Tid for å lese klassikere

Når verden er snudd og ned, er det tid for de store klassikerne.

Publisert: Skrevet av: ARK-bloggen

Verden oppfører seg underlig og fremtiden er mer uklar enn noensinne – da er det tid for å ty til de trofaste klassikerne!

En klassiker er en roman som har tålt tidens tann, og som holder seg aktuell og høyst leseverdig tiår etter tiår, og iblant århundre etter århundre.

Vi har plukket frem fem klassikere fra skattekisten vår. Dette er bøker som fortjener å ligge på nattbordet ditt, og på stuebordet, og på kjøkkenbenken og på balkongen.

Lest dem før? Les igjen! Aldri lest dem? Sett i gang, du vil ikke angre.

Pesten av Albert Camus (1947)

«Fulltreffer i skjebnetid» Dagbladet, terningkast 6

Ved siden av Den fremmede, regnes Pesten som en av Albert Camus’ viktigste romaner. Handlingen er lagt til  Algerie, forfatterens fødeland, og beskriver en moderne by som uventet rammes av en pestepidemi.

Da romanen kom ut i 1947 ble den straks tolket som en dyster allegori over nazismen, en verkebyll og landeplage som hadde rammet det frie vesten og utløst en rekke ulike reaksjoner, fra tapper motstand til feig skadefryd.

De siste årene har Albert Camus fått ny aktualitet. Og denne våren er Pesten mer aktuell enn noensinne.

Pesten

Kjøp innbundet bok her

Stormfulle høyder av Emily Brontë (1847)

Dette er en bok som aldri slutter å fascinere, selv 150 år etter at den ble skrevet. Den er vill, vakker, gotisk og skremmende. En bok man stadig vender tilbake til.

«En besettelse av en bok» Morgenbladet

Når hittebarnet Heathcliff blir brakt til familien Earnshaws hus på Yorkshires øde heier, knyttes det raskt sterke bånd mellom ham og familiens datter Catherine. Den sterke følelsen av samhørighet følger dem helt inn i Catherines ekteskap med naboen Edgar Linton.

Stormfulle høyder er en av de mest berømte og høyest skattede romaner gjennom tidene. Fortellingen om Catherine og Heathcliffs voldsomme og udødelige kjærlighet, og om familiene Lintons og Earnshaws prøvelser og gleder gjennom tre generasjoner er fortsatt like aktuell.

Stormfulle høyder

Kjøp pocket her

Brødrene Karamasov av Fjodor Mikhajlovitsj Dostojevskij (1880)

En tidløs leseropplevelse, et hovedverk i 1800-tallets klassiske russiske romankanon og en bok som setter spor!

Brødrene Karamasov ble skrevet i 1879–1880 og er den siste romanen Dostojevskij skrev.

Godseier Fjodor Pavlovitsj Karamasov har tre sønner: Helbrødrene Ivan og Aljosja og deres eldre halvbror Dimitrij. En fjerde sønn har han ifølge ryktet fått med en åndssvak kvinne, tjeneren Smerdjakov. Brødrenes liv blir ugjenkallelig endret etter en dramatisk hendelse.

På bakgrunn av en mordgåte drøfter forfatteren livets viktigste spørsmål: Kan mennesket leve uten Gud?

Brødrene Karamasov

Kjøp pocket her

Don Quijote av Miguel de Cervantes Saavedra (del 1 1605, del 2 1615)

Klassikeren som får deg til å både skoggerle og felle en tåre. Ren romankunst!

Gjennom sine to hovedpersoner, den fattige adelsmannen Don Quijote og bonden Sancho Panza, skildrer Cervantes to hovedtyper av menneskeheten, og to hovedtrekk i den spanske folkesjel: eventyrlyst, storhetsvanvidd, visjonær idealisme, og praktisk, nøktern livsvisdom og næringsvett.

Don Quijote er kanskje det mest innflytelsesrike spanske litterære verket noensinne, og det la på mange måter grunnlaget for en moderne skrivemåte innen skjønnlitteraturen. Don Quijote regnes ofte som den første romanen i vestens litterære kanon.

Den skarpsindige lavadelsmann Don Quijot

Kjøp pocket her

Glassklokken av Sylvia Plath (1963)

Sylvia Plaths store mesterverk! Obligatorisk for alle romanelskere, og en bok du aldri glemmer.

Et grunntema i historien er selvmord. Glassklokken ble utgitt under pseudonymet Victoria Lucas få måneder etter forfatterens død. Sylvia Plath tok sitt eget liv i 1963.

Unge Esther Greenwood kjemper to kamper. En mot sitt eget begjær etter gode karakterer, kjærester, et vakkert utseende og karriere. Den andre kampen i livet hennes, er mot mental sykdom.

Glassklokken

Kjøp pocket her