Tinas mat

Ny kokebok fra Tina Nordström – full av smarte snarveier og Tinas beste oppskrifter!

Publisert: Skrevet av: Tina Nordström, kokk og kokebokforfatter

Her er den, min ellevte kokebok!

Tinas mat, en kokebok av Tina Nordström

Er den ikke fin, den nye kokeboken min? Selv om det er min ellevte (!) i rekkefølgen er jeg like stolt av den som av den aller første!

Denne kokeboken kommer til å gi deg god hjelp i kjøkkenet. Hvordan da, lurer du kanskje på? Jo, jeg kommer til å vise deg bilder av en god del håndgrep, metoder og teknikker, som for eksempel hvordan du redder en majones som har skilt seg, beiner ut hel fisk eller stykker en kylling. Jeg har også forsøkt å dele så mange tips og triks som mulig når det gjelder matlaging og håndtering av råvarer – for å gjøre det enkelt for deg å lage mat.

Men det var sannelig ikke lett å velge hvilke av alle mine oppskrifter og tips som skulle få være med denne gangen. Jeg hadde store hauger både i hodet og på skrivebordet. Mitt håp er selvsagt at du får lyst til å lage absolutt alt av det jeg har valgt ut, uansett om det handler om 8 breserte rotfrukter, 4 potetmos, 6 kjøttgryter, 6 søndagssteker, 4 fine fiskesupper, 4 bowls, 9 brød eller 8 favorittdesserter.

Det skal være morsomt å lage mat, og derfor ønsker jeg at også du som kanskje ikke er så vant til å lage mat kan slappe av og tenke: «Det kan jo jeg også lage!» Maten min skal ikke være vanskelig – den skal bare være god!

 

Tina

Min matfilosofi

Har jeg en «matfilosofi»? Hm, det er snarere et fint ord for noe som for meg er et levesett. Mitt livssyn bygger på de beste delene av oppdragelsen min. Om mitt livssyn er klokt, har jeg ingen anelse om, men det jeg vet, er at min måte å skape, prate om, smake på og lage mat på går hånd i hånd med hvordan jeg er som mor, datter og til og med hustru. Kanskje er det fordi det vi spiser uttrykker vår personlighet at maten alltid kommer til å være en het potet. Hvordan vi spiser og hva vi spiser viser ganske enkelt hvem man er. Det er derfor man blir fornærmet hvis noen betviler ens personlige valg når det gjelder for eksempel å spise karbohydrater, spise midt på natta eller spise chips til frokost.

Men mat er så mye mer enn bare å tygge og svelge, og derfor kan maten også være en utfordring. Som å våge å prøve en ny matrett eller utfordre seg selv og be gjester på middag. Mat kan gi både trygghet og selvtillit! Ja, hele Maslows behovspyramide rommes faktisk i temaet MAT – mat er jo det vi trenger for å stå, gå og ha det bra.

Midt oppi alt dette står jeg og lurer på om jeg kan få hjelpe deg litt på vei. Og da mener jeg ikke bare ved at du skal lage oppskriftene mine, men mer at jeg kan få gi deg bedre selvtillit og pushe deg til utfordringer i kjøkkenet som du ikke visste at du mestret. Akkurat det er noe jeg brenner spesielt for.

Når denne boken lanseres har jeg vært på TV-skjermen i 17 år! At jeg fremdeles er med tror jeg har både med bakgrunnen og kunnskapene mine å gjøre – av kunnskap blir man trygg. Jeg er hundre prosent kokk. Jeg har arbeidet på fantastiske steder der jeg har presset hemmeligheter ut av hver eneste kollega. Jeg har lært meg å stykke hele dyr, å male kjøttdeig og lage langkok. Men like viktig som de forskjellige restaurantjobbene har foreldrene mine vært, som jeg bare må få hylle her. De hadde ingen anelse om hvor gode de var der og da. Min herlige, store og bråkete familie besto av kokker, koldjomfruer, servitører og farmor og farfar. Faren min lagde «Wärdshusmat» med stor W. Du vet, herlige leverposteier, fyldige rekesupper og krydrete blodsupper, og stadig vekk var det gilder av forskjellige slag. Mamma holdt til i spisesalen, men hadde likevel full kontroll på maten.

Jeg tror at alt dette har gjort min matlaging så langt ifra det fisefine som man kan komme – den er mer morsom og gjenkjennende. Jeg elsker det god mat gjør med mennesker, og jeg brenner for enkelheten og den vennlige maten. Det er en spesiell følelse å få lage mat til noen man liker – å få by på omtanken og tryggheten i det å bli mett av god mat. Lysten «rundt» selve matlagningen elsker jeg like mye, og jeg har ekstra stor lyst til å forandre og forbedre maten i hjemmene våre.

Akkurat det håper jeg å kunne gjøre med denne boken, men aller mest håper jeg at du skal føle at nettopp dine måltider er de beste.