Tre skjulte romanskatter

Her er tre bøker som hadde fortjent mye større oppmerksomhet denne høsten – ifølge forlagene selv.

Publisert: Skrevet av: BOK365

Ikke alle gode bøker blir umiddelbare bestselgere. Her svarer tre sentralt plasserte kvinner i noen av Norge største forlag på følgende spørsmål: Trekk frem én bok hos ditt forlag som hadde fortjent større oppmerksomhet denne høsten.

 

Ingrid Ovedie Volden: Hjertet er en knyttneve

– Skal jeg velge én, må det bli Ingrid Ovedie Voldens Hjertet er en knyttneve, fordi det er en så var, rar og fin bok om å finne, se og nærme seg en annen, sier Kari Spjeldnæs, forlagsdirektør for litteratur i Aschehoug, og legger til: – Som en roman utgitt for ungdom, tilhører den også den mest oversette genren av dem alle. Aline har valgt seg hjertet, Oliver øret i klassens prosjektoppgave om en kroppsdel. Et tilfeldig møte på sykehuset utløser hjertekval, tvil, tilhørighet og alt blir veldig fint og veldig vanskelig for aller første gang. Voldens historie balanserer alvor, humor og sterke følelser i et språk jeg bare vil ha mer av.

hjertet er en knyttneve, Aschehoug

 

Runar Dahle: Forskjellen på blomster og ugras

– Det er jo selvfølgelig sånn at alle bøkene vi utgir fortjener mye mer oppmerksomhet enn de har fått, enten det i utgangspunktet er mye eller lite. Men en bok som helt ufortjent har fått ubegripelig lite oppmerksomhet er Runar Dahles roman Forskjellen på blomster og ugras, sier redaksjonssjef i Gyldendal, Kari Marstein. – Den er en liten roman om store temaer, med handlingen lagt til den forblåste engelske vestkystbyen Morecambe, en gang et populært feriested, nå en forfallen spøkelsesby. Hit kommer Stein, en middelaldrende norsk oljearbeider, og Ingrid, en jevngammel trygghetssøkende ornitolog, de kjenner ikke hverandre, men streifer hverandres liv, slik nordmenn i utlendighet gjerne gjør, og blir vitne til en av de mest dramatiske hendelsene i byens historie – og som faktisk fant sted i 2004: 21 kinesiske illegale innvandrere drukner mens de plukker skjell på de enorme strandviddene som omgir byen ved lavvann: de blir tatt av kvikksand og av tidevannet som kommer «like raskt som en hest løper». Dahle skriver fabelaktig godt, og han klarer – tilsynelatende helt uanstrengt – å få til det mange prøver: å flette det lille livet inn i den store verden. En stilistisk sterk roman som favner alt fra søvndrukne morgener og regnfulle gater, til moderne slaveri og den britiske misnøyen forut for brexit. En stor prestasjon, intet mindre! Symptomatisk nok er romanen utstyrt med en litteraturliste, eller en «rulletekst», som det heter hos Dahle, som inneholder såpass ulike navn som Philip Larkin og Helge Ryggvik.

Forskjellen på blomster og ugras, romantips, boktips, Gyldendal

 

Moshin Hamid: Exit vest

– Da jeg startet i Cappelen for snart tjue år siden leste jeg en bok som gjorde veldig inntrykk på meg og som jeg ville at vi skulle utgi, men jeg klarte aldri å overbevise redaksjonen om at en kjærlighetshistorie mellom unge, rike mennesker i Lahore ville slå an i Norge, og derfor ble aldri Moth Smoke av Moshin Hamid utgitt på norsk. Det var debuten hans, forteller Anne Fløtaker i Cappelen Damm. – Sju år seinere, i 2007, fikk jeg et manus stukket i hånde på bokmessen i London. Det var Hamids andre bok Den motvillige fundamentalist, denne gangen var det ikke tvil, Hamids bok ble en suksess for oss, en bok som gav støtet til kronikker og diskusjoner i lesegrupper. Årets bok Exit vest var nominert til Booker-prisen, den lå lenge på amerikanske bestselgerlister, den trekkes frem på en uendelighet av lister som en av årets beste og viktigste titler, men i Norge har den gått upåaktet hen. Det forundrer meg. Denne sterke og betimelige boken krever å bli lest. Hamid skriver tilgjengelig og medrivende om verden i dag og om å være på flukt. Det er en bok for dem som elsker litteratur og for dem som er opptatt av verden, unge og gamle. Det er en viktig bok!

Hun skisserer følgende om handlingen: – I et land på randen av borgerkrig finner to unge mennesker hverandre. Viljesterke, sensuelle og selvstendige Nadia møter forsiktige og tilbakeholdne Saeed. De er to unge mennesker som gjør noe helt vanlig, forelsker seg i hverandre, i en verden som er i ferd med å forandre seg fullstendig. Deres historie er om hvordan vi lever i dag, og hvordan vi kan komme til å leve i morgen. Det er en historie om en verden i krise, og to mennesker på flukt. Da krigen gjør livet farlig og uutholdelig, og det ukjente virker tryggere enn det kjente i Saeed og Nadias hjemland, bestemmer de to seg for å flykte. De slutter seg til horder av flyktninger som mot alle odds leter etter et sted i verden hvor det er plass til dem, og hvor de ikke straks jages videre.

Exit vest, Cappelen Damm, boktips, romantips