To ganger vinner av Glassnøkkelen

Skyggejegeren ble kåret til årets beste svenske krim i 2019. Med en kommende Hollywood-filmatisering i vente, er det ingen tvil: Camilla Grebe har inntatt krimtronen.

Publisert: Skrevet av: Viktoria Jelsø Selbæk/ Foto Viktor Fremling

Maria er heldig, og hun vet det. Hun trives i jobben som lærer, hun elsker sønnen sin, sin nye mann Samir og – som oftest – bonusdatteren Yasmin. Men når Yasmin sporløst forsvinner en desembernatt og Samir blir anklaget for å ha drept sin egen datter, raser Marias tilværelse sammen. Ingen kan vel drepe sitt eget barn? I alle fall ikke mannen hun elsker og kjenner så godt?

Krimforfatter Camilla Grebes neste bok handler om den fine linjen mellom løgn og sannhet som vi stadig balanserer på. En besettende kriminalroman og en skildring av en familie i fritt fall.

Sterk debut

Camilla Grebe har lang fartstid som forfatter, og debuterte sammen med søsteren Åsa Träff da de sammen utga bøkene om psykologen Siri Bergman: En slags fred, Bitrere enn døden og Før du døde. I tillegg har hun skrevet Moskva noir-trilogien sammen med Paul Leander-Engström. I 2015 debuterte Camilla Grebe på egen hånd med den psykologiske spenningsromanen Når isen brister. Boken er hittil oversatt til 22 språk, og filmrettighetene er solgt til det amerikanske selskapet New Line. Produsenten er Andrew Lazar, som blant annet står bak den oscarnominerte filmen American Sniper. Da den engelske utgaven av boken ble lansert i 2016, The Ice Beneath Her, ble Grebe utvalgt til en av Amazon UKs «rising stars».

Deretter kom Husdyret, som ble kåret til årets beste krim i 2017 av Svenska Deckarakademin og tildelt Glassnøkkelen i 2018 for beste nordiske krim. I 2019 kom Dvalen (2019) som fikk terningkast seks av Ole Jacob Hoel i Adresseavisen, hvor han også skrev: «Dette er en steikegod historie.» Da Grebe nok en gang mottok Svenska Deckarakademins pris for årets beste krim for Skyggejegeren rett før jul i fjor, var faktum etablert: Camilla Grebe er en av de mest solide krimforfatterne Skandinavia har å by på.

 

Med et kvinnehistorisk perspektiv

Skyggejegeren er Grebes nyeste utgivelse, og er nå ute i pocket. Boken ble solgt i 70 000 eksemplarer i Sverige de to første månedene etter utgivelse, og gikk rett inn på den norske bestselgerlisten da den ble lansert.

En februarnatt i 1944 blir en kvinne funnet fastspikret til gulvet i leiligheten sin i Stockholm. 30 år senere blir ytterligere en kvinne funnet på samme måte. Jakten på morderen får skjebnesvangre konsekvenser for de tre politietterforskerne som arbeider med sakene: Britt-Marie på 1970-tallet, Hanne på 1980-tallet og Malin som er politietterforsker i dag. Det er en original og dyktig iscenesatt kriminalroman om den ukuelige driften mot å forstå seg selv. Samtidig er den også et stykke samtidshistorie som strekker seg fra andre verdenskrig og frem til i dag. Grebe liker å bruke bøkene sine til mer enn bare å skrive spennende kriminalhistorier. Hun vil ikke kalle det samfunnskritikk, men snarere en samfunnskommentar.

Og dette er den tydelige røde tråden i Grebes forfatterskap: Hvis hun klarer å vekke ettertanke hos leserne, så er det en ekstra bonus.

Krimfestivalen:

18.-20. mars feirer Krimfestivalen 10-årsjubileum med å invitere noen av verdens mest kjente krimforfattere til digital krimfestival. Camilla Grebe deltar på den digitale festivalen sammen med blant annet John Grisham, Harlan Coben, Val McDermid og David Baldacci.

Alle arrangementene kan ses helt gratis på programsidene direkte eller når du vil etter oppsatt tid.

I tillegg kommer store deler av den nordiske krimeliten. Oppdag helt nye krimforfattere eller se intervjuer med de kjære og kjente som Gunnar Staalsen, Karin Fossum og Hans Olav Lahlum. Det blir også latter med Krimteatersport og Knut Nærums harselas med norsk krimlitteratur.

Se hele programmet her!