Ti byttetips blant de beste romanene i 2019

Vi har lagt et fantastisk bokår bak oss.

Publisert: Skrevet av: Jannicke Storm Glomsrød, ARK-bloggen

Fikk du bøker du ikke egentlig ønsket deg til jul, eller kanskje flere av en bok? Trenger du byttetips blant de beste bøkene fra året som gikk?

[*lyden av stjernestøv fra Tingelings tryllestav*] Ditt ønske er oppfylt!

Bokåret 2019 er over – et år som har bydd på unike historier, leseropplevelser utenom det vanlige og romaner som blir med deg videre i livet.

Vi har valgt ut ti av de beste romanene fra 2019. Det kan jo være nyttig om du for eksempel skal ta i bruk ARKs fantastiske bytterett nå på nyåret?

 

Full spredning av Nina Lykke

Nina Lykke fikk Brageprisen 2019 for romanen Full spredning. Boka viser oss de mørke sidene våre, småligheten og egoismen vår, alt vi forsøker å skjule for oss selv og for menneskene rundt oss.

Les mer i ARK-bloggens anbefaling av Full spredning

Full spredning er en skarp, morsom, beksvart og forfriskende roman om selvinnsikt og fornektelse.

«Det er flaut og gjenkjennelig, morsomt og mørkt. Ingen beskriver den hvite middelklassens uutholdelige letthet morsommere enn Nina Lykke.» VG

Full spredning av Nina Lykke

Vi er fem av Matias Faldbakken

Dette er en underlig, morsom, original og skremmende bok – og et friskt pust i bokåret 2019.

Matias Faldbakken blander eventyr, skrekk, mytologi og science fiction med rå realisme – og lager en urovekkende golem av en roman, som gir deg både gåsehud og latterkrampe.

«Sugande historie om klumpen frå helvete … Forfattaren er ein meister i å byggje sakte opp til ting … Vi er fem kan lesast rett fram, som ei underhaldande, ekkel og etter kvart uhyggeleg historie. (…) Historia fungerer så det susar uansett korleis ein vel å gå inn i ho» Marta Norheim, NRK P2

«Faldbakkens nye roman er en helsprø opplevelse, på den best tenkelige måten… Her er det god plass til både lun humor, karikerte bygdeoriginaler, til det mørke og til tider temmelig groteske.» Ellen Sofie Lauritzen, Dagens Næringsliv

Vi er fem, en roman av Matias Faldbakken, byttetips

Datteren av Anne B. Ragde

«Smerte og hjerte så det monner!» VG

Denne gangen har Anne B. Ragde gitt Torunn en helt egen bok. Denne kvinnen som hele tiden har flyktet, men som til slutt våger å ta ansvar, stå på sitt og velge kjærligheten.

Datteren samler trådene i historien om Neshov-familien, som har samlet en enorm fanskare siden første bok kom i 2004, Berlinerpoplene.

Datteren av Anne B. Ragde, sjette bok i Neshov-serien

Przewalskis hest av Maja Lunde

Den tredje boka i Klimakvartetten til Maja Lunde begeistret leserne og kritikerne da den kom. Dette er kvalitetslitteratur med et brennhett tema!

«Hennes beste klimaroman. Maja Lunde har med Przewalskis hest skrevet sin beste bok om klima og miljø. Men den som forventer seg tydelig og direkte tale, må bare pusse brillene og bli med på ferden.» Guri Hjeltnes, VG
«Maja Lunde har finslipt suksessoppskriften i sin nye klimaroman … Przewalskis hest er den aller mest uhyggelige boka hun har skrevet til nå, men det er nok også den mest håpefulle.» Marie Kleve, Dagbladet

«Hennes beste hittil» Marta Norheim, NRK

«Man må bare la seg imponere over Lundes evne til å lage overraskende plott.» Henning Howlid Wærp, Aftenposten

Kjøp romanen Przewalskis hest av Maja Lunde, tredje bok i Klimakvartetten, byttetips

Gileads døtre av Margaret Atwood

Gileads døtre er en nyskrevet og selvstendig fortsettelse av Tjenerinnens beretningen dystopisk og fascinerende fortelling om livet i Gilead.

