Styr unna disse på valentinsdagen

I en uromantisk vri på denne dagen henter vi frem litteraturens minst romantiske romankarakterer, og håper at ingen mottar en hjerteformet konfekteske fra noen av dem.

Publisert: Skrevet av: ARK-bloggen

Valentinsdagen er dagen for de store kjærlighetserklæringene. Og hvilket bedre sted å finne slike storslåtte kjærlighetshistorier enn i litteraturens verden. Alle har vel forelsket seg i en romankarakter, eller drømt seg bort i de vakre beskrivelsene av kjærlige møter og stjålne blikk. Hvem skulle vel ikke ønske å motta en hjerteformet konfekteske fra selveste Mr. Darcy. Eller kanskje en tur i måneskinnet arm i arm med Rhett Butler eller Jane Eyre. Men litteraturen er også full av karakterer du ugjerne vil ha utenfor døren din med en bukett roser på valentinsdagen. Her er noen av de verste.

 

Norman Bates fra Psycho av Robert Bloch (1959)

Det er alltid et positivt trekk ved en mann at han er glad i mammaen sin, men når han får sin mors personlighet etter å ha drept henne og elskeren hennes, er det kanskje å dra det litt for langt? Norman Bates er over gjennomsnittet glad i sin dominerende mamma, og blandet med store sjalusiproblemer gir dette en personlighetsforstyrrelse all verdens røde roser ikke kan rette opp i. Moren dominerer ham like mye nå som da hun var i live, og hans trang til å kle seg ut som henne for å undertrykke tanken på mordet han begikk, er mildt sagt foruroligende. Dere kan faktisk ende opp med å ha på dere samme kjole på stevnemøtet!

Amy Elliot-Dunne fra Flink pike av Gillian Flynn (2013)

Vakker, morsom, intelligent … og fullstendig gal. Amy Dunne er den perfekte kvinne, men det er kun en rolle hun har ikledd seg.  Når hun bestemmer seg for å være seg selv, kollapser alt. Hun har alltid rett, og urettferdighet gjengjeldes med grusom hevn. Amy tar bortskjemt-drittunge-syndromet til et helt nytt nivå. Hun vil ha total kontroll, til og med over din frie vilje, og skyr ingen midler for å oppnå sine mål. Hvis du tror du kan bestille hva du vil på restauranten under stevnemøtet deres, må du tro om igjen. Du merker det ikke først, men etter hvert slippes den virkelige Amy løs. Du kommer deg kanskje unna, men når du kommer hjem, ligger det ganske sikkert en kanin og koker i en kjele på kjøkkenet.

Dolorosa Uffert fra Harry Potter-serien av J.K. Rowling

Damen som har blitt beskrevet som den ondeste litterære karakteren gjennom tidene, er så absolutt ikke en du vil motta blomster fra på valentinsdagen. Uffert er en lite appellerende person, som mangler et moralsk kompass og ikke skyr noen midler for å få sin vilje og maksimere sin makt. Ondskapen gjemmer hun bak et kvalmende søtt ytre ikledd pusete og rosa klær. Hun har fanatiske fordommer mot dem hun definerer som de unormale i samfunnet, og hun drev i mange år regelrett «heksejakt» på dem. Det skumleste er at hun har loven og departementet i ryggen, og hun bruker sin politiske makt for alt hva den er verdt. Konfekten du fikk, er det sikkert gift i.

«Da de kom inn i svarteforsvarsrommet, satt professor Uffert allerede på plass bak kateteret, iført samme lyserøde kardigan som kvelden før, og aller øverst, den svarte fløyelssløyfa. Harry ble på ny slått av likheten med en stor flue som overilt hadde slått seg ned oppå en enda større padde.»
Harry Potter og Føniksordenen

Annie Wilkes fra Misery av Stephen King

Alle forfattere liker fans, men Annie Wilkes tar fandom til et helt nytt nivå – og hun må betegnes som alle forfatteres mareritt. Ikke bare sperrer hun favorittforfatteren sin inne og tvinger ham til å skrive flere bøker om hennes elskede karakter Misery, men når ting ikke går hennes vei, går alt i svart og hun brekker forfatterens ankler som hevn. Annie er en utspekulert kvinne, som skjuler seg bak et uskyldig ytre. Hun lider av ekstrem paranoia og er tilbøyelig til voldelige trassanfall på grensen til sadomasochisme. Forfattere bør passe seg. Dette er ikke en kvinne å by ut på middag.

Hedda Gabler av Henrik Ibsen

Hedda Gabler er kanskje en fornem kvinne med bein i nesa og silke på tungen, men hun er så absolutt ingen perfekt valentinesdate. Hun setter moderne karrierekvinner i skyggen med sine ønsker om personlig vinning. Hun har et kynisk syn på ekteskap og kjærlighet, og gifter seg med sin mann kun for pengenes skyld. Hennes manipulerende holdning, med nesetippen i sky, fører til at hun nærmest oppmuntrer sin mann til selvmord. Hun er en svært uberegnelig dame, dyr i drift og svært kravstor. Dersom hun blir din date, må du vite at hun ikke forventer noe mindre enn det beste. Hennes lite empatiske karakter kan føre til at stevnemøtet blir av den heller pinlige sorten. Hun har en vegring for fysisk nærhet, og bak den kjølige roen ulmer det svarte løgner og bedrag. En klassisk Frogner-frue med Amy Dunne-egenskaper.

Patrick Bateman fra American psycho av Bret Easton Ellis

Patrick Bateman er kjekk, ung og vellykket, på mange vis drømmemannen. Men skulle du plutselig befinne deg på en romantisk date med denne mannen, vel, da har du noe i vente – og det er ikke romantikk og røde roser. Under hans plettfrie fasade skjuler det seg nemlig en sadistisk drapsmann. Bateman utfører mishandling og drap like pedantisk og feilfritt som han utfører det daglige morgentoalettet sitt. Trolig overlever du ikke engang det første stevnemøtet. Ikke si at vi ikke advarte deg.

(BOK365 i samarbeid med ARK-bloggen)