Snøsøsteren og Bakkebygrenda

FØRJULSPRAT: Maja Lunde har skrevet høstens store bestselger. Men hvilke bøker skal hun selv gi bort?

Publisert: Skrevet av: ARK-bloggen

– Det blir ikke jul uten … hva?

– Kongerøkelse, Judy Garland som synger «Have Yourself a Merry Little Christmas» og familien, sier Maja Lunde.

Maja Lunde har skrevet det som i hvert fall blir stående som den store julegaven i 2018, og kanskje også for kommende juler.

Snøsøsteren av Maja Lunde og Lisa Aisato

Snøsøsteren, illustrert av Lisa Aisato, har nå eventyrlige 211 000 i opplag, og har ligget i toppen av bestselgerlistene siden den kom.

Fikk tjuvstarte

At én bok kan definere en hel jul, er noe Maja Lunde selv kjenner godt til. Den beste julegaven hun noensinne har fått, var også en bok:

 Det var en førjulsgave, boka Jul i Bakkebygrenda. Noen få dager før jul fikk jeg tjuvstarte med denne ene. Jeg husker at jeg satt på fanget til mamma foran kakkelovnen og leste den høyt. For meg ble den boka selve julen.

To tjukkaser

Men de store leseopplevelsene i året som er gått, var tjukkere bøker:

– Det har vært et år med mange bøker, jeg leser alle sjangre, mye sakprosa. Av skjønnlitteratur gjorde blant annet Olaug Nilssens Tung tids tale sterkt inntrykk. Ellers har jeg brukt en litt tid på to bøker som har lite til felles annet enn at de er veldig tjukke: Anna Karenina av Leo Tolstoj og Max, Mischa & Tetoffensiven av Johan Harstad. Begge anbefales, men kanskje ikke til de samme leserne.

– Hvilke bøker vil du gjerne gi bort i år?

– Det blir jo litt hjemmelaget. Ellers gleder jeg meg til å gi bort Til Ungdommen av Linn Skåber og Lisa Aisato og Hvem sa hva? av Helene Uri.