«Praised be, for en pageturner! Årets mest hypede roman utgis samtidig på engelsk, norsk og en rekke andre språk i dag. Og lovet være Margaret Atwood, som med Gileads døtre har levert en verdig oppfølger til en av vår tids store klassikere.» Gabriel Michael Vosgraff Moro, VG

«Som roman er Gileads døtre svært vellykket …» Cathrine Krøger, Dagbladet

«Frydefull genistrek. I tillegg har oppfølgeren en spenningsmotor som aldri fusker.» Anne Merethe K. Prinos

«Gi henne en nobelpris! Gileads døtre er en litterær triumf som en gang for alle beviser at boken er bedre enn tv-serien.» Ellen Sofie Lauritzen, Dagens Næringsliv

«Heldigvis er Margaret Atwood ikke bare modig. Hun er også drivende dyktig. Rett og slett klok, og smart nok til å dele sin innsikt med andre. Gileads døtre er blitt en svært spennende fortelling, som stiller smarte spørsmål om makt og motstand, og – som en kanskje litt uventet bonus – peker mot en vei ut av håpløsheten.» Gerd Elin Stava Sandve, Dagsavisen

Gileads døtre av Margaret Atwood

Historien om Ásta av Jón Kalman Stefánsson

Visse forfattere skaper universer du ønsker å bli i for alltid. Selv når historiene er bekmørke, menneskene ulykkelige og verden full av smerte. Selv når vinden uler gjennom boksidene og mennesker svikter og forlater hverandre. For på hver eneste side oppstår samtidig en så intens og underlig skjønnhet at du blir både mo og mør.

Les vår anbefaling av boka her

Jón Kalman Stefánsson er nettopp en sånn forfatter. Og Historien om Ásta er et perfekt eksempel på en sånn roman. Les den, gi den bort, del den med alle du unner noe ekstra godt!

«Ingen over, ingen ved siden (…) gjennomgripende rå og vakker, poetisk og erotisk, full av lidenskap, ømhet og desperat og umulig kjærlighet. (…) JÓN KALMAN STEFÁNSSON ER MIN YNDLINGSFORFATTER» Dagbladet

Historien om Ásta av Jón Kalman Stefánsson, få leseutdrag i ARk-bloggen

Koke bjørn av Mikael Niemi

Var du en av dem som leste og elsket Populærmusikk fra Vittula, den besynderlige og hysterisk morsomme romanen Mikael Niemi ga ut for nesten to tiår siden? Da har du en gavepakke foran deg.

Koke bjørn er et mørkt historisk sus fra de svenske skoger. En roman som dunster av nordsvenske grantrær, tåkete myrlandskap, lusete mannfolk, stinkende støvelolje samt en ubehagelig eim av ondskap. Ypperlig leseglede, med andre ord!

«En stor litterær opplevelse!» VG

Koke bjørn er den nyeste romanen til Mikael Niemi, forfatteren av Populærmusikk fra Vittula

 

Ekko av en venn av Ingvar Ambjørnsen

Endelig kom Elling tilbake til oss – i den vakreste Elling-romanen til nå. Like sår og morsom som alltid. Han har flyttet inn i en sokkelleilighet hos enkefru Annelore Frimann-Clausen på Grefsen i Oslo. Dette er Ingvar Ambjørnsens femte bok om Elling. Ekko av en venn er en helt nydelig og gripende skildring av et ensomt menneske, som svært mange vil kjenne seg igjen i.

Les anmeldelse av boka her.

«For et comeback! (…) Ventetiden er over, Elling er tilbake – og det er bare å glede seg!» VG

Ekko av en venn, kjøp boka her

 

Før plogen din over de dødes knokler av Olga Tokarczuk

I 2019 ble det utdelt to nobelpriser i litteratur. 2019-prisen gikk til Peter Handke, og Nobels litteraturpris for 2018 gikk til en polsk forfatter ikke mange kunne skryte av å kjenne særlig godt. Og det var det på tide å gjøre noe med!

Vinneren var nemlig Olga Tokarczuk, en original og viktig forfatter fra Polen. Hennes roman Før plogen din over de dødes knokler er en glimrende inngang til forfatterskapet hennes.

«Ville historier med salt humor og eit skeivt smil» NRK

Romanen er herlig burlesk, sprelsk og morsom – som tar opp viktige temaer som dyrevern og klima. Det er en mørk, feministisk komedie, en fabel, en frisk hyllest til poeten William Blake og et mordmysterium.

Ikke verst, eller hva? Dette er et byttetips vi med glede henger et par ekstra bjeller på!

byttetips Før plogen din over de dødes knokler

Tvillingenes dagbok av Agota Kristof

Romankunst på sitt ypperste!

«For Kristofs roman er gripende i ordets rette forstand – den levner deg ikke med en tåre i øyekroken, men med følelsen av å ha lest noe urovekkende om hva mennesket er i stand til (…)» Morgenbladet

Folk skaper krig, det vet vi, men det hver gang er det like rystende å lese og høre om hvordan krig former folk. Agota Kristofs Tvillingenes dagbok er blant de mest brutale skildringen du kan lese, nettopp fordi den er så lavmælt og fordervelsen er en så naturlig del av selv små barns liv, at døden kun blir et skuldertrekk.

«En nesten lyrisk intensitet … En voldsom og forstyrrende roman.» New York Times

«Nyutgivelse av klassisk fabel som på slående nøkternt, men likevel poetisk vis formidler menneskelig fornedrelse.» Adressevisen

Kjøp romanen Tvillingenes dagbok av Agota Kristof