Tarjei Vesaas’ debutantpris

Tarjei Vesaas’ debutantpris for 2017 går til Zeshan Shakar, som i fjor debuterte med romanen Tante Ulrikkes vei.

Publisert: Skrevet av: ARK-bloggen

Zeshan Shakars debutroman Tante Ulrikkes vei ble i fjor omtalt – med rette – som en årets viktigste bøker. Nå er forfatteren blitt tildelt Tarjei Vesaas’ Debutantpris for 2017.

Prisen deles ut av Den norske Forfatterforening til årets beste skjønnlitterære debutant, og det er foreningens litterære råd som er prisjury. De tre andre nominerte forfatterne, som alle debuterte i fjor, var Runa Fjellanger, Rita Paramalingan og Bendik Vada. Men Zeshan Shakar stakk altså av med den gjeve prisen.

Romanen hans gir stemme til to unge gutter som vokser opp på Stovner i Oslo på 2000-tallet.

Handlingen utspiller seg som svar på en forskningsundersøkelse, der en ansatt ved Velferdsforskningsinstituttet skal kartlegge hverdagen til unge i Groruddalen i årene 2001–2006.

Tante Ulrikkes vei, Zeshan Shakar, Gyldendal, viktig bok, romantips, boktips, julegave

I romanen har forskeren to unge informanter, Jamal og Mo. Begge guttene bor i Tante Ulrikkes vei, men under ulike familieforhold.

Jamal sliter med skolen og autoriteter. Faren hans har dratt sin vei. Han har en deprimert mor som søker tilflukt i sofaen og søvnen, og en lillebror som væter senga og ikke våger bruke stemmen sin utenfor hjemmet.

Mohammed, «Mo», er mer tilpassa systemet han lever i. Han gjør det godt på skolen, har støttende og strenge foreldre og holder seg unna trøbbel. Men også Mo har sitt å stri med som ung gutt oppvokst øverst i Groruddalen.

Perspektivet veksler mellom de to guttene på finurlig vis. De snakker direkte til en usynlig mottaker, og gir dermed leseren innsyn i livene sine – slik de ønsker å fremstille dem for en utenforstående. Men ut ifra hva guttene ikke forteller, kan leseren også tolke det som står mellom linjene, forstå mer om de to guttene, om usikkerhetene og redslene deres.

Romanen om de to unge Oslo-guttene er både vond, viktig og ektefølt. Den er skrevet med en nerve og språklig treffsikkerhet som er få debutanter forunt.

Dette er en roman alle som bor i Norge i dag, bør lese.

 

Skrevet om Tante Ulrikkes vei

«Tante Ulrikkes vei er ikke viktig fordi den representerer noe eller noen, men fordi den er en virkelig sterk roman.» Bernhard Ellefsen, Morgenbladet

«Vekslingen mellom Jamals muntlige, ufiltrerte monolger og Moes skriftlige skildringer driver handlingen og leseren dypere og dypere inn i blokkene og livene på Stovner.» Yohan Shanmugaratnam, Klassekampen

 «Kanskje høsten viktigste bok.» Erle Marie Sørheim, Dagbladet

 «Zeshan Shakar plasserer seg helt sentralt på det skjønnlitterære kartet som heter aktuell norsk samtidsprosa med denne rå og varme debutromanen.» Arne Hugo Stølan, VG