Purrepai med eller uten bacon

Pai er fantastisk hverdagsmat, og Ina-Janine Johnsens purrepai fra matbloggen Mat På Bordet er intet unntak.

Publisert: Skrevet av: Ina-Janine Johnsen, Mat På Bordet

Jeg er stor fan av løk i alle sine former, men den milde, litt søte smaken av purre er jeg spesielt svak for. Bacon kan gjerne sløyfes i denne oppskriften, men personlig lager jeg den alltid med.

 

5 paier på 14 cm diameter, eller 1 stor pai

 

PAIBUNN

200 g hvetemel

125 g smør, kaldt og skåret i små terninger

4–6 ss vann

 

FYLL

4 store purrer

50 g smør

Ca. 2 ss vann

100 g bacon, i terninger (valgfritt)

1 ½ dl melk

1 ½ dl kremfløte

3 store egg

¼ ts salt

150 g ost, for eksempel chèvre, parmesan eller annen ost med mye smak, grovrevet

 

Forvarm stekeovnen til 180 °C.

 

Lag paibunnen. Ha melet i en foodprosessor, og tilsett smøret. Sett i gang maskinen, og kjør til blandingen ser ut som brødsmuler, 20–30 sekunder. Tilsett 1 ss vann om gangen til deigen begynner å forme seg, 20–30 sekunder.

Ha deigen over på en melet kjøkkenbenk, og samle den sammen med hendene. Trykk den litt ned slik at den blir flat og rund. Pakk den i plast, og la den hvile i kjøleskapet i minst 30 minutter. Deigen kan også lages dagen før.

Lag fyllet. Skjær purren i skiver – bruk kun den hvite og lysegrønne delen av purren. Smelt smøret i en kjele med tykk bunn, og ha i purren. Rør rundt.

Bland vann og purre. Skru ned varmen til laveste innstilling, sett på lokk og la det putre på svak varme til purren er mør, cirka ½ time. Rør innimellom. Ta av lokket, og la eventuelt overflødig vann fordampe. Smak til med salt. La det avkjøles.

Sprøstek baconet i en stekepanne. Ha det over på litt kjøkkenpapir, og la det avkjøles.

Kjevle ut deigen til en paibunn som dekker bunn og sider i paiformen (eller paiformene, hvis du lager flere små paier). Prikk deigbunnen med en gaffel. Skjær av eventuell deig som henger over kanten på formen. Legg bakepapir i formen, og fyll den med tørkede erter, ris eller lignende. Sett formen i stekeovnen, og stek i cirka 20 minutter. Løft ut papiret med erter, og stek videre i cirka 10 minutter, til paibunnen har fått litt farge. Ta den ut av ovnen, og la den avkjøles.

Bland melk, kremfløte, egg og salt i en bolle. Fordel purrefyllet over paibunnen eller –bunnene. Dryss over baconterninger og revet ost. Hell eggeblandingen forsiktig over, og sett paien eller paiene tilbake i ovnen. Stek til fyllet er gjennomstekt, 20–30 minutter. La paien(e) avkjøles litt før servering.

TIPS: Lag gjerne dobbel oppskrift, for de nystekte paiene er vanskelig å motstå, og det kan hende at du ender opp med null paier i fryseren.

Glad i pai? Prøv også blomkålpai med løk!

 

Litt om matblogger og kokebokforfatter Ina-Janine Johnsen

Ina-Janine Johnsen, Mat på bordet, Gyldendal, matpaabordet

Ina-Janine Johnsen har vært gjestespaltist i A-magasinet og fast skribent for matmagasinet NORD. Hun står bak bloggen Mat På Bordet, som ble kåret til årets matblogg i 2015.

Tidligere har Ina-Janine gitt ut to kokebøker. Mat på bordet fra morgen til kveld og Eltefritt brød og himmelske kaker. Til høsten kommer matbloggeren med ny kokebok om hverdagsmat, der hun vil fortsette sin entusiastiske misjonering for den gode og sunne hverdagsmaten. Det er bare å glede seg!

Frem til lansering deler Ina-Janine ukentlig noen av sine matoppskrifter med deg her i ARK-bloggen.

Kjøp Mat på bordet fra morgen til kveld her

Kokebok, matoppskrift, bake brød, brødoppskrift, kakeoppskrift, bake kake, Ina-Janine Johnsen, Mat på bordet, matblogg

Kjøp Eltefritt brød og himmelske kaker her

Ina-Janine Johnsen, bake brød, bake kake, matoppskrift, kakeoppskrift, brødoppskrift, Mat på bordet, matblogg, Gyldendal