Tid for lapskaus

Lapskaus er en rett det finnes mange delte meninger om. Noen elsker det, andre har det ikke på favorittlisten. Ina-Janine Johnsen fra matbloggen Mat På Bordet forteller om sitt forhold til retten, og deler oppskriften på en nydelig lapskaus med deg.

Publisert: Skrevet av: Ina-Janine Johnsen, Mat På Bordet

Jeg er ikke født og oppvokst med lapskaus. Derfor er lapskaus, tro det eller ei, ganske eksotisk for meg.

Jeg husker ikke første gang jeg smakte det, om det var på skolekjøkkenet som tenåring eller om det var min (tyske) mors variant med rester fra julemiddagen (svinestek). Eller kanskje, skrekk og gru, var det ferdigvarianten …

Uansett, lapskaus er ikke en rett jeg har gode minner fra. Ikke at jeg ikke likte det, det var bare ikke noe spesielt med det. Ingenting som huket seg fast som et kjært matminne, for å si det sånn. Og det er jo litt leit. For lapskaus er godt, det! Og enkelt å lage. Og ypperlig som hverdagsmiddag.

Det er aldri for sent å lage gode matminner eller å rette på noen dårlige. Denne oppskriften vil garantert gjøre lapskaus til en ny hverdagsfavoritt.

 

Lapskaus 6–8 porsjoner

 

1 l. oksekraft eller -fond

300g persillerot i biter

300g kålrot i biter

300g kokefaste poteter i biter

300g gulrøtter i biter

300g søtpotet i biter

1 løk i biter

1 purre i skiver

800g entrecôte i terninger

olje og smør/margarin til steking

salt og pepper

finhakket persille og/eller spirer til pynt

 

Gjør alle grønnsakene klare. Skrell persillerot, kålrot, gulrøtter og søtpotet, og skjær i like store biter, ca.2×2 cm store. Poteter kan skrelles om ønskelig. Melne poteter kan også brukes om du liker at potetene faller litt fra hverandre under koking (søtpotetene vil falle litt fra hverandre).

Kok opp fond og ha alle ovennevnte grønnsakene i. Sett på lokk og la det småkoke mens du forbereder resten.

Varm en stekepanne og ha oppi litt olje og smør. Om du bruker margarin, bruker du bare det. Stek løk og purre over høy varme – det kan gjerne få litt farge – i noen minutter og hell over i gryta med grønnsakene og sett på lokk.

Ha litt olje og smør/margarin i stekepannen og stek kjøttet i to omganger over høy varme. Kjøttet skal ha fin stekeskorpe. Krydre kjøttet sjenerøst med salt og pepper under steking. Hell kjøttet i gryta med grønnsakene og sett på lokk. Stek resten av kjøttet på samme måte.

Ha litt av fonden i stekepannen når du er ferdig med å steke kjøttet og kok opp under omrøring. Hell denne kraften tilbake i gryta.

Sett på lokk og la lapskausen småkoke til grønnsakene er møre. Total koketid ligger på i underkant av 20 minutter.

Rør lapskausen forsiktig sammen og smak til med salt og pepper om ønskelig.

 

Likte du denne gryteretten, vil du kanskje også prøve deg på gulasj.

 

Litt om matblogger og kokebokforfatter Ina-Janine Johnsen

Ina-Janine Johnsen, Mat på bordet, Gyldendal, matpaabordet

Ina-Janine Johnsen har vært gjestespaltist i A-magasinet og fast skribent for matmagasinet NORD. Hun står bak bloggen Mat På Bordet, som ble kåret til årets matblogg i 2015.

Tidligere har Ina-Janine gitt ut to kokebøker. Mat på bordet fra morgen til kveld og Eltefritt brød og himmelske kaker. Til høsten kommer matbloggeren med ny kokebok om hverdagsmat, der hun vil fortsette sin entusiastiske misjonering for den gode og sunne hverdagsmaten. Det er bare å glede seg!

Frem til lansering deler Ina-Janine ukentlig noen av sine matoppskrifter med deg her i ARK-bloggen.

Kjøp Mat på bordet fra morgen til kveld her

Kokebok, matoppskrift, bake brød, brødoppskrift, kakeoppskrift, bake kake, Ina-Janine Johnsen, Mat på bordet, matblogg

Kjøp Eltefritt brød og himmelske kaker her

Ina-Janine Johnsen, bake brød, bake kake, matoppskrift, kakeoppskrift, brødoppskrift, Mat på bordet, matblogg, Gyldendal