Tenksom sakprosa til dovne dager

Her får du fem viktige sakprosatips til late sommerdager.

Publisert: Skrevet av: BOK365

Kristoffer Egeberg: Fredsnasjonen Norge (Kagge, 2017)

Følger man nyhetssendingen, får man lett inntrykk av at politikerne har bra innsikt og rasjonelt overblikk på det meste. Tidligere FN-soldat, nå Dagblad-journalist, Kristoffer Egeberg forteller sobert den nesten utrolige historien om hvordan politikerne og forsvarsledelsen har latt tilfeldighetene styre skjebnen til norske soldater i utlendighet. Meget spennende, men også opprørende lesning.

Thor Sørheim: Stuntpoetenes historie (Flamme, 2016)

Vi er tidlig på åttitallet, nærmere bestemt høsten 1983. Dikterhøvdinger som Rolf Jacobsen og Olav H. Hauge er gamle. Med tiden mister lyrikken sin framskutte plass i norsk litteratur. En gruppe yngre diktere bestemmer seg nå for at noe må skje, med dette starter dikterne aksjonsgruppa Stuntpoetene – og som Thor Sørheim nå har skrevet historien om. Er du glad i dikt og litteraturhistorie, må du få med deg denne artige litterære blomsten.

Anne Karin Sæther: De beste intensjoner – Oljelandet i klimakampen (Cappelen Damm, 2017)

Til høsten er det Stortingsvalg. Vil du forberede deg på en av de viktigste politiske problemstillingen landet står overfor, skal du ta deg tid til å lese Anne Karin Sæthers grundige og veldokumenterte bok om klimapolitikk og rammevilkårene for den norske oljebransjen. Det har vært snakket om kampanjer for å samle inn penger til å dele boka ut til alle representantene på Stortinget. Det er ingen dårlig idé. Politisk er boka blant årets – kanskje tiårets – aller viktigste norske utgivelser.

Ingrid Brekke: Angela Merkel. Et europeisk drama (Kagge, 2016)

Med kollegaer som Donald Trump, Theresa May og Vladimir Putin, faller mye i fanget på Angela Merker. Aftenpostens korrespondent i Berlin, Ingrid Brekke har skrevet en fortjenestefull biografi om Angela Merker. Ansiktet hennes er blitt velkjent for oss, men hvem er hun? Hvilken bagasje har hun med seg fra oppveksten i Øst-Tyskland? Boka kom ut sent sist sommer, men er kanskje bare blitt enda mer aktuell. I høst er det valg i Tyskland.

Rolf Stenersen: Edvard Munch. Nærbilde av et geni (Sem & Stenersen, 2012)

NFFs store sommerserie Faktasjekken på NRK P2 er i full gang. Gledelig nok gikk Rolf Stenersen inn blant biografienes topp 10 med sin fabelaktige: Edvard Munch. Nærbilde Av Et Geni. Da boka utkom for første gang i Stockholm etter Munchs bortgang i 1944, skapte den furore. Senere har den gått sin seiersgang verden over. Heldigvis kom boka i ny utgave i 2012 i forbindelse med malerens 150-års jubileum, den kan derfor fortsatt bestilles hos bokhandelen.