To islandske + en polsk = tre gode boktips

Det lønner seg å løfte nesa iblant.

Publisert: Skrevet av: Jannicke Storm Glomsrød, ARK-bloggen

Iblant lønner det seg å løfte nesa fra bøker skrevet av norske forfattere, og la blikket gli både vestover og sørover.

Vi har funnet frem tre av årets beste romaner, skrevet av forfattere som virkelig er verdt et nærmere bekjentskap.

To fra Island, en fra Polen – alle tre er kvinner, kritikerroste og prisbelønte.

Frøken Island av Audur Ava Ólafsdóttir

I fjor mottok islandske Audur Ava Ólafsdóttir Nordisk råds litteraturpris for romanen Arr. En underfundig, sjarmerende og tankevekkende roman om en mann som har mistet livslysten og reiser til en krigssone for å ta livet sitt. Stedet han ender på og menneskene han møter der, stiller seg imidlertid stadig mellom ham og døden.

Årets roman, Frøken Island, er forfriskende og poetisk – med språklige vendinger som tar deg på senga. Denne forfatteren serverer perle etter perle, på hver eneste bokside.

«Humoristisk, alvorlig, spennende og besnærende om synet på kvinner generelt og på kvinnelige forfattere spesielt – på 60-tallets Island.» Adresseavisen

Året er 1963, og den unge poeten Hekla drar til Reykjavik for å bli forfatter. Men dette er et land og en tid der menn fødes som poeter og kvinner som blivende mødre, eventuelt som deltakere i Frøken Island – om de er vakre nok.

Derfor skriver Hekla om natten, i hemmelighet. Mens hun om dagen jobber som servitør på et hotell, der gjestene tar seg ufine friheter.

Romanen er morsom og sår, vakker og trist, og karakterene blir stående igjen i sidesynet ditt når du har lest ferdig. Der står de og vinker til deg i dagevis, og det gjør både godt og vondt på samme tid.

Frøken Island, boktips 2019, beste bok

Kjøp romanen Frøken Island her

Før plogen din over de dødes knokler av Olga Tokarczuk

I år ble det utdelt to nobelpriser i litteratur. Årets pris gikk til Peter Handke, og Nobels litteraturpris for 2018 gikk til en polsk forfatter ikke mange kan skryte av å kjenne særlig godt. Og det er det på tide å gjøre noe med!

Vinneren var nemlig Olga Tokarczuk, en original og viktig forfatter fra Polen. Og hennes siste roman som er oversatt til norsk, Før plogen din over de dødes knokler, kan gjerne være inngangen til å bli kjent med henne.

«Ville historier med salt humor og eit skeivt smil» NRK

Romanen er en herlig burlesk, sprelsk og morsom historie – som tar opp viktige temaer som dyrevern og klima. Det er en mørk, feministisk komedie, en fabel, en frisk hyllest til poeten William Blake og et mordmysterium.

Ikke verst, eller hva? En bokanbefaling vi gjerne henger et par ekstra bjeller på!

Før plogen din over de dødes knokler

Kjøp Før plogen din over de dødes knokler her

Den avstengte øya av Sigrídur Hagalín Björnsdóttir

Dette er en velskrevet dystopi og en islandsk bestselger, som er blitt nominert til flere priser og solgt til mange land.

Boka ble en av Islands mest solgte bøker i 2016 og nominert til Islandske kvinners litteraturpris 2017.

Romanen har en politisk brodd og virker stadig mer urovekkende troverdig for hver side du leser.

En morgen våkner Islands befolkning til et moderne mareritt. Alle forbindelser til omverdenen er kuttet. Internett fungerer bare innenlands. Ingen fly letter eller lander på flyplassene. Ingen skip kommer inn fra havet, og skipene som drar ut, kommer ikke tilbake.

Journalisten Hjaltí, konsertfiolinisten María og hennes tenåringsdatter Margret forsøker alle å navigere den nye virkeligheten i Reykjavik. I kampen om ressurser som mat, arbeid og medisiner, balanserer det islandske samfunnet på en knivsegg.

Utenfor byen, i en øde fjord, forsøker sauebonden Svangi å leve av den karrige jorda og sauene sine. Dagboken er hans eneste trøst for isolasjonen og frykten for de nye militsene som raider landsbygda. Den populistiske drømmen om en kulturelt homogen nasjon, der islendere lever i selvforsynt pakt med naturen, blir snart en uhyggelig realitet.

Dystopisk og deilig lesning, for den som liker det litt mørkt og karrig!

Den avstengte øya, boktips 2019, islandsk roman

Kjøp romanen Den avstengte øya her