Tilbake til lesegleden

«Du førte meg tilbake til bøkenes verden. Takk! Det var det jeg trengte.»

Publisert: Skrevet av: Kjersti Herland Johnsen, redaktør i Gyldendal

Mange synes det har vært vanskelig å konsentrere seg om bøker i en tid preget av mye uro. Desto større er lykken for forfatter Diane Setterfield når hun mottar meldinger fra lesere om at nettopp hennes nye roman, Det var en gang en elv, har vært deres vei tilbake til lesegleden.

Det var en gang en elv, av Diane Setterfield

«Først av alt,» skrev en leser nylig, «takk for Det var en gang en elv. De siste ukene har vært veldig spesielle. Det var rare greier: Ikke engang jeg, som alltid har vært en bokorm, klarte å konsentrere meg om å lese. Jeg begynte på en ny bok, leste 10–20 sider før jeg begynte å lese nyheter, se på Facebook eller gå en tur ut i hagen for å se om … jeg vet ikke, om verden fremdeles var der? Det var en gang en elv var den eneste boken som klarte å fange meg inn og ta meg med et annet sted. Du er en fantastisk historieforteller. Du førte meg tilbake til bøkenes verden. Takk! Det var det jeg trengte.»

Omtanke og fellesskap

– Jeg tror leserne trenger en helt bestemt type bøker akkurat nå, sier Diane Setterfield fra sitt hjem ved Themsen i nærheten av Oxford. – Det som er for trivielt eller lettbeint har ikke tyngden til å holde på oppmerksomheten, men mange av de mer seriøse bøkene kan bli for uhyggelige og utfordrende. Det mange har behov for, er en sterk historie som de kan hengi seg til, der noe viktig står på spill og der omtanke og fellesskap er deler av løsningen. De trenger noe som er oppmuntrende, men ikke banalt – og så synes de at Det var en gang en elv gir dem nettopp dette.

På sosiale medier dukker bilder av Det var en gang en elv stadig opp under hashtager som #MeTime #TakingCareOfMe #QuarantineReads og #EscapeIntoBooks.

Mysteriet fra elven

Det var en gang en elv er et historisk mysterium der folketro, spenning og romantikk møter vitenskapelig nysgjerrighet. Fortellingen starter en mørk midtvinterkveld på et gammelt vertshus ved Themsen. Stamgjestene underholder seg med å fortelle historier da døren plutselig går opp og en gjennomvåt, hardt såret fremmed stiger inn. I armene holder han tilsynelatende en dukke. Eller – er det et druknet barn? Mannen er ikke i stand til å gjøre rede for seg. Flere timer senere begynner den døde jenta å røre på seg, får pusten tilbake og slår øynene opp. Landsbyboerne er i villrede. Er det et mirakel? Er det trolldomskunst? Og viktigst av alt: Hvem sitt barn er det?

Kritikerrost

Mottakelsen av Diane Setterfields nye roman har vært varm og hjertelig. Referansene er mange. Publishers Weekly skriver at Det var en gang en elv er «en fortelling man bør få med seg», med «et hint av Austens hjemlige historier, en klype av Tolkiens mer folkloristiske elementer og en anelse mysterier fra Agatha Christie», mens forfatteren M.L. Stedman, kjent for Lys mellom to hav, kaller det «en forførende fortelling, like full av bukter og svinger som elven den dreier seg om, og like rik og fascinerende».

«Unn deg å lese den!» Madeline Miller

«Jeg ble helt trollbundet.» Ruth Hogan

Forfatteren bak Den trettende fortellingen

Diane Setterfield har trollbundet leserne før. Debutromanen Den trettende fortellingen gjorde henne til en av Storbritannias bestselgende forfattere. Den gikk rett til topps på New York Times’ bestselgerliste og ble en braksuksess også i Norge. Den er blitt omtalt som en moderne klassiker, og har fått fornyet oppmerksomhet i forbindelse med lanseringen av den nye romanen.

Forfatter Diane Setterfield

Forfatter Diane Setterfield

Høsten 2013 utga Setterfield sin andre roman, den besettende og gåtefulle Bellman & Black, «en fabelaktig roman», ifølge The Times. Og nå er hun altså tilbake med den storslagne og medrivende Det var en gang en elv. Det er bare å glede seg!

Vil du ha mer? Her er flere bøker som gir leseglede

For deg som vil være med på en vill, fransk lesefest i tre bind

Vernon Subutex 1, 2 og 3, skrevet av Virginie Despentes og oversatt til norsk av Gøril Eldøen. «Vernon Subutex er så sitatvennlig at jeg kunne lest hele boken høyt,» sier Anne Cathrine Straume i NRK. Det er en grunn til at disse bøkene har oppnådd kultstatus på rekordtid!

For deg som elsker historiske romaner basert på (den brutale) virkeligheten

Hilary Mantels fantastiske 1500-tallstrilogi om Thomas Cromwell – sønn av en smed, bølle og sjarmør, humanist og slåsskjempe, melankoliker og politisk geni, og Englands mektigste mann etter kongen. De to første bøkene, Ulvetid og Falkejakt, er kommet på norsk i Hege Mehrens oversettelse.

For deg som vil drømme deg bort til en sydhavsøy

Pageturnere om vennskap, håp og sjokolade! Anne Østbys nydelige Biter av lykke og Havsang finnes nå i lekre pocketutgaver, perfekte for lesning i hagen eller på balkongen. Dette er romaner som bæres av vakkert språk og menneskelig varme.

For deg som tenker på klima

Maja Lunde har stor suksess med Klimakvartetten, der tre bøker har kommet ut så langt: Bienes historie i 2015, Blå i 2017 og Przewalskis hest i 2019.

For deg som vil lære, fabulere og tenke

En av Nordens fineste forfattere, Per Olov Enquist, døde nylig, 85 år gammel. Hans forfatterskap er langt, inspirerende og mangfoldig. Begynn for eksempel med den bejublede Lewis reise, en rikt fortellende roman om grunnleggeren av pinsebevegelsen.

PO Enquists mest berømte sitat var dette: «Vi skal alle dø en dag. Men alle andre dager skal vi leve.» Det tar vi med oss inn i dagen og lesningen.

 

Kjersti Herland Johnsen
Redaktør for oversatt skjønnlitteratur i Gyldendal