Skabelon – en debutant som utmerker seg

Lyst til å lese en mørk, forunderlig og drivende god debutroman?

Publisert: Skrevet av: Jannicke Storm Glomsrød, ARK-bloggen

Debutant Malin C.M. Rønning er ute med sin helt ferske roman Skabelon, utgitt av Forlaget Oktober.

Det er ikke hver dag du får lese en debutroman som er så drivende god, mørk, besynderlig og minneverdig som denne.

Boktips i ARK-bloggen: Les om Skabelon, en debutroman av Malin C.M. Rønning. Kjøp boka her.

Skabelon er befolket med karakterer som kleber seg fast til deg, skjebner som pirker deg i sinnet lenge etter endt lesning. Og alt sammen er pakket inn i et friskt, usentimentalt og originalt språk som kler boka godt.

I Skabelon møter du en familie som bor i trange kår i et lite hus langt inne i skogen.

Urd er tredje yngst i søskenflokken på åtte. De eldste barna går på skole, men båndene mellom dem smuldrer opp før de entrer skolegården – ute i verden er de som fremmede for hverandre. De yngste barna lever nærmest som ville skapninger i menneskeham, i det forfalne huset mellom grantrærne.

Midt imellom de små og de store, står Urd. Fortsatt barn, ennå ikke tenåring. Hun har et særegent syn på verden rundt seg, lever tett på naturen, dyrene og insektene – trosser kulde og mørke, utforsker verden alene. Urd har fullt herredømme over skogen rundt huset, men når hun forsøker å nå ut til menneskene rundt seg, står hun ikke lenger like støtt.

Hun betrakter familien med et nærmest klinisk, men samtidig sårt og inderlig blikk. Hun observerer søsknene sine, de av dem som fortsatt bor i huset, og de som har forsvunnet. Den tause faren, når han en sjelden gang er hjemme fra jobben som tømmerhogger. Den passive, skjøre moren, som tilbringer dagene under dyna eller i badekaret – når hun ikke forsvinner inn mellom trærne på underlige tidspunkter og kommer tilbake enda mer verdensfjern og livstrøtt enn tidligere.

Det er lite mat på bordet. Lite ømhet å få fra de voksne. Når barna blir eldre, forsvinner de ut i verden, ser seg knapt tilbake. Etterlater de små i den ville, fattigslige eksistensen foreldrene har født dem inn i.

Urd observerer alt dette, mens huset forfaller stadig mer og underlige skyggeaktige skikkelser truer mellom trestammene.

Skabelon er mørk og underlig, vakker og gotisk. Et stykke pur leseglede for deg som liker det litt skakke og besynderlige.

Og Malin C.M. Rønning er uten tvil en forfatterdebutant verdt å merke seg – vi gleder oss til fortsettelsen!