Bøker som gir et nytt syn på naturen rundt deg

Tiden er inne for de gode bøkene om naturen rundt oss. Humler, trær, bier og spiselige vekster er virkelig i vinden om dagen.

Publisert: Skrevet av: ARK-bloggen

Det er fantastisk å ligge under en mektig trekrone og tre markjordbær på et strå – mens humla suser og biene surrer i gresset. Men det er desto mer vidunderlig når man vet at treet man ligger under, i dette øyeblikk kommuniserer med nabotrærne sine om bladlusa som gnafser i vei på det. Og hvor spennende er det ikke å tenke på at man til dags dato ikke helt vet hvordan humlenes hanner og dronninger finner hverandre for å pares? Humla er ikke bare klumsete og søt, den er mystisk også. Og hagen du tilbringer dagen i, den er faktisk full av vekster som gjør seg godt på matbordet. Rask med deg noen prestekrager som du strør over pizzaen, eller lag bjørkete og brownies med fioler. Å betrakte bienes ivrige arbeid i hagen får en ny dimensjon når man har lest Bienes historie.

Her er en liten samling bøker som vil gi deg et helt nytt syn på naturen som omringer oss til daglig. Trær, humler, bier og spiselige vekster – hvem skulle trodd at det var så fascinerende å lese om?

Bienes historie

I denne romanen veves tre historier sammen til en beretning om foreldre og barn, menneskenes sårbarhet og en ekstraordinær bikube. Forfatteren tar deg med til England i 1852, til USA i 2007 og til Kina i 2098, og hun vil gi deg et helt nytt blikk på verden.


Maja Lunde har vunnet både Fabelprisen og den ærverdige Bokhandlerprisen med denne romanen, som også er solgt til hele 15 land. Romanen er en pageturner som samtidig belyser en potensiell katastrofal fremtid.

«En ambisiøs og original familieroman om mennesker og bier. (…)En dreven skribent, både i persontegning og dialog. Scenene er imponerende visuelle. Personene er naturlig forankret i sin tid, og sitt miljø.» Janneken Øverland, Klassekampen

«Maja Lunde skaper livshistorier som berører og engasjerer.» Arne Hugo Stølan, VG

«Storslått fortelling om biers og enkeltmenneskers betydning.» Marie L. Kleve, Dagbladet

«En strålende vakker roman.» Jan Askelund, Stavanger Aftenblad

Mitt liv med humler

Biolog Dave Goulson var som barn besatt av alle former for dyreliv, men det var humlene som fascinerte ham mest. Og i denne boken forteller han om humler på en så humoristisk og entusiastisk måte at man ikke kan gjøre annet enn slippe taket og la seg føre med av strømmen. Boken gir deg kunnskap du ikke ante at du trengte. Eksempelvis gikk andre verdenskrig hardt utover verdens humlebestand, noe som gir enda en dimensjon til en allerede dyster krigshistorie.


Denne boken er den perfekte blandingen av underholdning og viten, kos og nytte.

Trærnes hemmelige liv

Trær er noen av de mest interessante vekstene på jorden. Og når Peter Wohlleben kan fortelle at de kommuniserer med hverandre, tar vare på barna sine, passer på sine gamle og syke – at de rett og slett er empatiske, fulle av følelser og har hukommelse – da vil fascinasjonen aldri noen ende ta.


Forfatteren har jobbet i årevis som skogforvalter og lært skogen å kjenne på inngående vis. Og denne kunnskapen deler han gladelig i boken. Å gå en tur i skogen vil aldri bli det samme igjen. Der er man omringet av vesener som kommuniserer og advarer om fare, planlegger neste forøkning og tar vare på sin syke nabo. Dette er fantastisk lesning.

Naturens spiskammer

Den norske naturen kan by på en rekke spiselige vekster, og de fleste av oss kjenner kun til et fåtall av dem. Det kan denne boken gjøre noe med. Ønsker du mer kunnskap om spiselige vekster, trenger du ikke lete lenger. Denne boken er ikke bare en fryd for øyet, men også en nyttig bok for enhver som liker å plukke egne råvarer ute i naturen.


Her får du beskrivelser av 54 ulike spiselige planter, som kan brukes i matretter, enten som garnityr eller ingrediens. Boken har 89 ulike spennende oppskrifter, og er perfekt om du ønsker å imponere middagsgjestene med noe svært lokalt og godt.

Forslag til helgemeny:

⇒ Forrett: frityrstekte ville blomster.

⇒ Hovedrett: ovnsstekt torsk med løvetannknopper og chorizo.

⇒ Dessert: sitrongelé med skvallerkålblomster.

⇒ Til maten kan du servere mjødurtsaft eller kanskje litt tranebærlikør.

♥ For den som blir natten over, kan du morgenen etter imponere med en grobladomelett og ugress-smoothie toppet med korsknapp. En garantert suksess.