Ti boktips for ungdom

Denne våren kryr det av gode ungdomsbøker. Lars Mæhle satser på nynorsk vårbok med svensk tittel. Mellom permene på Jag är Supermann skjuler det seg historier om flere ungdommer som møter forskjellige tidsaktuelle problemstillinger.

Publisert: Skrevet av: ARK-bloggen

Lars Mæhle håper at ungdommen skal kjenne seg igjen i karakterene så vel som i tematikken. Og at de kanskje sitter igjen med følelsen av å ha oppnådd innsikt i noe nytt og uventet.

– De fleste historiene handler i alle fall om ungdom som føler seg annerledes og utafor. Eller som en fremmed fugl slynget ut i verden. Aller tydeligst er kanskje dette i novellen «489 mil til Aleppo», som handler om syriske Aya. Leseren følger henne den aller første dagen hun kommer til det nye hjemstedet sitt, etter å ha flyktet gjennom hele Europa. Men selv på det nye stedet, hvor ingenting skjer, skal hun ikke finne ro, forteller Mæhle selv.

Her er ti av vårens ungdomsbøker:

Lars Mæhle: Jag är Supermann (Samlaget)

(Kommer i salg 01.03.17)

Forhåndsbestill boken her

Syriske Aya kommer til Sunndalsøra etter en flukt gjennom Europa. Anders blir besøksvenn på aldershjem for å imponere Marianne. Og Karl gruer seg til å holde tale i begravelsen til lillebroren. Fortellingene deres krysser hverandre, noe som påvirker hver og en av dem.

 

C. J. Daugherty: Night school 4: Opprør (Vigmostad & Bjørke)

Kjøp boken her

Etter at Allie blir angrepet av Nathaniels vakter, blir hun tvunget til å vende tilbake til det eneste stedet hun virkelig føler seg hjemme: Cimmeria. Men skolen er nesten ikke til å kjenne igjen. Allie er desperat og vil gjøre alt for å stanse Nathaniel.

 

Veronica Roth: Dødsmerkene (Vigmostad & Bjørke)

Kjøp boken her

I en galakse der alle har en eget kraftgave, blir Cyras gave utnyttet av broren hennes. Når bondesønnen Akos blir kastet inn i hennes verden, må de hjelpe hverandre med å overleve – eller ødelegge hverandre.

 

Alexander Løken: De døde ser deg (Cappelen Damm)

Kjøp boken her

Seksten å gamle Liv er nekromantiker – en som kan mane frem de døde. Everest Brox har skapt seg en formue på å stjele andres hemmeligheter, nå vil han bruke Livs evner til å nå nye høyder. Men Liv har bare et halvt år igjen å leve, og vil snart innse at det finnes verre ting enn å dø.

 

Alice Oseman: Jeg håper noen kan høre meg (Mangschou)

(Kommer i salg 01.03.17)

Forhåndsbestill boken her

Det eneste Frances noensinne har brydd seg om, er å komme inn på et eliteuniversitet. Da hun blir venn med Aled, våger hun for første gang å vise mer av seg selv. Men Aled har mye han skjuler, og Frances vet ikke hvem hun er – hvis hun ikke er den hun har arbeidet så hardt for å være.

 

Stephanie Garber: Caraval (Aschehoug)

(Kommer i salg 15.03.17)

Forhåndsbestill boken her

Scarlett har aldri forlatt den lille øya hvor hun ble født. Når hun får en invitasjon til å være med i det legendariske årlige spillet Caraval, hjelper søsteren henne med å rømme. Men da søsteren senere blir kidnappet av spillmesteren, må Scarlett finne sin egen vei gjennom spillet.

 

John Boyne: Gutten i den stripete pyjamasen – illustrert (Cappelen Damm)

(Kommer i salg 09.03.17)

Forhåndsbestill boken her

Den kritikerroste boken, som utkom for ti år siden, er klar i illustrert utgave. Illustratør Oliver Jeffers har bidratt med bilder, som kommenterer og utvider historien om Bruno og hans familie i Polen i 1942.

 

Neil Gaiman: Neverwhere (Vigmostad & Bjørke)

(Kommer i salg 14.03.17, omslag ikke tilgjengelig ennå)

Forhåndsbestill her

Richard Mayhew stopper for å hjelpe den unge jenta Door, som ligger såret i Londons gater. Livet blir aldri det samme igjen. Gjennom en rift i virkeligheten havner han i Neverwhere, et underjordisk vrengebilde av London.

 

Josef Yohannes: The urban legend sesong 2 (Gyldendal)

(Kommer i salg 27.02.17, omslag ikke tilgjengelig ennå)

Forhåndsbestill her

The Urban Legend er i fengsel etter å ha blitt kidnappet av bossene. Han må rømme, og i Oslos gater er det fullstendig kaos. B-Gjengen har all makt, og The Urban Legend må knuse dem en gang for alle.

 

Dan Brown: Da Vinci-koden (tilpasset unge lesere) (Bazar)

(Kommer i salg 01.03.17)

Forhåndsbestill boken her

Den klassiske gåtethrilleren om kodeknekkeren Robert Langdon, i forkortet form tilpasset unge lesere.

 

(BOK365 i samarbeid med ARK)