Romanhøydepunkter denne våren

Leseåret 2019 er godt i gang for mange av oss. Her er fem oversatte romanhøydepunkter i bokvåren.

Publisert: Skrevet av: BOK365

Den kanadiskfødte britiske forfatteren Rachel Cusk har fått mye kritikerros for sin trilogi som utforsker personlig erfaring og behovet for å fortelle. Nå kommer siste bok, Kudos, på norsk. Ellers er Murakamis fjortende roman og et feministisk romanprosjekt fra Siri Hustvedt å finne blant bokvårens høydepunkter.

 

Fem romanhøydepunkter denne våren:

Lucinda Riley: Månesøsteren (Cappelen Damm)

Den den femte boken i Lucinda Rileys serie om De syv søstre, Månesøsteren, har allerede vært ute en stund og rukket å legge seg godt til rette i topp av bestselgerlistene. Denne gangen er det Tiggy som skal finne tilbake til sine røtter. Leseren møter henne idet hun har fått drømmejobben i det skotske høylandet. Hun skal ta seg av dyrene på den store og isolerte eiendommen Kinnaird, som drives av den gåtefulle Charlie Kinnaird. Her møter hun også Chilly, en eldre sigøyner som forteller henne at hun har en sjette sans som er nedarvet fra hennes forfedre – og at det er forutbestemt at han er den som skal lede henne tilbake til røttene i Andalusia i Spania. På reisen oppdager Tiggy sin forbindelse til legendariske sigøynere og til «La Candela» – en av tidenes mest berømte flamenco-danserinner.

Månesøsteren, Lucinda Riley, De syv søstre,

 

Haruki Murakami: Drapet på kommandanten bok 1 (Pax)

Utgis 15. februar

I Murakamis fjortende roman, Drapet på kommandanten, er hovedpersonen, som i mange tidligere hovedpersoner hos Murakami, en ensom ung mann uten ambisjoner som leter etter en retning i livet og etter kjærligheten. Han er en trettiseks år gammel portrettmaler som blir dumpet av kona. Han ender opp i et hus oppe i fjellene, som har tilhørt en berømt gammel maler. Snart begynner det å skje merkelige ting. På loftet finner han et uhyggelig maleri, «Drapet på kommandanten», laget av den tidligere eieren. Dette funnet setter i gang flere surrealistiske hendelser der han møter overnaturlige fenomener som fører historien i merkelige retninger.

Drapet på kommandanten bok 1 av Haruki Murakami

 

Jón Kalman Stefánsson: Historien om Ásta (Press)

Utgis 15. april

Den islandske forfatteren Jón Kalman Stefánssons er til våren aktuell med en ny roman, Historien om Ásta. Fortellingen starter i Stavanger, hvor en gammel mann faller ned fra stigen mens han maler, men den eneste han tenker på, er datteren Ásta. I den nye romanen er det for første gang i Stefánssons romanforfatterskap en kvinne som får være hovedperson. For Ásta beveger livet seg mot katastrofen, igjen og igjen. Foreldrenes ekteskap tar slutt, de som elsker henne forlater henne. Veien vekk fra Island fører til Wien, til kunststudier der, til poeten Josef og kjærligheten.

omslag kommer

Rachel Cusk: Kudos (Gyldendal)

Utgis 24. april

Den kanadiskfødte britiske forfatteren Rachel Cusk har gjort stor suksess med sin kritikerroste trilogi hvor hun forsøker å utvikle en ny form innen romansjangeren. Omriss kom på norsk i fjor, og det samme gjorde Transitt. Nå kommer den tredje boken, Kudos. Her møter leseren Faye, som er på vei til Europa for å markedsføre boken hun akkurat har utgitt. På flyet forteller den fremmede i setet ved siden av om sitt liv: om jobben, ekteskapet og en opprivende opplevelse han akkurat har hatt: Han har gravlagt familiens hund. Vel fremme snakker Faye med menneskene hun møter – om kunst, familie, politikk, sorg og glede, rettferdighet og urettferdighet. På denne måten nærmer hun seg noen av de viktigste spørsmålene vi mennesker stiller oss. The New Yorkers Katy Waldman beskrev denne boken om å feile som «en fantastisk suksess».

Kudos av Rachel Cusk

 

Siri Hustvedt: Minner om fremtiden (Aschehoug)

Utgis 3. mai

Siri Hustvedt er denne våren aktuell med en feministisk roman, som følger den 63 år gamle forfatteren SH. Hun finner sin egen dagbok fra det året hun 23 år gammel flyttet til New York, direkte fra Minnesotas prærie. Det ble et skjellsettende år for den unge kvinnen, der hun vandret rundt på Manhattan, fattig, sulten og med vid åpne sanser. SH bor i en kummerlig leilighet i et slitent strøk. Vegg i vegg bor Lucy Brite, en plaget kvinne. Fortelleren blir besatt av å finne ut hvem Lucy er og hva som er galt med henne.
Minner om fremtiden av Siri Hustvedt