Tegneserier – elsket og undervurdert

Alle tegneseriefans bør vie sjangeren litt ekstra oppmerksomhet i dag, for det fortjener den. Det er nemlig Tegneserienes dag! I denne sjangeren finner man noe for enhver smak: morsomt og trist, absurd og smart, smalt og bredt, merkverdig og folkelig.

Publisert: Skrevet av: ARK-bloggen

Tegneserier fører deg inn i universer du aldri i din villeste fantasi kunne forestilt deg. Illustrasjoner på alle nivåer – enkle, intrikate, vakre og bestialske – beriker historiene og byr på minneverdige leseropplevelser.

I 2005 innførte Norsk Tegneserieforum Tegneserienes dag i Norge. Den offisielle markeringen er første lørdag i mai. Og formålet med dagen er å promotere en sjanger langt flere burde dykke ned i. Mange forbinder tegneserier med humoristiske seriestriper i aviser eller gulnede Donald-blader på hytta. Men sjangeren har så uendelig mye mer å by på. Her er en kort liste over tegneserieforfattere og tegneserier som fortjener uhorvelig mange flere lesere:

jason_dugaarfeilvei

Du går feil vei (Schibsted forlagene)

av Jason

Det er vanskelig å velge én bok i en rekke med fantastiske, underfundige, triste og intelligente tegneserier. Alt av Jason bør leses, og begynner man med en bok, skal det godt gjøres ikke å sluke resten.

Du går feil vei er en fåmælt, men slagkraftig tegneserie. Sørgmodig og morsom. Absurd og grenseoverskridende. Selv ikke grensene mellom liv og død respekteres i dette besynderlige universet.

blog_btn_innbundet

 

 

 

JimmyCorrigan_smartestegutteniverdenJimmy Corrigan: Den smarteste gutten i verden (No Comprendo Press)

av Chris Ware

Chris Ware er en tegneserieskaper utenom det vanlige. I hans universer innhylles man av karakterenes ensomhet og isolasjon. Jimmy Corrigan er en forhutlet, ensom figur i et kaldt univers. Når han i godt voksen alder skal møte faren sin for første gang, får vi høre en familiehistorie som strekker seg over generasjoner. Sparsommelig tekstet paret med fantastiske, detaljerte og iøynefallende illustrasjoner. Dette er sørgmodig humor på høyt nivå.

blog_btn_innbundet

 

generator

Generator (Jippi forlag)

av Sigbjørn Lilleeng

Humoristisk, særegen og spennende fremtidshistorie i et samfunn der astronauter finnes og kråker hjelper til med jobbene menneskene ikke vil ha.

blog_btn_innbundet

 

 

 

 

ghost worldGhost World (No Comprendo Press)

av Daniel Clowes

Dette er en klassiker, i hvert fall for dem som var tenåringer på nittitallet. Dette er en mørk tegneserie om to kyniske, pseudointellektuelle ungjenter som vandrer gatelangs og tørrvittig kritiserer folk og kulturen rundt dem. Jentene vokser gradvis fra hverandre, og historien blir en sår undersøkelse av vennskap og den kompliserte veien inn i voksenlivet. Tegneserien ble filmatisert i 2001, og filmen fikk stor suksess og en rekke nominasjoner.

blog_btn_pocket