Tips for gode og rimelige middager

Skaperen av instagramkontoen @middagfor25kr tipser om gode og rimelige middager.

Publisert: Skrevet av: Marie Thrane, influenser og forfatter

Vi har alle lyst til å lage gode og spennende middager, samtidig ønsker mange av oss at maten skal være bra for både kropp og klode. Det er derimot fort gjort å bli stoppet av at det er krevende og kostbart å lage slik mat.

I boken Middag for 25 kr får du massevis av gode tips til hvordan du kan spare penger på mat, i tillegg til inspirerende middagsoppskrifter for 25 kroner per porsjon. Noen av tipsene får dere her, lykke til med kokkeleringen!

Middag for 25 kr, en kokebok fra Marie Thrane

Jeg har tre grunnprinsipper som gjelder når du vil spare penger på mat:

  • Ha en plan for alt du handler
  • Spis masse grønnsaker, belgfrukter og kornvarer
  • Ikke kast mat!

Når jeg handler mat, er hovedregelen min at jeg må ha en plan for alt jeg putter i kurven. Det er lurt å lage gode handlelister, men til syvende og sist må du være sikker på at du får brukt opp alle varene før det blir gammelt. Hvis du kjøper en stor pakke med fisk eller en 2-kilos pakke med gulrøtter kan du se det som en utfordring å bruke det opp i ulike retter utover uken. Og er du ikke sikker på at du får til det, kan du handle i mindre mengder, eller vente med å handle til du skal bruke det.

Det som av erfaring har gjort mine middager rimelige er at jeg spiser mye grønnsaker, belgfrukter og kornvarer. Grønnsaker som gulrøtter, løk, purre, potet, brokkoli og blomkål er billig, men også grunnlaget til utrolig mange gode retter. Kjøtt er gjerne det dyreste i en middagsrett, derfor kan det lønne seg veldig å bytte ut noe av det med belgfrukter. Det kan være bønner, linser eller kikerter som er rike på fiber, proteiner, jern og andre mineraler vi trenger. Det koster derimot veldig lite, spesielt hvis du kjøper de tørkede i større kvanta.

Det kan ta litt tid å lære seg å bruke belgfrukter, men når du har lært det er det så enkelt og godt! Du lærer det i boken, men ikke vær redd. Det er også mange oppskrifter med kjøtt og fisk.

Når det kommer til å kaste mat, er det rett og slett direkte sløsing med ressurser! Både for oss selv og for resten av matsystemet. Å lære seg å bruke det du har først, før du kjøper nytt, kan spare deg for mye penger. Eksperimenter med det du finner i kjøleskapet og bli en ekspert på restemat, det er en skikkelig god mestringsfølelse! Et godt tips er å lage en egen hylle i kjøleskapet der du setter det som må spises snarest.

Dette er bare noen av tipsene i boken Middag for 25 kr, det er også råd om hvor du bør handle og hva du bør velge, med en egen handleliste. I hver oppskrift finner du konkrete tips til hva du kan erstatte ingredienser med av det du allerede har. Og restetips som viser deg hvilke andre retter du kan lage for å bruke opp det du har handlet inn.

Jeg håper dere har god nytte av tipsene, og koser dere med å lage deilig mat til en rimelig penge!

 

Hilsen Marie Thrane