Roald Dahls 100-årsjubileum – en magisk verden av utømmelig fantasi

Hadde Roald Dahl fortsatt levd, ville han fylt 100 år i år, nærmere bestemt 13. september. Dette er en forfatter som har fått en helt spesiell plass i livene til mange av oss. Han skrev fantastisk litteratur både for voksne og barn og har preget en hel verden med de fantasifulle og fantastiske karakterene sine.

Publisert: Skrevet av: ARK-bloggen

Det finnes vel knapt en sjel som ikke har Roald Dahl blant sine favorittforfattere – som ikke i sin barndom har latt seg fortrylle, underholde, skremme og trollbinde av bøkene hans. Bare snu deg til venstre og spør den første du møter: Sannsynligvis vil du se et ansikt som myknes og et blikk som glitrer ved tanken på de fantastiske reisene Roald Dahl har tatt dem med på.

I anledning 100-årsjubileet har vi salg på en rekke Roald Dahl-bøker

Da vi gjorde nettopp det, møtte vi en venninnegjeng på handletur på ARK Egertorget i Oslo. Her er hva de husker best fra Roald Dahls fantastiske univers.

«Vi hadde høytlesing av SVK og Heksene på barneskolen. Jeg var i utgangspunktet ikke så ivrig på bøker, men bøkene til Roald Dahl fenget på en måte som ingen andre barnebøker gjorde. Av SVK husker jeg ikke så mye, annet enn at han var så snill. Jeg likte den vennlige kjempen veldig godt, og skulle også ønske at jeg kunne ha han som venn. Heksene var mer skremmende. Nesten så jeg til dags dato husker den vemmelige følelsen av at de tok av seg hansker og masker og viste sitt sanne ansikt. Og jeg gikk rundt og var litt bekymret for at damer jeg så på gata med lange hansker, egentlig var hekser. Hvis jeg får barn, gleder jeg meg til høytlesing av Roald Dahl!»
Christine, 35 år

«Matilda var favoritten, og heksene var skumle! Jeg var veldig fascinert av heisen i Charlie og sjokoladefabrikken, tror det er derfor jeg fortsatt synes at glassheiser er kult.»
Hanne, 35 år

«Søstera mi og jeg leste mye Roald Dahl da vi var små! Beste oppfinnelse er den prompebrusen i SVK som får deg til å fly! Heksene var de skumleste, og filmen gjorde det bare enda verre! Den kuleste karakteren jeg kommer på, må være Matilda … eller Willy Wonka.»
Ingvild, 34 år

«Jeg elsket Georgs magiske medisin. Hysterisk morsom på lydbok, og herregud så artig å drive med eksperimenter på bestemor. Danny og den store fasanjakten og Charlie og sjokoladefabrikken var også helt topp. Georg var ganske kul, men gale Willy Wonka vinner på favorittkarakter. I tillegg var jo alt i Charlie og sjokoladefabrikken veldig stas. Tror jeg syntes heisen var kulest i sjokoladefabrikken. Heksene og SVK leste vi høyt i timen, men husker mest av Heksene. Fremdeles gøy å se filmen. Vi leste også en novelle som satte spor. Tror den het «Dypfryst». En dame som dreper mannen sin med et frossent lammelår. Tilbereder det og serverer etterforskerne låret som middag. Haha. Ganske så artig.»
Helle, 34 år

 

roald dahl

Få forfattere har mestret med like stor briljans den hårfine balansen mellom fryd og skrekk som Roald Dahl, og med så tidløs tematikk. Noe av det som gjør barnebøkene til Roald Dahl så unike, er at han skrev dem fullt og helt på barnas premisser. Han tok barn på alvor, slo ned på de maktsyke, de onde, de egoistiske, de bøllete – og skrev barnebøker med et nedenfra-og-opp-perspektiv. Heltene til Roald Dahl var ofte fryktsomme og forsiktige skapninger, men det gikk likevel godt med dem, takket være skarpsindighet og tapperhet. Roald Dahl skapte interessante karakterer, med hjerte, mot og egenart – karakterer man kunne ha som forbilder når man følte seg liten og alene. Eller karakterer man bare kunne le seg skakk av når man ville lese en morsom historie.

Se vårt utvalg Roald Dahl-bøker her

Roald Dahl er en forfatter hvis beretninger uten tvil vil tåle tidens tann i flerfoldige tiår til – for det lever en Matilda og en Willy Wonka i oss alle.