Tid for nytelse med kokeboka Rågodt

Tiril Lunde Refsum, grunnleggeren av OSLO RAW, er dagens gjesteblogger. Hun har hatt kjempesuksess med sin nye kokebok Rågodt

Publisert: Skrevet av: Tiril Lunde Refsum, forfatter og grunnlegger av OSLO RAW

Om meg, OSLO RAW & Rågodt

For fem år siden stod jeg på kjøkkenet hjemme alene og drømte bort i min egen kakeverden. Det var en stille drøm som jeg ikke delte med så mange. I dag har jeg over 20 ansatte, og har skrevet en kokebok, Rågodt, som er blitt en bestselger i Norge kun etter et par uker i salg. Jeg ser tilbake og smiler av denne reisen!

I boken Rågodt utforsker jeg alle de viktigste sidene av reisen min og hverdagen. For å klare å bygge opp en egen bedrift trengte jeg å gå ut i verden, ta risker og utforske nye sider av meg selv. Det er ute i livet og sammen med andre at det virkelige livet skjer og der drømmene får uttrykk. Jeg startet å bake hjemme på kjøkkenet, syklet rundt i byen med leveranser, møtte kunder, og ba venner og familie om hjelp.

Jeg rakk sjelden å spise store måltider, så her var kakene supre. De inneholder mye energi og næring, i små biter. Jeg ville heller ikke kutte bort nytelsen og fylte kakene med smaker og råvarer som jeg ellers så på som godis. Men disse var jo sunne! Så jeg fikk verken dårlig samvittighet eller vondt i magen. Det var naturlig å vie et kapittel til nytelse i farten i boken min, og skapte en rekke oppskrifter du finner under «Nyt nå».

gratis oppskrift på kake, råmat, raw food, kakeoppskrift, bringebærkake, kokebok, Tiril Refsum, Oslo Raw

Gjennom reisen min er nytelse den røde tråden. Nytelsen har så mange former, og jeg skjønte at å kun løpe rundt og jobbe ikke gav meg næring nok. Jeg har brukt mange år på å akseptere at ro og hvile også er nyttig. Kanskje helt livsnødvendig.

I starten da jeg fartet rundt ble jeg nesten frustrert av roen som alle sa var så viktig. Likevel startet jeg litt motvillig å søke mot det som gav meg hvilepuls og kjente etter hvert hvor godt det var! Alt annet rundt falt også på plass. Jeg jobbet mer effektivt, koste meg mer både med meg selv og mine nære. Kroppen og helsen føltes mye bedre også. Å vende blikket innover og ta det med ro kom inn på timeplanen, med nærende retter som gav meg hvilepuls. Dette deler jeg i bokens siste kapittel, «Nyt et pusterom».

Mellom retter som lages på 1-2-3 og lune havrekjeks som nytes i stillhet, fins det utallige øyeblikk og stemninger som fyller dagen. Det er disse som er livet, og som jeg vil vie mye oppmerksomhet til. Her slipper sansene inn og de fører oss dypere inn i nytelsen som ligger tilgjengelig for oss hele tiden.

Jeg tror kroppen vil vise oss mer av hva livet handler om. Det er opp til hver og en å finne ut av hva god helse er og hvordan en tar vare på seg selv. Jeg liker å se på det som en reise som en selv skaper langs veien. En dag vil jeg ha grønn juice og salat, løpe rundt og leve ute. Andre dager er det lune supper og sengen som kaller på meg. Vi har mange sider som trengs å næres, og alle henger sammen. Tar man bedre vare på en, blir alle de andre bedre. Derfor er helse langt mer enn mat, det er å kjenne seg selv.

Oppskrift på sunn og smakfull kake

Vill bringebærdrøm

16 porsjoner

gratis oppskrift på kake, råmat, raw food, kakeoppskrift, bringebærkake, kokebok, Tiril Refsum, Oslo Raw

KAKEBUNN

2 dl havregryn

2 dl mandler

12 små, friske dadler uten steiner

1⁄2 ts salt

1⁄2 ts vaniljepulver

1 ss kokosblomst- sukker

1 ss agavesirup

1 dl bokhvete

2 dl frysetørkede bringebær, til pynt

 

BRINGEBÆRKREM

8 dl friske eller fryste
 bringebær

3 dl bløtlagte

cashewnøtter

1 dl kokosolje

3 dråper vaniljestevia

2 ss lønnesirup

2 ss sitronsaft

5 små dadler uten
steiner

en klype salt

 

Ha alle ingrediensene til kakebunnen i en foodprosessor, unntatt agavesirup og bokhvete.
Helt mot slutten tilsetter du sirupen, slik at deigen blir litt mer klissete. Dekk bunnen av en rund form med bakepapir, og klem ut deigen i formen sammen med bokhveten.
Lag bringebærkrem. Bruker du fryste bær, lar du dem tine først. Ha alle ingrediensene i en blender, og kjør til en jevn og smidig krem.
 Fordel kremen over bunnen, og pynt med frysetørkede bringebær – la dem synke litt inn i fyllet.

 

TIPS: Vil du ha mer farge på kaken? Tilsett bringebærpulver eller rødbetpulver i fyllet.