Smakebit fra Norges beste familietopper

Ta med familien til Kikut og Porthøgda. Få turbeskrivelsen her!

Publisert: Skrevet av: ARK-bloggen

Tur til Kikut (614 moh.) og Porthøgda (620 moh.)

Sted: Nordmarka i Oslo kommune

Høyde: Kikut 612 moh., Porthøgda 620 moh.

Primærfaktor: Kikut 26 m, Porthøgda 215 m

Utgangspunkt: Sørkedalen 180 moh.

Lengde: 26 km tur-retur

Tid: 4–5 timer tur-retur

Stigning: 780 høydemeter

Vanskelighetsgrad: Middels tung

GPS-koordinater: Kikut 32v 591472 6661957, Porthøgda 32v 591141 662005

Kartblad: 045 Oslo Nordmark

 

Fra storby til nesten ødemark

Oslomarka berører fem fylker og 19 kommuner. Den er oppdelt i de mindre områdene Kjekstadmarka, Vestmarka, Krokskogen, Bærumsmarka, Nordmarka, Romeriksåsen, Lillomarka, Gjelleråsen, Østmarka og Sørmarka. Av disse ti er Nordmarka det største friluftsområdet i Oslomarka. Nordmarka har i over hundre år vært et yndet og populært utfartsområde for folk i og rundt hovedstaden. I starten var det de fastboende på gårdene som sørget for at turistene fikk bevertning og en god seng å sove i. Senere fikk Skiforeningen et tomteareal av godseier Harald Løvenskiold, og de kunne åpne Kikutstua i nordenden av Bjørnsjøen i 1926. Senere har turisthytta blitt restaurert, blant annet med en større utvidelse i 2010. Kikuthytta har i dag kafé, 65 overnattingsplasser, spisestue, peisestue, dusjfasiliteter og toaletter. Her er også en stilig badstue, hvor du kan nyte utsikten mot Bjørnsjøen.

Sommer og vinter er det nesten obligatorisk å legge turen innom Kikutstua, hvor du kan varme deg eller nyte noe av det turisthytta har å by på. Skiforeningen og Oslo kommune samarbeider tett om de forskjellige løypetraseene, som krever lite snø til de oppkjørte skisporene. Nordmarka har milevis med fine grusveier, og det er skogsdriften som finansierer vedlikeholdet av det godt utbygde skogsbilveinettet. Veiene egner seg utmerket for sykkelturer. Avstanden fra Kikutstua til Sørkedalen er 10 kilometer, til Maridalen 14 kilometer og til Stryken 15,5 kilometer.

Nordmarkas høyeste punkt er Svarttjernshøgda (717 moh.) i Jevnaker kommune, mens brannvakthytta på Kjerkeberget (631 moh.) er kommunetoppen i Oslo. Kikut (612 moh.) og Porthøgda (620 moh.) er en skogkledd åsrygg mellom innsjøene Store og Vesle Sandungen, Hakkloa, Bjørnsjøen og Østre og Vestre Fyllingen. I området vest for Porthøgda ligger et smalt skar som heter Porten. Før i tiden gikk 5-mila i Holmenkollen gjennom Porten, og derfra ble det ofte en utfordrende nedkjøring til Fyllingen.

Vi startet på sykkel fra den store parkeringsplassen i Sørkedalen (160 moh.), hvor det er sammenhengende stigning de første 280 høydemeterne. Deretter får du en avslappende trilletur ned til brua over Fyllingssmalet før ankomst Kikutstua (370 moh.). Dessverre holder turisthytta stengt mandager og tirsdager, dermed ble det ingen nystekte vafler på oss denne høstdagen. Selvbetjeningsdelen var åpen, så vi hadde muligheten til å få kjøpt kaffe. Fra Kikutstua er det bare et par steinkast frem til bautaen over Harald Løvenskiold (1868–1934). Her starter blåmerket sti, som er skiltet 1,5 kilometer til toppen.

Stien passerer et hogstfelt og fortsetter opp gjennom gammel granskog. Øverst hang det et 60 meter langt klatretau som var festet til trærne og gjorde det lettere i dette litt bratte partiet. I området rundt Kikuttoppen var gress og blåbærlyng helt brunsvidd etter tidenes varmeste og tørreste sommer på Østlandet. Det høyeste punktet på Kikut (614 moh.) ligger ca. 70 meter nord for trimposten på Kikuttoppen (612 moh.). Fra begge høydene er det god utsikt mot Nordmarkas dype skoger. Vi valgte å følge stien videre ca. 700 meter frem til masta på Porthøgda. Dette er en beskjeden skogstopp uten utsikt, men som sikkert hadde blitt fin med litt snauhogst rundt toppen. Vi returnerte til Kikuttoppen og ville prøve en annen stivariant ned igjen. Stien som er skiltet 3 kilometer til Kikutstua, kommer inn på en gammel, gjengrodd traktorvei som ender 1 kilometer vest for turisthytta.

 

Fakta om Kobberhaughytta

Turnhytta ble bygget i 1931 av Oslo Turnforening. I 1954 ble den overdratt til Oslo og Omegn Turistforening, og navnet ble endret til Kobberhaughytta. Det heter den fremdeles, og den drives fortsatt av DNT Oslo. Kobberhaughytta tar imot både dagsturister og overnattingsgjester og er lett tilgjengelig fra Sørkedalen, Frognerseteren og Sognsvann. Turisthytta ligger idyllisk til ved Kobberhaugtjernet.