Romanskatter under juletreet

Bøker er de beste julegavene. Her får du julegavetips som gir unike leseropplevelser.

Publisert: Skrevet av: ARK-bloggen

En fantastisk leseropplevelse beriker livet – hva kan vel være en bedre gave?

Dette året har vært breddfullt av ny litteratur i øverste klasse. Ønsker du å gi noen en leseropplevelse utenom det vanlige til jul, ta en titt på disse.

Julegavetips – gi bort romanskatter til jul

Leksikon om lys og mørke av Simon Stranger

Med denne romanen hanket Simon Stranger inn den prestisjetunge Bokhandlerprisen 2018. Dette er en storslått og sterk roman om hvordan utenforskap, sinne og ydmykelser kan få frem det ondeste i et menneske. Samtidig er det en fortelling om samhold, overlevelse og evnen til å leve videre.

«Oppsiktsvekkende vellykket (…) et helstøpt litterært verk.» VG

Leksikon om lys og mørke, Simon Stranger, julegavetips, Aschehoug, ARK Bokhandel

 

Fordi Venus passerte en alpefiol den dagen jeg blei født av Mona Høvring

Mona Høvrings nye roman Fordi Venus passerte en alpefiol den dagen jeg blei født er en beretning som trollbinder og forundrer. Her kan leseren meske seg med unike karakterer, språklig eleganse og en pussig, lett absurd stemning.

«mystisk, mørk og modig» NRK

Fordi Venus passerte en alpefiol den dagen jeg blei født, Mona Høvring, Oktober, julegavetips

 

Søsterklokkene av Lars Mytting

Lars Mytting er en historieforteller av rang. Igjen evner han å fortrylle leseren, med en mesterlig og besnærende roman om mystikk, kultur og kjærlighet. Dette er rent gull for den som elsker god historiefortelling, karakterer man faller for umiddelbart samt et språk på øverste nivå.

«Et gullegg!» VG

«Praktfull historisk roman.» Adresseavisen

Søsterklokkene, Lars Mytting, julegave til, Gyldendal

 

Menn i min situasjon av Per Petterson

Man kan alltid stole på at Per Petterson leverer romankunst på øverste hylle. Menn i min situasjon – en storslagen roman om en mann hvis liv er i oppløsning – bekrefter dette.

«Å lese Per Petterson er som å få pustet fortellingen rett inn i øret. Det hele så mykt og lett, men også mørkt, tett og ganske beskt.» Dagsavisen

Menn i min situasjon, Per Petterson, boktips, Forlaget Oktober

 

Rase av Monika Isakstuen

Få kan skape så troverdige, gjenkjennelige og ubehagelige karakterer som Monica Isakstuen. Hennes nyeste roman Rase står rakrygget og byr på nettopp dette – den er mørk, men samtidig frisk. Strålende lesning og en glimrende julegave.

«Intenst, klart og poetisk» Dagbladet

Rase av Monika Isakstuen, Pelikanen forlag, boktips, julegave

 

Arr av Audur Ava Ólafsdottir

Denne islandske lille perlen vant Nordisk råds litteraturpris 2018. Romanen handler om en mann som har mistet livslysten og reiser til en krigssone for å ta livet sitt. Men stedet han ender på og menneskene han møter der, stiller seg stadig mellom ham og døden. Romanen er underfundig, sjarmerende og tankevekkende. En innertier av en gave!

«Arr opnar så vel for ettertanken som for latterdøra. Kva gjer krig med folk? Kva gjer kjensla av å vere til overs med ein mann, sånn over tid? Finst det håp? Og kor lenge held gaffateip eigentleg?» NRK

Arr, Nordisk råds litteraturpris, boktips, julegaver

 

Ut av ensomheten av Benedict Wells

Dette er en enestående og rørende roman om kjærlighet, død og samhold.

«En ny John Irving! (…) forbløffende fortellerkunst» VG

Boka byr på autentiske karakterer, troverdige relasjoner, dyptgripende tragedier og stor underholdningsverdi. Ikke verst for ei lita pakke under juletreet?

Ut av ensomheten av Benedict Wells, boktips, Press forlag

 

Vegetarianeren av Han Kang

Han Kang har tatt bokverden med storm de senere årene, og hun har satt Sør-Korea på det litterære kartet. Vegetarianeren vant Man Booker-prisen og ble kåret til en av de beste bøkene i 2016 av blant andre New York Times Book Review, Time, Wall Street Journal, Elle og The Economist – intet mindre! Mørkt, ubehagelig og fascinerende, rett og slett en utsøkt roman. Dette er en julegave med kvalitetsstempel!

«En bok som vil hjemsøke meg!» VG

Vegetarianeren, Han Kang, julegavetips

 

Jordmor på jorda. Huset under Blåhammaren av Edvard Hoem

Edvard Hoem er en av våre aller største nålevende diktere og romanforfattere. Denne romanen er et livsdrama og et episk kvinneportrett av en husmannsdatter som nektet å bøye seg for bygdesnakket – som gikk fra Romsdal til Christiania for å bli jordmor. Ni måneder senere gikk hun hjem igjen, og arbeidet som jordmor i mer enn femti år.

«Storslått slektshistorie … Edvard Hoem er ikke bare en suveren forteller som lekende lett kan forvandle hverdagsliv til følelsesladde historier. Han må også være den fremste slektsforskeren blant våre forfattere … De levende og presise skildringene av hennes erfaring og kunnskap om fødsler, barsel og kvinnekropper, er både fascinerende og lærerike …Jordmor på jorda. Huset under Blåhammaren er en vakker, rørende og storslått bok. Nok en gang har Hoem forvandlet slektshistorie til gripende litteratur» NRK P2

Jordmor på jorda av Edvard Hoem, gitt ut av Forlaget Oktober, julegavetips, romangull

 

Presens Maskin av Gunnhild Øyehaug

En feillesning av et ord kan få større konsekvenser enn man tror. Det kan splitte universet og skape parallelle liv, der en mor og en datter blir fanget i hver sin del – uten å vite om hverandre. Dette er en kjærlighetsroman og en sci-fi-roman om ensomhet, språk og menneskenes relasjon til hverandre. Presens Maskin er forfriskende og annerledes, en roman som elegant og smart strekker på virkelighetens rammer. En leseropplevelse utenom det vanlige, og en glimrende julegave til en bokelsker.

«Gunnhild Øyehaug gjør fiksjon ‘great again’. Fantasiens triumf. Gjennomlyst og virtuost. En vakker roman om tap, ensomhet og fellesskap.» Dagbladet

«En av landets smarteste og kuleste forfattere.» NRK

Presens maskin, romangull, Gunnhild Øyehaug