Renhet – om varslere, dårlige foreldre og kampen mellom kjønnene

Renhet er nå ute i pocketformat. Nok en klok, morsom og skarpsindig mursteinsroman fra Jonathan Franzen. Denne forfatteren vet å suge oss inn i sine fiksjonsunivers på særs kløktig og skrivekyndig vis. Er man først inne, vil man ikke ut igjen.

Publisert: Skrevet av: ARK-bloggen

Jonathan Franzens roman Renhet er en beretning om en ung kvinnes søken etter faren hun aldri har møtt – og hvordan denne jakten fører henne inn i sfæren til en karismatisk varsler og lovløs internetthelt.

Det er en roman om ulike former for hemmeligheter: hemmelige tjenester, statshemmeligheter, forretningshemmeligheter, men i hovedsak om hemmelighetene som kan finnes innad i familier. Hemmeligheter som knytter oss sammen og manipulerer oss. Det er også en beretning om ungdommelig idealisme, grenseløs trofasthet og mord.

Pip Tyler har aldri møtt faren sin, og vet ikke hvem hun er. Moren hennes, en hypokondrisk hippie, har aldri villet si navnet hans eller fortelle noe om ham. Det eneste hun sier om ham, er at han er farlig. Så farlig at hun har fått ny identitet og lever isolert i en liten by i California.

Pip mislykkes med de fleste aspekter ved livet, jobben, kjærligheten og økonomien. Hun trenger svar. Hun vil vite hvem hun egentlig er. En tysk fredsaktivist setter henne i kontakt med varsleren Andreas Wolf, som har asyl i Bolivia. Wolf kan hjelpe henne, men Pip forstår ikke hvorfor han er så interessert i akkurat henne. Det eneste hun vet, er at det intense forholdet deres endrer hennes konvensjonelle syn på rett og galt.

Renhet er en mørk komedie om gode og dårlige foreldre, journalister og varslere, om den evig tilstedeværende verdensveven og den arkaiske kampen mellom kjønnene.

Jonathan Franzen (f. 1959) er en amerikansk forfatter. Den tredje romanen hans, Korrigeringer, mottok National Book Award og ble nominert til Pulitzer-prisen.

Skrevet om Renhet:

terninger_6«Amerikanske Jonathan Franzen (f. 1959) er omfavnet av både kritikere og publikum, og har med romanen Renhet levert et nytt bredt anlagt epos med mange motivkretser og leservennlige ingredienser, riktignok konvensjonelt og konservativt komponert, men med forfatterens sedvanlige intelligente prosa, psykologiske teft, narrative kompleksitet og høyt utviklede gehør for dialoger stadig intakt. (…) Det er treffsikkert og velskrevet, høyt hevet over gjennomsnittsromanen, samme hvilken målestokk man bekjenner seg til.» Sigmund Jensen, Stavanger Aftenblad

terninger_5«Renhet har en brennende aktualitet – mennesket i internettalderen, og nedtoningen av «viktighet» kler den også godt. Renhet er mer løssluppen, tilgjengelig og kanskje enda viktigere – morsommere – enn noe Franzen har skrevet tidligere.» Vilde Imeland , Fædrelandsvennen

«Franzen briljerer først og fremst i den mellommenneskelige økonomien, med personer som lurer på om de kan ta seg råd til å være deprimert. Psykologien virker sannferdig og paradoksene slående. Å skape personer som spilles ut mot hverandre på et slikt engasjerende nivå er ingen selvsagt kvalitet. Her er Franzen blant forfatterne som kan gi tv-serie-skaperen HBO konkurranse.» Susanne Hedemann Hiorth, Dagens Næringsliv

Andre titler fra forfatteren

Forfatterportrett: Greg Martin.