Romaner av ypperste sort

Vær så god, en bukett kvalitetslitteratur til deg på en av årets viktigste dager.

Publisert: Skrevet av: ARK-bloggen

I anledning kvinnedagen har vi valgt et knippe av de ferskeste bøkene, skrevet av de beste forfatterne – som tilfeldigvis også er kvinner.

Kraften av Naomi Alderman

Kraften, Naomi Alderman, roman, dystopi, Press Forlag, roman, bok anbefaling

I Kraften av Naomi Alderman forrykkes tilstanden i verden da kvinner med ett får det fysiske overtaket. Et giftstoff i drikkevannet fører til at kvinner over hele verden gjennomgår en genetisk mutasjon som gir dem evnen til å gi støt, i dødelige doser – om de ønsker. Hva skjer med verden når kvinnene overtar? Blir den bedre?

På et finurlig viser Alderman et vrengebilde av verden slik den er i dag, og får oss til å stille viktige spørsmål om maktubalansen mellom kvinner og menn, som dagens samfunn lider under.

 

Kvelande kjærleik av Elena Ferrante

ELena Ferrante, Kvelande kjærleik, roman, Samlaget, roman, bok anbefaling

Kvelande kjærleik er Ferrantes første roman, nå oversatt til norsk. Moren til Delia blir funnet død i sjøen, iført sexy undertøy. Delia begynner å rekonstruere morens siste dager, og finner ut at moren ikke var den kvinnen hun trodde hun var.

«En liten flis av en roman, men så innholdssterk at leseren sitter overrasket og rystet igjen og ønsker mer.» Guri Hjeltnes, VG

 

Noveller i utvalg av Tove Ditlevsen

Noveller i utvalg av Tove Ditlevsen, roman, bok anbefaling, Forlaget Oktober

23 noveller håndplukket av Vigdis Hjorth, som også har skrevet forordet til boken. Dette er novellekunst på sitt beste. Glitrende tekster, som er rike på mening og elegante i språket. De pirker borti ubehaget, lidelsene og avgrunnene i oss på et lett og underfundig vis, som aldri er utleverende, overdrevet eller sentimentalt.

«De griper fatt i deg, enkelte av disse tekstene, for ikke å si inn i deg, og skyver pusten din ut av rytme og pulsen opp i takt … De etterlater leseren andpusten og med en skjerpet følelse av medmenneskelighet og medfølelse. Med svært god grunn er interessen og entusiasmen for Ditlevsens forfatterskap stigende hundre år etter at hun ble født.» Bernhard Ellefsen, Morgenbladet

Omriss av Rachel Cusk

Omriss, Rachel Cusk, roman, Gyldendal, bok, bøker, roman

En forfatter reiser til Aten for å holde skrivekurs. På reisen dit og under oppholdet møter hun en rekke ulike mennesker som alle forteller om livene sine – hendelser som har preget dem. Et lappeteppe av historier sys sammen, og skaper til slutt et bilde av hvem forfatteren er.

«Dette må være en av de merkeligste, mest originale og urovekkende romanene jeg har lest på lenge … Omriss er en vågal og holdningsmessig triumf, i en stilistisk mesterklasse.» The Observer

 

De polyglotte elskerne Lina Wolff

De polyglotte elskerne, Lina Wolff, roman, bokanbefaling, bok i gave

De polyglotte elskerne er en intelligent, mørk og vittig roman. Historien er absurd, humoristisk, satirisk og deilig mørk. Karakterene er troverdige og samtidig karikerte. De ulike beretningene romanen består av flyter språklig lett og elegant av gårde.

I romanens sentrum står mannens blikk på kvinnen – med en feministisk og fornøydelig brodd. Her er forførelse, maktkamp, ydmykelse og selvhevdelse. En frisk og freidig roman om det flerspråklige – det polyglotte – i oss alle.

«Så himla bra! Årets svenske roman i 2016 er ute på norsk – og De polyglotte elskerne serverer det ene litterære ballesparket etter det andre.» Gabriel Michael Vossgraff Moro, VG

«Dette overflødighetshornet av historier og sammensatte personligheter er et indirekte oppgjør med mange av litteraturens stereotypier. Det er befriende. Den langsomme historien om makt og om både seksuell undertrykkelse og nytelse, dveler ved detaljer og er full av absurde innfallsvinkler.» Vigdis Moe Skarstein, Adresseavisen