Salat med laks, byggryn og granateple

Det er sommer, og da slår det sjelden feil med en sunn og smakfull salat med laks, byggryn og granateple fra matblogger Ina-Janine Johnsen.

Publisert: Skrevet av: Ina-Janine Johnsen, Mat På Bordet

Denne salaten har jeg laget mange ganger og alltid litt forskjellig. Det er det som er det fine med denne oppskriften – du kan omtrent gjøre akkurat som du vil.

Salaten oppsto en dag da jeg hadde litt av hvert igjen i kjøleskapet. Og byggris i skuffen. Salaten ble god, men måtte forbedres. Jeg forsøkte å bytte ut byggris med bulgur og så til slutt med byggryn. Byggryn var absolutt best både på smak og konsistens.

Diverse grønnsaker ble også byttet ut alt etter som hva jeg hadde i kjøleskapet. I denne oppskriften har jeg landet på forvellede bønner, men prøv gjerne brokkoli (rå, finhakket) eller sukkererter. Tomater, avokado og agurk kan også være godt i salaten. Ta gjerne utgangspunkt i oppskriften her og bytt ut eller legg til ingredienser etter egen smak.

Jeg har valgt å ha stekt laks i salaten – jeg steker den mens jeg kutter opp grønnsaker til salaten og serverer den lunken på salaten. Lakserester kan selvsagt også brukes, og har du startet grillsesongen, kan laksen også gjerne grilles. Bytt laks ut med ørret om du vil, eller for eksempel kylling. Salaten kan selvsagt også serveres helt uten fisk eller kjøtt – spe gjerne på med litt grønnsaker, i så fall.

Forskjellige dressinger har jeg også prøvd ut, men her har jeg ingen definitiv konklusjon på hva som er best. En enkel vinaigrette er friskt og lett. En rømmedressing – prøv gjerne oppskriften på ranch dressing – gjør salaten litt mer fyldig. En litt utvannet pesto – spinatpesto, for eksempel – er også kjempegodt og gir litt ekstra med smak. Valget er altså ditt.

 

Mettende salat med byggryn og laks – 4 personer

INGREDIENSER

200g byggryn

150g bønner

ca. 500g laksefilet uten skinn og ben

rapsolje eller margarin til steking

ca. 150g babyspinat

ca. 50g ruccola

1 paprika, i skiver

ca. 150g vårløk

ca. 125g blåbær

1 granateple

salt, pepper

 

FREMGANGSMÅTE

Kok byggryn etter anvisning på pakken.

Rens og skyll bønnene og skjær i mindre stykker, ca. 2–3 cm lange. Samkok bønnene med byggryn, 2–3 minutter mot slutten av koketiden. Hell av og skyll bønner og byggryn i kaldt vann for å stoppe kokeprosessen.

Krydre laksen med salt og pepper og stek i litt rapsolje eller margarin. Stek 3–4 minutter på den ene siden, snu og stek videre på den andre siden til fisken flaker seg når du trykker lett på den. Sett fisken til side når den er ferdigstekt.

Mens byggryn koker og laksen steker, kan du forberede resten av salaten.

Skjær gjerne spinat og ruccola i mindre biter. Skjær paprika og vårløk i skiver. Rens granateplet.

Ha spinat, ruccola, paprika, vårløk og blåbær i en skål og bland sammen.

Fordel salaten mellom skåler. Del fisken i flak og fordel over salaten. Strø over granateple.

Alternativt kan salaten serveres på fat. Ha salaten på fatet og topp med laks og granateple.

Server med dressing og gjerne noe godt brød.

 

Litt om matblogger og kokebokforfatter Ina-Janine Johnsen

Ina-Janine Johnsen, Mat på bordet, Gyldendal, matpaabordet

Ina-Janine Johnsen har vært gjestespaltist i A-magasinet og fast skribent for matmagasinet NORD. Hun står bak bloggen Mat På Bordet, som ble kåret til årets matblogg i 2015.

Tidligere har Ina-Janine gitt ut to kokebøker. Mat på bordet fra morgen til kveld og Eltefritt brød og himmelske kaker. Til høsten kommer matbloggeren med ny kokebok om hverdagsmat, der hun vil fortsette sin entusiastiske misjonering for den gode og sunne hverdagsmaten. Det er bare å glede seg!

Frem til lansering deler Ina-Janine ukentlig noen av sine matoppskrifter med deg her i ARK-bloggen.

Kjøp Mat på bordet fra morgen til kveld her

Kokebok, matoppskrift, bake brød, brødoppskrift, kakeoppskrift, bake kake, Ina-Janine Johnsen, Mat på bordet, matblogg

Kjøp Eltefritt brød og himmelske kaker her

Ina-Janine Johnsen, bake brød, bake kake, matoppskrift, kakeoppskrift, brødoppskrift, Mat på bordet, matblogg, Gyldendal