Tips før skolestart

Forfatteren bak Skolestart i skogen gir deg gode tips før poden skal begynne på skolen.

Publisert: Skrevet av: Vigmostad & Bjørke og forfatter Nicolai Houm

Har du et barn som skal begynne på skolen og føler deg litt rådvill? Fortvil ikke! Vi har nemlig tatt en prat med forfatter Nicolai Houm som i disse dager er aktuell med høytlesningsboken Skolestart i skogen.

Skolestart i skogen av Nicolai Houm

«Boken byr ikke bare på hyggelig høytlesning om å begynne i første klasse, men også tips og råd til foreldre om hvordan de kan forberede barna på skolestart», forteller Houm.

«Rådene i boken er basert på samtaler med pedagoger og konkret research på en barneskole – pluss hva jeg selv var opptatt av som pappa til en skolestarter. Det finnes en haug med råd på nettet, hulter til bulter og ofte uten en klar avsender. Jeg tenkte dette var en gyllen anledning til få med noen kvalitetssikrete og beroligende innspill til foreldrene.»

Her har forfatteren samlet noen av rådene fra boken:

1. SPILL SPILL!
Å konsentrere seg, lytte når andre snakker, og vente på tur er tre ting som blir viktigere når man begynner på skolen. Hvordan kan man hjelpe et barn å øve på alle tre på én gang, på en morsom måte? Jo, ved å spille et spill sammen. Ludo, memo eller et annet spill som passer aldersmessig, og som barnet liker. Samtidig lærer barnet at man ikke kan vinne hver gang.

2. UT PÅ TUR
Sommerferien er en fin tid for små utflukter som forbereder et barn på skolestart. Bruk turen til å snakke sammen om venstre og høyre. Eller fortid og framtid. Eller individ og gruppe. Se på ting dere passerer og snakk om formene de har. Barnet kan også være med i butikken og prøve å telle varer eller finne fram penger, så blir handleturen en enkel innføring i tallforståelse. Ved å stille spørsmål som hvilke varer er grønnsaker og hvilke er frukt, vil barnet lære om grupper og kategorier uten å tenke over det. Legg lista lavt. Det er jo ferie!

3. SNAKK OM LÆRING
Barnehagebarn har mange forestillinger om skolen, om lærere og om læring. Snakk sammen om hva skole er, og hva skolestart innebærer. Det er også nyttig og hyggelig å samtale om hva barnet har lyst til å lære.

4. HØYTLESING
Å lese høyt for barnet er en flott forberedelse til skolehverdagen, der mye av tiden går til å lytte til én person – læreren. Høytlesing er god språktrening og øver opp konsentrasjonsevnen. Undersøkelser viser at barn som blir lest for, har lettere for skolearbeid. Og ikke minst: Å lese sammen er veldig hyggelig. Snakk gjerne om hva dere har lest, og åpne opp for barnets spørsmål.

5. BLANKE ARK
Noen voksne har ikke bare gode minner fra egen skoletid. Andre får kanskje et litt negativt førsteinntrykk av barnets lærere. I begge tilfeller er det viktig å gi skolen en ordentlig sjanse. Ta opp brysomme ting med klassekontakten eller en annen voksen, ikke barnet ditt. Hvis barnet skal få glede seg til å begynne på skolen, er det viktig at du også er positivt innstilt.

6. STOR STÅHEI
Første skoledag er en dag som huskes. Gjør gjerne noe ut av det. Kanskje barnet synes det er stas å velge ut den første skolesekken? Kanskje dagen skal feires med en kake? Symbolske handlinger og markering kan være med på å gjøre en stor overgang tydeligere og morsommere.

7. NOE Å TRENE PÅ FØR SKOLESTART
• Spise selv
• Gå på do på egen hånd
• Vaske hendene
• Kneppe knapper
• Lukke og åpne glidelås
• Knytte skolisser
• Henge opp klærne
• Sette skoene på plass
• Åpne og lukke dører ordentlig

Men mitt hovedbudskap er: Ta det med ro og nyt det! Skolestart er en fin milepæl for både barn og foreldre. Det er ikke noe vits i å stresse med det, eller bekymre seg for om barnet kan nok i forkant av førsteklasse. De begynner jo på skolen nettopp for å lære!

Forberedelsene kan heller bestå av å trene på det sosiale, prate sammen om læring og skole, og glede seg til denne merkedagen sammen.

Lykke til!

Illustrasjon: Skolestart i skogen