Saftige kjøttboller i klassisk tomatsaus

Gode kjøttboller kan rett og slett gjøre livet litt bedre iblant.  Og oppskriften til kokebokforfatter Ina-Janine Johnsen garanterer middagssuksess.

Publisert: Skrevet av: Ina-Janine Johnsen, Mat På Bordet

Higer du etter ordentlig gode, saftige kjøttboller i en enkel, men klassisk tomatsaus? Da er denne oppskriften noe for deg. Jeg lager store kjøttboller, slik at det gjerne holder med 2–3 kjøttboller per porsjon. Lag dem i en størrelse du liker. Kjøttbollene egner seg veldig godt til frysing sammen med sausen, oppskriften gir derfor mange kjøttboller med tilhørende mengde saus. Frys kjøttboller med passende mengde saus i en porsjonsstørrelse som passer din familie.

 

12–16 porsjoner

 

TOMATSAUS

4 bokser gode hele tomater à 400 g

5 hvitløkfedd, finhakket

olivenolje, til steking

2 løk, skrelt og skåret i to

salt og pepper

sukker

 

KJØTTBOLLER (CA. 40 STORE)

200 g griljermel

800 g kjøttdeig av storfe

800 g kjøttdeig av svin

50 g parmesan, finrevet

4 egg

2 løk, finhakket

5 hvitløkfedd, finhakket

2 ss finhakket persille

2 ts salt

½ ts pepper

olivenolje, til steking

parmesan, revet, til servering

100 g pasta per person, for eksempel tagliatelle

 

Lag tomatsausen først. Ha tomatene i en blender, én boks om gangen, og kjør til en glatt saus. Alternativt kan du helle tomatene i en stor kjele, og bruke stavmikser for å kjøre dem til en glatt saus. Press tomatsausen gjennom en sil om du ønsker at den skal være ekstra glatt.

Stek hvitløken i litt olivenolje i en kjele til den er myk, men ikke brun. Ha i tomatene, og legg i de halve løkene. La tomatsausen koke opp, skru så ned varmen og la det småkoke mens du lager kjøttbollene. Smak til sausen med salt, pepper og litt sukker.

Ha alle kjøttbolleingrediensene i en stor bolle. Bland godt med hendene, men pass på ikke å overarbeide farsen. Stek en liten bit av farsen i litt olivenolje i en stekepanne. Smak. Ha i mer krydder om nødvendig. Form deigen til boller. Jeg liker å lage dem litt store, slik at det holder med 2–3 kjøttboller i én porsjon, men det er valgfritt. Husk bare at store kjøttboller trenger lengre steke- og koketid.

Finn frem en god stekepanne og varm den godt opp. Ha i noen gode klunker olivenolje, og stek kjøttbollene i omganger. Ikke fyll stekepannen helt opp, men stek 5–7 stykker om gangen, avhengig av størrelse på både kjøttboller og stekepanne. Rull kjøttbollene rundt under steking. Når de er brune og fine, har du dem i tomatsausen som står og småkoker ved siden av. Fortsett til du har stekt alle kjøttbollene. Blir det trangt i sausekjelen, kan du ta opp løken, men la dem gjerne bli til like før servering. La kjøttbollene koke ferdig i sausen, ca. 15–20 minutter, avhengig av størrelsen.

Kok opp en kjele med godt saltet vann til pastaen, og kok pastaen til den er al dente. Hell av kokevannet.

Server pastaen med saus, kjøttboller og godt med revet parmesan.

Lyst til å prøve kjøttboller med grønnsaker? Her finner du oppskrift på grønne kjøttboller!

 

Matblogger og kokebokforfatter Ina-Janine Johnsen

Ina-Janine Johnsen har vært gjestespaltist i A-magasinet og fast skribent for matmagasinet NORD. Hun står bak bloggen Mat På Bordet, som ble kåret til årets matblogg i 2015.Ina-Janine Johnsen, Mat på bordet, Himmelske brød, Hverdagsmat, matblogg, matoppskrifter, middagstips, bakeoppskrifterTidligere har Ina-Janine gitt ut to kokebøker. Mat på bordet fra morgen til kveld og Eltefritt brød og himmelske kaker. Til høsten kommer matbloggeren med ny kokebok om hverdagsmat, der hun vil fortsette sin entusiastiske misjonering for den gode og sunne hverdagsmaten. Det er bare å glede seg!

Frem til lansering deler Ina-Janine ukentlig noen av sine matoppskrifter med deg her i ARK-bloggen.