Shuggie, Shuggie, Shuggie!

Hvem hadde trodd at en roman om en litt annerledes skotsk gutt og hans alkoholiserte mor skulle være akkurat det vi trengte nå?

Publisert: Skrevet av: Ronny Solibakke, Gyldendal

Shuggie Bain av Douglas Stuart har tatt både kritikerne og leserne med storm.

Historien fortelles i tidsrommet 1981 til 1992, en periode i Storbritannia og Skottland hvor mange tradisjonelle arbeidsplasser plutselig forsvinner, velferdsordninger fjernes og mennene drikker opp trygda på puben. Selv om dette rammeverket på mange måter definerer mye av romanen er det kvinnene som styrer hverdagslivet og romanen befolkes av et vell av kvinnelige karakterer som må plukke opp bitene, være sterke og holde familien samlet i etterdønningene av masseoppsigelsene i gruvene og verftene.

Selv om gutten Shuggie gir navn til romanen er dette i stor grad et portrett av moren Agnes og hennes mislykkede balansegang i det å være kone, kjæreste og mamma. En ravende alkoholiker bak lukkede dører, men med plettfri frisyre når hun går ut døren og som mislykkes gang på gang i møtet med verden.

«En knyttneve av en roman!»
Sindre Hovdenakk, VG

Et møte med en helt ny verden

Vi møter Shuggie først som tenåring på 90-tallet før vi dras ti år tilbake og historien virkelig tar form. I begynnelsen kan man skimte konturene av et til dels fungerende familiekollektiv, men alkoholisme, utroskap og uflaks driver Agnes og Shuggie til en kommunal leilighet på andre siden av byen hvor de fort blir mer og mer isolert. Shuggie prøver å håndtere skolen, lære seg å være mindre skrullete og skygge unna de bøllete naboungene samtidig som han må passe på at moren ikke går i oppløsning. Han er beskrevet med så mye varme og nærhet at man skulle tro dette var et selvportrett. Det kan det også til en viss grad være, men dette var hverdagen til mange i Glasgow på denne tiden. Det som for mange lesere vil være et møte med en helt ny verden er ifølge flere intervjuer med forfatteren bare hans forsøk på å beskrive en verden han kjenner.

 

En sønns betingelsesløse kjærlighet

Boka kan leses på ulike måter og på flere nivåer. Mange dras mot det skitne, grå Glasgow på åttitallet og fascineres av den nitriste tilværelsen som omringer alt og alle. Kanskje fordi det føles så fjernt for de fleste av oss. Andre peker på at Glasgow spiller hovedrollen på lik linje med Shuggie og Agnes og at dette er et portrett av en by like mye som av karakterene i den. Det finnes mange romaner fra Glasgow, men få av dette kaliberet. Noen ser Shuggie Bain som en motvekt til den moderne, glorifiserte historien av politikken til jernkvinnen Margaret Thatcher og mener thatcherismens mange tapere får sin historie fortalt bedre enn noen gang tidligere. Felles for alle som leser Shuggie Bain er at de ser en sønns betingelsesløse kjærlighet til en mor på kanten av avgrunnen og akkurat dette fine i alt det fæle er noe som har berørt lesere verden over.

Jeg har sjelden lest noe så sårt, fint og fortvilet og som slipper løs så mange følelser på samme tid.

Blir tv-serie

Boken ble lansert på engelsk i februar 2020 og Gyldendal var blant de første som kjøpte de utenlandske rettighetene. Både VG og Dagbladet har allerede gitt Shuggie Bain terningkast 6 og boka kalles en «knyttneve av en roman» med rette; sjelden har jeg lest noe så sårt, fint og fortvilet og som slepper løs så mange følelser på samme tid. Er Shuggie Bain mest trist eller mest fin? Er den et kjærlighetsbrev til Glasgow eller et oppgjør med en farlig by? Er Shuggie Bain et følsomt morsportrett eller en historie om et barn fanget i en verden av voksenting? Det er ikke mange bøker som gjør det Shuggie Bain gjør med deg.

Shuggie Bain er nå utgitt i 37 land, vant Bookerprisen i 2020 og det er allerede bekreftet at romanen blir TV-serie produsert av Emmy, Grammy, Oscar og Golden Globe-vinnerne Scott Rudin og Eli Bush.

 

Dagbladet