To vakre barnebøker om sorg

Barn og unge opplever også sorg, og god litteratur gir både trøst og forståelse.

Publisert: Skrevet av: Jannicke Storm Glomsrød, ARK-bloggen

Barn og unge lesere tåler litteratur om vonde ting, som for eksempel hvordan det er å miste noen man er glad i. Å leve seg inn i livet til karakterer som opplever store og vonde ting, kan til og med gjøre dem tryggere på følelser og hvordan man håndterer dem.

Når man skal lese om de store tingene livet kan by på – for eksempel sorg, forelskelse, vennskap og å finne seg til rette i livet sitt – da skal man ha kvalitet, synes vi.

Her har vi funnet frem to vakre bøker, som på hvert sitt vis tar for seg sorg som hovedtema. En for unge lesere fra 12 år, og en for barn fra 8 år og opp.

Draumar betyr ingenting av Ane Barmen (12–16+ år)

Vinner av Brageprisen for barne- og ungdomslitteratur 2019 og nominert til Nordisk råds litteraturpris.

«Romanen vitner om et stort fortellertalent som jeg gleder meg til å lese mer fra» Katrine Judit Urke, Dagbladet

Louise kommer hjem for sommeren til jobb på sykehjem, venner ho ikke lenger har noe felles med, og et hull i hjertet. Vennen Tormod døde for over et år siden, og på veggen henger fortsatt alle bursdagskorta han tegna til henne.

«En følelsesmessig fest å lese» Kristine Isaksen, VG

Draumar betyr ingenting er en fortelling om å puste inn drittlukt, danse swing på parkeringsplassen, om sorg, søsterskap og hvem som kan skaffe øl.

«Flott debutarbeid av Ane Barmen. … Flere bøker, takk!» Anne Cathrine Straume, NRK

Draumar betyr ingenting, om sorg

Kjøp pocket her

Tusen stjerners øy av Emma Karinsdotter (8 år+)

Mio min Mio møter Den uendelige historien i denne klassiske svenske barneboka. Tusen stjerners øy er et eventyr som treffer rett i hjerterota.

«Følelsessterk fantasy for barn (…) På sitt beste er dette en følelsessterk og rørende fantasyfortelling om hvordan man kan leve godt med sorg.» VG

Hvordan overlever man at noen man elsker dør? Gjennom 11-årige Tigris’ øyne får vi ikke bare se sorgen på nært hold, men også finne veien videre – ved hjelp av fantasi og magi.

Tigris og pappaen har levd alene siden Tigris var liten, og pappaen savner moren til Tigris så mye at han ikke klarer å fungere helt. De har akkurat flyttet til en ny leilighet da Tigris finner en merkelig boks med mammas navn på, i flyttelasset deres. Hun legger seg i boksen, sovner … og våkner opp i en helt annen verden! Tusen stjerners øy likner ikke noe hun har sett før. Der finner hun Ariann som synger så vakkert, stjernesteinene og Leo med skysauene. Og best av alt – spor etter moren.

Emma Karinsdotter skildrer på nydelig vis en families sorgprosess, men også hvordan man kan komme seg videre.

Tusen stjerners øy, om sorg

Kjøp innbundet bok her