Tilbake til 70-tallet

– Jeg har to barn på to og fire år, og vi leser sammen hver dag. Så ble jeg vel så inspirert, da, at jeg fikk lyst til å forsøke å skrive om og for de små barna jeg kjenner, sier Hilde Matre Larsen.

Publisert: Skrevet av: BOK365

– Jeg ville skrive noe som kunne leses på flere nivåer, og som både harselerte med og hyllet den instruktive 70-tallslitteraturen som jeg selv har vokst opp med, og som jeg nå satt og leste for barna mine, fortsetter hun.

Hun er aktuell med boken Gutt og Jente later som (Cappelen Damm), som tar henne tilbake til hennes egen barndom.

Hilde Matre Larsen, Gutt og Jente later som, barnebok, Cappelen, barnelitteratur

– Selv synes jeg de aller beste barnebøkene er de som gir plass til å tenke på og lure på ting. Det syntes jeg da jeg var barn også.

Hva må en virkelig god barnebok inneholde?

– Bra barnebøker kan jo inneholde lite eller mye av alt mulig og hva som helst. De må kan ha tekst, og kanskje, men ikke alltid, illustrasjoner – eller motsatt: illustrasjoner, og kanskje, men ikke alltid, tekst.  Nå er det mange virkelig gode barnebøker som skaper empati og identifikasjon, men så er det mange virkelig gode barnebøker som bare er nydelig nonsens.

Med andre ord: Alt er lov! Innenfor rimelighetens og urimelighetens grenser. Og det er jo det som er så gøy.

 

Hilde Matre Larsens tre barnebokfavoritter:

 Lewis Carrolls Alice’s Adventures in Wonderland og Through the Looking Glass. «When in doubt, ask Alice.»

Stina Wirséns Hvem-bøker, særlig Hvem er sint? (Dessverre utsolgt) Subversive småbarnsbøker for barn og voksne.

Pernilla Stalfelt: Bajsboken. Kanskje den mest eksperimentelle og ekskrementelle faktaboken for barn noensinne.