Svartebok for deg som vil opp og fram

Drit i mentor, blås i coach: få deg en jobbvenn.

Publisert: Skrevet av: Ida Jackson og Helena Brodtkorb

Svartebok for deg som vil opp og fram: En smart guide til jobb og penger av Helena Brodtkorp og Ida Jackson

Penger og ambisjoner er mer tabu enn sex og følelser. Men du fortjener en jobb du kan elske.

Derfor har Helena Brodtkorb og Ida Jackson skrevet denne praktiske, smarte og morsomme karriereguiden til deg som vil inn i arbeidslivet, eller som er lei av den jobben du har. Her får du gullkantede råd for å lykkes i jobbintervju og inspirasjon til å finne den jobben du egentlig vil ha. Eller kanskje du vil skape din egen arbeidsplass og få pengene til å yngle? Forfatterne har erfaring fra kultur, næringsliv, frilansjobbing, gründervirksomhet og foreldrelivet og deler alle sine beste hemmeligheter med deg.

Svartebok for deg som vil opp og frem: En smart guide til jobb og penger

Boka er så morsom og lettlest at du leser den i en fei.

«Heller enn å by på spekulative flerstegsmodeller, kommer boken med nøkterne og konkrete tenkeverktøy.» Morgenbladet

Ti gode råd fra Helena Brodtkorb og Ida Jacksons nye bok om arbeidslivet

Det finnes plenty med selvhjelpsbøker der ute om arbeidslivet, men (nesten) alle handler om et amerikansk arbeidsliv som ligner svært lite på det norske. Storparten av rådene som finnes ellers kommer med en bestemt politisk avsender: Dette mener NHO er lurt. Dette mener NAV er lurt. Dette er LOs råd. Vel og bra. Men det er jo ikke sånn at nybakte småbarnsforeldre får samtlige råd fra Helsestasjonen. Det finnes også andre kilder. Helena Brodtkorb fortalte om hvordan hun dyppet smokken i melis i Mammasjokket. Nå har hun og Ida Jackson samlet like politisk ukorrekte (og effektive) råd for arbeidslivet ditt.

Ti råd fra Svartebok for deg som vil opp og frem:

1. Hvis du er på intervju, og noen spør deg om du har tenkt å få barn med det første: Si nei. Ikke si «DET HAR DU IKKE LOV TIL Å SPØRRE OM!», selv om de ikke har det. Du kommer til å ha jussen på din side når kontrakten er signert.
2. Få deg en jobbvenn. Ikke en mentor, ikke en coach, men noen som er i tilsvarende jobb som deg selv og ikke er kollegaen din. Sånn får du noen å skryte til, noen å sparre med, noen som kan anbefale deg når det kommer nye og kule jobber, noen du kan anbefale.
3. Forventer du mer av deg selv, må du gi mer til deg selv, også. Ikke bare trening og smoothie, men ekte trøst. Bruk tid på å finne din personlige sutteklut (være seg Nintendo eller Great British Bake-off) og bruk den aktivt når du gjør noe ambisiøst og vanskelig.
4. Deprimert? Det kan være politisk. Mange problemer du møter i arbeidslivet, løses bedre av fagforeninger enn av psykologer. Det betyr imidlertid ikke at du ikke må finne en personlig løsning på ditt personlige problem, også.
5. Leter du etter ny jobb? Kos deg med tiden som utro arbeidstager. Vi anbefaler deg å skru av varsler på Linked.In før du begynner å oppdatere profilen din. Det er ingenting som sier «i ferd med å slutte» som masse oppdateringer der.
6. Har du en drøm om noe helt annet? Inviter noen som gjør det du drømmer ut på en kaffe. Det er lurt å undersøke hvor stor avstanden mellom din versjon av livet som fulltidsblogger og fulltidsbloggernes faktiske liv ser ut før du kjøper domene og setter i gang.
7. «Personlig merkevarebygging» er ofte et synonym for «Få tatt proffe bilder av deg selv til Internetten din.»
8. Det er selvfølgelig flott å bli Norgesmester i Power Point, men de fleste er elendige på presentasjoner. Lær deg å midstille teksten din og sørg for at du ikke går over tiden, så er du bedre enn (nesten) alle.
9. Trenger du tidsfrister? «Evner å jobbe selvstendig» er ofte et synonym for «klarer å få noe gjort uten at det finnes en definert tidsfrist». Undersøk forholdet ditt til tidsfrister og bli mer produktiv. Du trenger ikke endre personlighet, du må bare endre angrepsvinkel.
10. Hvis du kjeder deg på jobben din: Finn ut om det finnes flere andre jobber der. Veldig ofte trenger du ikke skifte arbeidsplass, du trenger bare å skifte arbeidsoppgaver. Advarsel: Dette kan fort føre til at du blir sjef. Dette er faktisk en av de vanligste måtene å bli sjef på.

Vil du lære mer om hvordan du finner deg en jobbvenn, brukerundersøker livet ditt eller bygger deg en personlig merkevare? Da bør du kjøpe Svarteboka, din hemmelige venn når du vil opp og frem.

 

Lykke til!
Ida Jackson og Helena Brodtkorb