Pust – nøkkelen til styrke, helse og glede

Audun Myskja er lege og forfatter. Han er i disse dager aktuell med Pust, en bok som fremmer pusten som nøkkelen til styrke, helse og glede. I den forbindelse har han skrevet et lite innlegg for oss her i ARK-bloggen.

Publisert: Skrevet av: Audun Myskja, lege og forfatter (J.M. Stenersens Forlag)

Det er en av disse sommermorgenene da alt stemmer. Sola flommer inn vinduet. I landskapet som ofte er gråtungt, er det en fargesprakende symfoni av markblomster. Livet folder seg ut.

Inne på legekontoret mitt opplever jeg en kontrast. En ung kvinne, Nina, langsom i bevegelsene, myk i ansiktet. Hun er sliten, har angst og depresjon og føler seg helt energiløs. En tilstand som jeg aldri så hos unge mennesker for 30–40 år siden. Nina ber om hjelp. Går det an å få energi? Går det an å få mindre angst og smerter?

Mens hun snakker, blir jeg var pusten hennes. Hun er tydelig plaget. Innpusten er nærmest som et hiv med åpen munn. Utpusten er nesten usynlig. Hun puster raskt også. 25 pust i minuttet. Normalt ligger pustefrekvensen på 12–16 pust i minuttet. Jeg gjør henne oppmerksom på det.

Pust, Audun Myskja, helse, pusteteknikk, sunn helse, Stenersens forlag

Hun sier: «Men jeg føler at jeg ikke får luft!»

«Det er snakk om å snu en ond sirkel», sier jeg og får henne til å starte med et langt utpust. Hun lærer seg å puste inn gjennom nesen, langsomt og kontrollert. Slik kan hun starte å bryte en ond sirkel. Øvelsene hun fikk lære, er gjengitt i min nye bok, Pust – nøkkelen til styrke, helse og glede.

Nina har fått det bedre. Hun har gjort pusteøvelsene hver dag. Slik har hun brutt den onde sirkelen. Nå orker Nina å gjøre noe med matvanene sine. Hun har begynt å trene igjen. «Etter at du gjorde meg bevisst på pusten min, har jeg fått tak i meg selv igjen,» sier Nina.

Pusten er så nær at vi ofte ikke tenker på den. Pusten er den eneste funksjonen i kroppen som kan være både bevisst og ubevisst. Det medisinske ordet for pust – respirasjon – peker på noe av betydningen pusten har. Ordet betyr å få ånden tilbake. Ordet for innpust er inspirasjon – er det så enkelt at vi kan bli inspirert, bare ved å ånde inn?

Da jeg begynte å arbeide med mennesker midt på 1970-tallet, ble jeg oppmerksom på pustens rolle i sykdom og helse. Fra fødsel til død. Jeg lærte å observere ørsmå endringer i pusten hos mennesker innlagt med akutte psykoser. Slik kunne jeg noen ganger komme utagering i forkjøpet. Gjennom flere tiår som lege har jeg sett stadig klarere at pusten er en av de viktigste markørene for helse, sunnhet, trivsel, balanse og harmoni, både i og mellom mennesker.

Boken Pust er resultatet av en mangeårig odyssé gjennom pustens muligheter. Den starter med en beskrivelse av vår naturlige pust, før den går videre til hva som skjer når vi blir oppmerksomme på åndedrettet. Videre forteller jeg om metoder du kan bruke for å skape bevisste endringer i åndedrettet og dermed bygge helse, mestring og treningsglede, før jeg beskriver noen terapeutiske pusteteknikker. Til slutt går vi inn i pustens åndelige dimensjoner, der vi lander på nytt i det naturlige og enkle. Jeg gleder meg til å dele pustens hemmeligheter med deg!

Audun Myskja, lege og forfatter