Sju søvnråd fra en søvnløs

Få søvntips fra en ekspert!

Publisert: Skrevet av: Anders Bortne, forfatter, tegneserieskaper og taleskriver

Da jeg skrev Søvnløs, oppdaget jeg at de fleste søvnråd ikke er tilpasset mennesker med kronisk insomni.

Her er noen råd jeg mener kan være til nytte for både de som har et normalt forhold til søvn og de som sliter med alvorlige søvnplager:

Kjøp boka Søvnløs av Anders Bortne her

  1. Det viktigste er ikke hvor lenge, men hvordan du sover. Noen få timer med dyp og sammenhengende søvn kan være bedre enn en lang natt med mange avbrudd. Husk også at vi alle har ulike behov. Noen trenger bare fire timer hver natt, andre er vrak om de ikke få åtte.
  2. Å stå opp til samme tid hver dag er bra for døgnrytmen din og søvnkvaliteten.
  3. Om du ligger i sengen og ikke få sove, stå opp og forsøk igjen senere.
  4. Sovepiller kan hjelpe deg å sove, men er ikke en endelig løsning. Og når du slutter med sovepiller, kan søvnplagene faktisk bli verre enn før du tok piller.
  5. Å unngå skjerm og nett den siste timen før du legger deg kan bidra til bedre søvn og at du føler deg mer uthvilt dagen etter.
  6. Et søvnråd til både tenåringer og foreldre: Ungdom går ofte gjennom noe som kalles forsinket søvnfase. Døgnet forskyves, de blir søvnig senere på kvelden og våkner senere på dagen. Selv om dette kan føre til trøtte tenåringer om morgenen, er det ikke en søvnforstyrrelse, men naturens gang.
  7. Det aller beste du kan gjøre med søvn er å ikke tenke for mye på det og ikke prøve for hardt. Om du sover godt om natten og går uthvilt gjennom dagene, ikke bry deg med dumme søvnråd.

 

Anders Bortne

 

Om boka Søvnløs

Anders Bortne har vært søvnløs i hele seksten år. Han har flere ganger forsøkt å få hjelp, men uten resultat. Nå er han nødt til å gjøre noe.

Han har familie med to små barn og jobber som taleskriver i et departement. Det går ikke rundt lenger.

Derfor skal ingenting være uprøvd – sovemedisiner, yoga, urter, akupunktur, hypnose.

Anders leter høyt og lavt, og svarene han får, er både hoderystende, øyeåpnende og lattervekkende.

Under jakten vokser også en annen historie frem. Hva vet vi om døgnets viktigste timer? Hvordan ser søvnens historie ut? Og hvorfor må vi egentlig sove? Søvnløs er en spennende, morsom og klok bok for alle som ligger våkne om natten.

Løsningen er ofte nærmere enn man tror. I Anders sitt tilfelle lå den rett over gaten.