem, levde meg inn i dem. Det gjorde at det løste seg hver gang jeg sto fast. Bildene er så frodige og inspirerende!

Lisa: Det har vært en utrolig spennende og veldig morsom prosess. Haddy skrev mer, og ordene hennes ga meg fort masse bilder i hodet. Jeg kom på ideen om å gjøre hver årstid til karakterer, og så tegnet jeg en rekke skisser. Haddy fikk dem og skrev mer, og jeg fikk hennes tekst og tegnet og la til og trakk fra. Tegningene og teksten har på et vis flettet seg i hverandre hele veien.  Det er så utrolig deilig å jobbe med en du kjenner så godt. Jeg var ikke redd for å kaste ut masse ideer (dumme og gode), og vi mailet mye frem og tilbake. Jeg kan huske det av og til kunne kile litt i magen når vi jobbet med dette. Det gjør ofte det når jeg kjenner at vi virkelig er på sporet av noe, når jeg føler at det vi skaper sammen er noe godt, noe inderlig og noe varig.

Har dere planer om flere barnebøker eller andre felles bokprosjekter i tiden som kommer?

Haddy: Veldig, veldig gjerne. Vi har begge mange prosjekter på hver vår side, men jeg tror ingen kan måle seg med det samarbeidet og den gode prosessen vi har hatt med denne boka. Det har vært en sann glede, og er det fremdeles.

Lisa: Jeg vil veldig gjerne lage mange fler bøker sammen med Haddy. Som sagt var det en fantastisk prosess, og jeg er veldig stolt av det vi sammen har skapt. Nå har vi plutselig fått så mange gode kritikker at det nesten er litt skummelt å begynne på noe nytt, men når ting roer seg litt og vi finner en god historie å fortelle, er jeg sikker på at vi tør å kaste oss ut i det igjen.

Hvilke tips vil dere gi andre forfatter- og tegnespirer som ønsker å lage barnebok?

Haddy: Prøv å finne ut hva og hvordan akkurat du synes det er gøy å skrive. Hva akkurat du er god på. Det er fryktelig tungt å skrive kun med utgangspunkt i hva andre ønsker eller hva du tror vil slå an. Det er nok motstand i å skrive, man trenger den flyten og moroa man kan få!

Lisa: Jeg syns Haddy hadde et godt tips til forfatterspirer, men når det gjelder de som vil illustrere en bok, tror jeg det er viktig ikke å tenke så mye på hva andre lager om dagen og hva som er trender innen illustrasjon. Hvis du har lyst til å skape noe som kan vare, tror jeg du må tegne med den stilen, teknikken og streken som står ditt hjerte nærmest. Man kan selvsagt bli inspirert av andre (det blir jeg og), men jeg prøver å gå min egen vei og følge min egen strek. Det kan være skummelt, men det er veldig gøy når man skaper noe som er litt annerledes. Så mitt beste tips til tegnespirer er ikke å være en i mengden. Skill deg ut og tro på din egen strek.

Hvilke barnebøker er deres egne favoritter?

Haddy: Favorittbøkene mine da jeg var liten, var alltid de mest melankolske, gjerne over i det tragiske og mørke. Astrid Lindgrens Spiller min lind, synger min nattergal. Michel Tourniers Pierrot eller nattens hemmeligheter. Hans Sandes Plommetreet.

Lisa: Jeg var veldig glad i Ofelias skyggeteater av Michael Ende, Brødrene Løvehjerte, Ronja Røverdatter, og Mio, min Mio av Astrid Lindgren.  Serafim og Plym av Philippe Fix, Farvel, Rune av Marit Kaldhol og det meste av Roald Dahls barnebøker. Særlig Matilda, Georgs magiske medisin og Heksene.

 

Materie_snart-sover-du_Highoppslag-13_HOSTEN

Dette er en praktfull bok for enhver, både stor og liten – en perfekt følgesvenn på sengekanten.

 

terninger_6«Å bla seg gjennom denne nydelige boka, er som å vende tilbake til barndommens aller beste og sterkeste barnebokminner.» Cathrine Krøger, Dagbladet

terninger_6«Usedvanlig vakker billedbok fra søstrene Haddy N’jie og Lisa Aisato – som for første gang har slått sine krefter sammen. […] Ideen er like enkel som den er original, for ikke å si genial.» Gabriel Michael Vosgraff Moro, VG

 

Gå til ARK.no