Sjarmerer leserne i senk

Hør her’a! av Gulraiz Sharif beskrives som bokhøstens fremste, frekkeste og mest underholdende nye stemmer. Nå har kritikerfavoritten kommet i pocket.

Publisert: Skrevet av: Cappelen Damm/ ark-bloggen

Lærer og forfatter Gulraiz Sharif står bak knalldebuten som ble nominert til både Brageprisen og Bokhandlerprisen.

Brageprisjuryen begrunnet nominasjonen slik: «Med humor og et enormt språklig overskudd lar Gulraiz Sharif den 15 år gamle Mahmoud fortelle om en sommer i Oslo. […] Språket er muntlig og røft, boka rammer hardt, men er framfor alt fornøyelig – samtidig som den tar opp svært alvorlig problematikk. Hør her’a! behandler kjente temaer som ære, skam, kjønn og identitet, men lillebrorens hemmelighet kaster et særlig alvor over historien. […] Fortellergleden lyser, og den insisterende tittelen kunne ikke vært mer treffende: Hør her’a! Dette må du få med deg.»

 

Særegen perle

I Hør her’a! møter vi Mahmoud, som er snart seksten år. Han har ikke søkt sommerjobb fordi han vet at folk som heter Mahmoud Mahrof ikke blir kalt inn på intervju. Han bor i tolvte etasje i en blokk i utkanten av Oslo og ser for seg lange dager sammen med kompisen sin, enøyde Arif fra Somalia. Men så får familien besøk av onkel Ji fra Pakistan og Mahmoud får i oppgave å vise onkelen rundt i Oslo.

«Sjeldent har de første sidene av en bok grepet meg mer: fra latter, til refleksjon til stikk i hjertet på knappe ti sider.» «Denne boken er en særegen perle i det norske litteraturlandskapet.»
Nora Steenberg, BOK365

Ordføreren, Ida Fladen og Noman Mubashir

Det er kommet mange uvanlige hyllester av Hør her’a!. For eksempel skriver Ordfører i Oslo, Marianne Borgen, på Facebook: «Dette er en spennende, rørende, morsom og varm bok», mens Noman Mubashir på Instagram medgir at han «har både ledd og grått av denne fantastiske boka!». Da Ida Fladen ble bedt av Min mote om å anbefale en bok eller podcast svarte hun: «Har nettopp lest en bok som jeg syns var helt fantastisk, faktisk en av de bøkene jeg har likt best gjennom livet. Den heter Hør her’a! og er skrevet av Gulraiz Sharif.»

«Han kan komme til å bli stående som en av bokhøstens fremste, frekkeste og mest underholdende nye stemmer.» Ingrid Åbergsjord, Aftenposten

 

Dette er en skikkelig god og viktig ungdomsbok». «nærmest umulig å legge fra seg». Oda Faremo Lindholm, VG