The Mister – ny roman fra E L James

Nytt romantisk og erotisk eventyr for Fifty Shades of Grey-fansen.

Publisert: Skrevet av: Kjersti Herland Johnsen, redaktør i Gyldendal

Fifty Shades var min «Skjønnheten og udyret», og dette er min «Askepott», sier Erika Mitchell om sin nye roman, The Mister.

Ikke hørt om Erika Mitchell? Kanskje ikke så rart. Hun er nemlig kjent for verden som E L James, forfatteren bak den erotiske suksessen Fifty Shades of Grey. Nå gleder mange lesere seg over en ny roman fylt av kjærlighet, spenning og erotikk.

Tragedier og kjærlighet

I The Mister tar Erika Mitchell med seg lidenskapen og romantikken til helt nye omgivelser og hovedpersoner. Vi er i Chelsea, på Londons beste vestkant. Livet har vært enkelt for Maxim Trevelyan. Han har utseendet med seg, aristokratisk bakgrunn og mye penger. Han har aldri trengt å jobbe, og har sjelden sovet alene. Men da tragedien rammer, endres alt. Maxim arver ikke bare familiens adelstittel, rikdom og eiendom, men også alt ansvaret det fører med seg. Det er en rolle han ikke er forberedt på, og som han sliter med å fylle.

Men den største utfordringen skal vise seg å være knyttet til en gåtefull ung kvinne som nylig er kommet til England – med lite annet i bagasjen enn en mørk fortid. Alessia Demachi er tilbakeholden, vakker og musikalsk, og hun vekker en lidenskap i Maxim som han aldri har opplevd før og ikke vet hvordan han skal takle. Men hvem er egentlig Alessia? Kan Maxim beskytte henne mot farene som truer? Og hvordan kommer hun til å reagere når hun oppdager at Maxim også har hemmeligheter for henne?

«Breddfull av lidenskap … Hennes beste bok så langt!» The Sun

«På samme måte som Agatha Christie gir E L James leserne det de vil ha.» Daily Mail

Nye takter

Selv om det erotiske spillet fortsatt er sentralt, innebærer den nye boken også en endring fra Fifty Shades-universet, noe som er tydelig allerede når man ser omslaget. Forsidebildet (som forfatteren har tatt selv!) er et vakkert fotografi fra Chelsea Embankment, et sted i London som er synonymt med overklasse, rikdom og tradisjon. Tittelfont og fargevalg signaliserer skjønnhet og romantikk. Og på baksiden ser vi detaljer fra et flygel – musikken er nemlig en fellesnevner for de ellers så forskjellige hovedpersonene i The Mister.

«Som en blanding av Askepott og Downton Abbey», skrev en avis om The Mister. Og Erika Mitchells bøker kan gjerne kalles for eventyrfortellinger. Parallellene til eventyr er bevisste og tilsiktede grep fra forfatteren. Også når hun fletter inn sjokkerende elementer som sadomasochisme eller sextrafficking tar hun utgangspunkt i tradisjonelle, arketypiske fortellinger. Selv tar hun kritikken fra dem som synes det er gammeldags, med stor ro. Erika Mitchell anser det å skrive for kvinner – inkludert å underholde dem med fantasier som mange anser som lite «politisk korrekte» – for å være både feministisk og frigjørende.

Inspirert av Twilight

Erika selv er uhelbredelig romantiker og selverklært fangirl. Fifty Shades-serien var nemlig opprinnelig inspirert av Twilight-serien og lagt ut på Fanfiction.net under brukernavnet Snowqueens Icedragon i august 2009. Da hun senere arbeidet for å få bøkene utgitt, var det enkelte forleggere som fortalte henne at «sex selger ikke». Ti år senere har bøkene solgt i 150 millioner eksemplarer. Så feil kan man altså ta – og så viktig er det altså å ikke gi opp!