Skillebekk surdeig – oppskrift

Nybakt surdeigsbrød gir garantert god stemning rundt frokostbordet. Her får du oppskrift på Surdeigsbrød med fullkorn fra Skillebekk surdeig.

Publisert: Skrevet av: ARK-bloggen, Skillebekk surdeig

Fra et lite hjemmebakeri på Skillebekk i Munkedalsveien i Oslo inspirerer Martine Myhrum Sletmoen folk over hele landet til å lage surdeigsbrød. Gjennom instagramkontoen Skillebekk surdeig deler hun tips og triks til surdeigsbaking. Hun får daglig meldinger fra folk som har forsøkt å komme i gang med surdeigsbaking, men ikke fått det helt til før de fulgte hennes enkle veiledning. Martine har egen serie på Matkanalen, Surdeigsskolen. Hun er utdannet maskiningeniør og jobber i forsvarsindustrien.

 

Skillebekk surdeig gir deg ikke bare vann i munnen, den kommer også med gode tips til alt fra hvordan man skal lage en surdeigsstarter, baking og ikke minst pynting av surdeigsbrød. Her finner du oppskrifter på tradisjonelle brød, festbrød, småbrød, eltefrie brød, pizza, søtbakst og snacks av surdeig. I tillegg får du trinn-for-trinn-instruksjoner om hvordan du kan lage de mest fantastiske mønstre på baksten din, for i tillegg til sin enkle framgangsmåte, er det vakker dekor Skillebekk surdeig er spesielt kjent for. Her får du virkelig gode ideer til hvordan du kan lage individuelle og personlige brød.

 

Surdeigsbrød med fullkorn

Ingredienser:
400 g vann
100 g surdeigsstarter
300 g siktet hvetemel
100 g sammalt hvetemel (grovmalt)
100 g sammalt hvetemel (finmalt)
Surdeigsbrød med fullkorn

Slik gjør du:

Bland sammen vann, surdeigsstarter og mel. Vent 30 minutter.

Ha i salt og bruk en våt hånd til å klemme saltet inn i deigen. Vent 30 minutter.

Brett deigen over seg selv ved å ta tak i ytterkanten av deigen og brette den inn mot midten, som vist under tradisjonell metode i Surdeigsskolen på side 40. Vent 30 minutter.
Gjenta brettesekvensen. Vent 30 minutter.

Plasser deigen i kjøleskapet for heving over natten. Her kan den stå for kaldheving i 8–48 timer. Jo lenger den står, jo surere blir smaken på brødet. Jeg pleier å la den stå i cirka 12 timer.

Legg deigen over på et bakepapir og kutt mønster i overflaten med et skarpt barberblad. På dette brødet er det brukt Saksemønster på side 92.

Stek brødet ved 240 °C på et bakestål midt i ovnen i 20 minutter med damp (gjøres ved å plassere en ildfast form med kokende vann i bunnen av ovnen). Fjern den ildfaste formen med vann og stek videre i 15 minutter ved 230 °C.